Πρώτη εβδομάδα με rapid test – Οι αριθμοί ανά επαρχία και τα συμπεράσματα – «Ελέγχουμε μεγάλο πληθυσμό σε λίγο χρόνο… και δουλεύει και αποδίδει», λέει ο Δρ. Τσιούτης
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Συμπληρώνεται σήμερα η πρώτη βδομάδα με δειγματοληψίες σε όλες τις πόλεις και επαρχίες με τη μέθοδο των rapid test, που όπως αναφέρουν και οι ειδικοί εξελίσσονται σε πολύ σημαντικό εργαλείο για τον εντοπισμό θετικών περιστατικών και την άμεση απομόνωση τους προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.
Η ταχύτητα με την οποία ανακοινώνεται το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά διατίθενται δωρεάν, φαίνεται ότι ήταν ενθαρρυντικοί παράγοντες για τους πολίτες που σπεύδουν να εξεταστούν.
Από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία άρχισε η διενέργεια των γρήγορων τεστ λήφθηκαν 35.588 δείγματα σε όλες τις πόλεις και επαρχιες, από τους οποίους προέκυψαν 551 θετικά περιστατικά τα οποία οδηγήθηκαν για επαλήθευση με τη μέθοδο του PCR.
205 από αυτά εντοπίστηκαν στη Λευκωσία μετά από διενέργεια 13.111 τεστ, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός με 174 θετικά περιστατικά, με λιγότερους όμως ελέγχους, 9.625.
Η Λάρνακα μετρά 97 θετικά rapid test από πολύ λιγότερους ωστόσο ελέγχους, ενώ σε αναλογία ψηλά βρίσκεται και Ελεύθερη Αμμόχωστο η οποία μετρά 45 θετικά περιστατικά από 1893 ελέγχους.
Αντίθετα η Πάφος και Πόλη Χρυσοχούς κατέχουν τις χαμηλές θέσεις με μόλις 29 και 1 θετικά δείγματα αντίστοιχα.
Δείτε αναλυτικά:
«Δεν θα εντοπίζονταν αλλιώς τα θετικά», λέει ο Δρ. Τσιούτης
Εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος, και δουλεύει και αποδίδει, αναφέρει ο Δρ. Τσιούτης.
Μιλώντας στην Cyprus Times, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων αναφέρει πως μέσα από τα rapid tests διευρύνεται ο έλεγχος και εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα και με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ακριβή. Πρόκειται για μέθοδο που μας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μέθοδο εγκεκριμένη για την οποία υπάρχουν συστάσεις για γενικευμένη χρήση.
Τονίζει δε πως τα άτομα που εντοπίζονται θετικά με αυτή τη μέθοδο δεν θα εντοπίζονταν έγκαιρα με άλλο τρόπο καθώς δεν είχαν εμφανίσει ούτε συμπτώματα αλλά ούτε και περιλαμβάνονταν στην κατηγορία της ιχνηλάτησης.
Όπως σημειώνει ο Δρ. Τσιούτης τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά της εικόνας που υπάρχει λέγοντας ότι μέσα στις συστάσεις της επιδημιολογικής ομάδας ήταν να διενεργούνται όσο το δυνατότερο περισσότερα τεστ στην κοινότητα.