MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Πανεπιστημίων και Τοπικών Αρχών από τον Δήμο Πάφου

Advertisement

Sponsored by exness

Για πρώτη φορά στην Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μία τοπική αρχή, ο Δήμος Πάφου, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της σύστασης και λειτουργίας ενός Δικτύου Πανεπιστημίων και Τοπικών Αρχών που θα ενώνει κάτω από το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη νέα γενιά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής

Η Ιδρυτική Συνέλευση του νεοσύστατου Δικτύου με την επωνυμία «Περιφερειακό Δίκτυο Πανεπιστημίων και Πόλεων» (Regional Network of Universities and Cities) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Pafos Innovation Center στην Πάφο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος προήδρευσε της Ιδρυτικής Συνέλευσης.

Advertisement

Στην πρώτη συνάντηση στο Pafos Innovation Center συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, το Πανεπιστήμιο Birzeit της Παλαιστίνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου συμμετείχε με το καθεστώς του συνεργαζόμενου εταίρου.

Στην ιδρυτική συνέλευση του νεοσύστατου δικτύου από πλευράς πόλεων παρέστησαν ο Δήμαρχος του Αμάν, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, ο Κυβερνήτης της Βηρυτού και ο Αντιδήμαρχος της Βηθλεέμ.

Ο κ. Φαίδωνος σε δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα πως αυτό το δίκτυο δεν θα είναι ένα δίκτυο εξαγγελιών αλλά εφαρμογής συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων. Όπως ανέφερε, είναι ένας σταθμός μιας πορείας που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια και σήμερα γίνεται πραγματικότητα ως ένα δίκτυο μεταξύ πόλεων και πανεπιστημίων.

Ενδεικτικά σημείωσε πως έξι πόλεις που αριθμούν 11,5 εκατ. πληθυσμού και έξι πανεπιστήμια με συνολικά 350.000 φοιτητές σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους ούτως ώστε οι τοπικές αρχές να στηρίξουν και να προωθήσουν, όπως είπε, τα πανεπιστήμια με μια πιο στενή συνεργασία, με μοναδικό σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της προσφερόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά και συνεργειών, οι οποίες μέσα από αυτή την συνεργασία μπορεί να φανούν επωφελείς τόσο για τις κοινωνίες και τις πόλεις, όσο και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι έξι πόλεις και τα έξι πανεπιστήμια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φαίδωνος απάντησε πως πρακτικά στην περιοχή που ζούμε υπάρχουν κάποια κοινά προβλήματα και κοινές προκλήσεις, αναφέροντας ενδεικτικά ως παράδειγμα την έλλειψη νερού και πόρων, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη φυγή των νέων με καλές σπουδές. Αυτά τα θέματα, συνέχισε, «θα μας απασχολήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς πολλές εξαγγελίες, αλλά με συγκεκριμένα βήματα», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα στην ανάπτυξη κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ των πανεπιστημίων, πάντοτε με τη στήριξη των πόλεων.

Ο κ. Φαίδωνος είπε ακόμη πως μια πρόκληση της εποχής είναι η καινοτομία και η τεχνολογία, κάτι με το οποίο θα καταπιαστούν προκειμένου να εξετάσουν, όπως είπε, πώς μπορούν συνεργαζόμενοι να εγκαταστήσουν στην περιοχή κάποια Περιφερειακά Κέντρα Καινοτομίας και να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες που δαπανούν μεγάλα ποσά για θέματα καινοτομίας και έρευνας ώστε να έρθουν στην περιοχή και να γίνουν η αιτία να επαναπατριστούν καλά μυαλά με καλές σπουδές που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά κατάγονται από αυτές τις χώρες.

Ανέφερε τέλος ότι ο απώτερος και φιλόδοξος στόχος του δικτύου είναι «η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε πως η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τον Δήμο και τον Δήμαρχο Πάφου στο κομμάτι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σήμερα εξελίσσεται στη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ σημαντικών πόλεων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε πως έξι σημαντικά πανεπιστήμια και έξι σημαντικές πόλεις, μεταξύ αυτών και η Θεσσαλονίκη, η οποία είναι μια πανεπιστημιούπολη και η οποία ευεργετείται από την παρουσία των φοιτητών κσι την παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας, ξεκινούν σήμερα μια σημαντική συνεργασία έτσι ώστε να ενώσουν δυνάμεις. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι στις μέρες μας κανένας δεν μπορεί να πορευτεί μόνος του, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία αυτών των δικτύων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και των γνώσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Το Περιφερειακό Δίκτυο Πανεπιστημίων και Πόλεων θα έχει τη μόνιμη έδρα του στην Πάφο, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο της πόλης ως κέντρο γνώσης, καινοτομίας και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αναφέρθηκε, το Δίκτυο αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενεργό σύνδεση και συνεργασία των πανεπιστημίων και των αντίστοιχων πόλεων που τα φιλοξενούν για την προώθηση της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ κοινή πεποίθηση όλων των ιδρυτικών μελών αποτελεί το γεγονός ότι η Εκπαίδευση και η Παιδεία συνιστούν τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη του πολιτισμού, της προόδου και της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι η διάδοση και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης, η προώθηση συνεργειών και στοχευμένων δράσεων για τη διάχυση γνώσης και εμπειρίας, καθώς και η δημιουργία νέων ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

Επιπλέον, το Δίκτυο θα παρέχει κίνητρα και ευκαιρίες για την αναστροφή της εκροής των αρίστων πτυχιούχων στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό των επιστημόνων που κατάγονται από τις χώρες μέλη και σήμερα διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο, ενώ μέσα από την Παιδεία και την Εκπαίδευση τα μέλη του Δικτύου προσβλέπουν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας, αειφόρου ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network