MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πρώτη κακοκαιρία, πρώτα προβλήματα. «Από το ’77 ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κάτι τέτοιο» (pics-video)

Advertisement

Sponsored by exness

Πτώσεις δέντρων και αποκοπή καλωδίων, δρόμοι-ποτάμια μέχρι και ξηλωμένη στέγη, ζημιές σε και καταστήματα και υποστατικά ο απολογισμός της πρώτης κακοκαιρίας που έφερε μαζί του το φθινόπωρο – Σε δεκάδες κλήσεις ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία – Επίκεντρο της κακοκαιρίας την Κυριακή η Πάφος – Πως σχολιάζει ο Υπουργός Εσωτερικών

Πρωτοβρόχια χωρίς προβλήματα φαίνεται πως δε θα δούμε στην Κύπρο, αν και η χθεσινή κακοκαιρία ήταν πράγματι έντονη σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Advertisement

Το πιο ισχυρό «χτύπημα» δέχτηκε η επαρχία Πάφου, όπου καταγράφηκαν ζημιές σε υποστατικά λόγω πλημμυρών, πτώσεις δέντρων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων και ρυμούλκηση οχήματος. Κάποια άλλα περιστατικά που αφορούν και πάλι πτώσεις δέντρων ή αποκοπή καλωδίων της ΑΗΚ καταγράφηκαν και σε άλλες επαρχίες. Σε κοινότητας της επαρχίας Λεμεσού, ο δυνατός άνεμος ξήλωσε στέγη, η οποία «προσγειώθηκε» πάνω σε όχημα, ευτυχώς χωρίς να προκληθεί τραυματισμός.

Ισχυρό χτύπημα κακοκαιρίας στην Πάφο

Η κακοκαιρία «έδειξε τα δόντια της» από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Πάφο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην περιοχή του υπό κατασκευή κυκλικού κόμβου και συγκεκριμένα στην ένωση των λεωφόρων Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Δρόμοι έγιναν ποτάμια λάσπης, αφού η βροχή παρέσυρε σε αρκετές περιπτώσεις όγκους χώματος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε αρκετά περιστατικά για άντληση ομβρίων υδάτων από υποστατικά με τους ιδιοκτήτες να μετρούν τις ζημιές τους.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται σε μηχανουργείο οχημάτων και συνεργείο ΜΟΤ όπου υπέστησαν ζημιές οχήματα και άλλα μηχανήματα και σε άλλες τρεις περιπτώσεις υπέστησαν ζημιές οικιακός εξοπλισμός.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό…»

Σοβαρές ζημιές υπέστη και ο εξοπλισμός της κ. Μαίρης, τον οποίο φύλασσε σε αποθήκη του καταστήματος της, στην οποία μπήκαν ορμητικά τα λασπόνερα. «Από το 1977 που κατοικούμε στην περιοχή, όταν ακόμα δεν υπήρχαν και αγωγοί όμβριων υδάτων, ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κάτι τέτοιο. Τους είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, αλλά δυστυχώς δεν πήραν μέτρα» αναφέρει μιλώντας στη Cyprus Times. Όσο για το ύψος της ζημιάς, μας ανέφερε ότι θα πρέπει να καταγράψει τον εξοπλισμό που καταστράφηκε καθώς και να εκτιμηθούν οι φθορές που υπέστη το κτήριο για να γνωρίζει.

Στην Πόλη Χρυσοχούς η Πυροσβεστική, ανταποκρίθηκε σε μικρή πυρκαγιά ξηρών χόρτων μετά από πτώση κεραυνού. Οι κλήσεις, 30 στον αριθμό μέχρι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, που δέχτηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, αφορούσαν πλημμυρισμένα υπόγεια και υποστατικά, πτώσεις δέντρων και επικίνδυνων αντικειμένων, άνοιγμα φρεατίων ομβρίων υδάτων και σε μια περίπτωση ρυμούλκηση ακινητοποιημένου οχήματος.

Όσον αφορά την ύπαιθρο, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου αναφέρθηκε μόνο σε μικρές κατολισθήσεις χωμάτων στον δρόμο Καλλέπειας, στην κυρία οδό από τον παρακείμενο διαχωρισμό οικοπέδων. Ωστόσο πρόσθεσε, συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου προχώρησε στον καθαρισμό του δρόμου και η κατάσταση έχει αποκατασταθεί.

Ξήλωσε στέγη και την παρέσυρε 200 μέτρα στον Άγιο Θεράποντα

Στο μεταξύ, στην επαρχία Λεμεσού, τον τρόμο βίωσαν οι κάτοικοι του Αγίου Θεράπoοντα στη Λεμεσό όταν ανεμοστρόβιλος που σάρωσε την κοινότητα αποκόπτοντας καλώδια της ΑΗΚ και δέντρα και σηκώνοντας στέγη σπιτιού η οποία κατέληξε σε πάνω σε σταθμευμένο όχημα.

Μιλώντας στη Cyprus Times ο κοινοτάρχης του Αγίου Θεράποντα, Χριστόδουλος Μυλωνάς, ανέφερε πως ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε τη στέγη σπιτιού και την παρέσυρε 200 μέτρα μακριά, μέχρι τον κύριο δρόμου, με αποτέλεσμα να πλακώσει όχημα που βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στην εκκλησία της κοινότητας. Ερωτηθείς αν προκλήθηκαν κι άλλες ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως στο πέρασμα του απέκοψε δέντρα και καλώδια της ΑΗΚ, αλλά η βλάβη αποκαταστάθηκε σύντομα.

Κληθείς να σχολιάσει αν διαμένει κάποιος στο σπίτι που ξηλώθηκε η στέγη του, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως πρόκειται για ακατοίκητο σπίτι, σημειώνοντας παράλληλα πως ευτυχώς δεν προέκυψε κάποιος τραυματισμός.

Μετακινήσεις δέντρων, καταγράφηκαν και στο Βουνί, της επαρχίας Λεμεσού.

Και παρανομίες μεγεθύνουν το πρόβλημα λέει ο Νουρής 

Μιλώντας χθες από τη Λεμεσό για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει καιρικά φαινόμενα όπως τα χθεσινά με κίτρινες προειδοποιήσεις και κίνδυνο πλημμυρών, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι από τον πεπερασμένο Απρίλιο και κάθε Απρίλιο, τα τελευταία χρόνια  διενεργούνται επαρχιακές και παγκύπριες συντονιστικές συναντήσεις στις οποίες γίνεται κατανομή ρόλων.

«Πρώτη στο μέλημα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μάς, η οποία εντέλλεται να καθαρίζει τα φρεάτια, τα χωράφια, κενά οικόπεδα, τα αργάκια κ.ά, ώστε να περιορίζουν το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι πολλές φορές, λόγω των παρανομιών που καταγράφονται είτε σε κτίσματα, είτε παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, εκεί είναι που καταγράφονται κυρίως τα προβλήματα. Αυτά είναι αντικείμενο των αρμόδιων αρχών να τα τρέξουν», είπε.

Επανέλαβε ότι οι υπηρεσίες είναι σε απόλυτη κινητοποίηση. «Έχουμε ενισχύσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις κοινότητες μας, με αυτοκίνητα και προσωπικό, και η Πολιτική Άμυνα  είναι πάντοτε σε εγρήγορση για να παρέχει την όποια δυνατή προσπάθεια», σημείωσε. Η μερίδα του λέοντος και το μεγάλο βάρος ευθύνης όσον αφορά το θέμα των πλημμυρών, πέφτει στην πυροσβεστική υπηρεσία «που είμαι βέβαιος ότι επίσης είναι σε επιφυλακή», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal