MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Προτεραιότητα η επιστροφή των μαρωνίτικων χωριών υπό ε/κ διοίκηση»

Advertisement

Sponsored by exness

Φώτης Φωτίου: «Οι Μαρωνίτες της Κύπρου ελπίζουν πάντα στην ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή στα χωριά τους»

Advertisement

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε σήμερα ότι η επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνίτικων χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θεωρείται ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και μία από τις διαπραγματευτικές προτεραιότητες της ε/κ πλευράς.

Σε χαιρετισμό του στο 6ο ετήσιο Φεστιβάλ Αγίου Γεωργίου, προστάτη Αγίου των Μαρωνιτών στον κατεχόμενο Κορμακίτη, όπου βρίσκεται και η φημισμένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο κ. Φωτίου είπε ότι ζώντας στον εγκλωβισμό και την προσφυγιά για 43 τώρα χρόνια, οι Μαρωνίτες της Κύπρου ελπίζουν πάντα στην ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή στα χωριά τους, επιστροφή που είναι απαραίτητη για την επιβίωση τους.

Διαβεβαίωσε πως ο στόχος αυτός της Μαρωνιτικής Κοινότητας κατέχει σημαντική θέση στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όπως κορυφαία προτεραιότητα είναι και για τους ίδιους τους Μαρωνίτες η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος που να επανενώνει την πατρίδα μας και να τερματίζει την κατοχή.

«Δεν είναι μάλιστα μυστικό ότι η προοπτική των τεσσάρων μαρωνίτικων χωριών στο ενδεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού, αποτελεί μία από τις διαπραγματευτικές προτεραιότητες της πλευράς μας, καθώς θεωρείται απολύτως δίκαιο το αίτημα για επιστροφή και των τεσσάρων χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση» σημείωσε, και πρόσθεσε πως παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να προσβλέπουμε στη συνέχιση των συνομιλιών και στην ύπαρξη αποτελεσμάτων που θα δικαιώσουν τις προσδοκίες μας.

«Η επιθυμία μας είναι να οδηγήσουμε την Κύπρο σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους τους Κυπρίους, ιδιαίτερα στους νέους» είπε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε επίσης ότι αξίζουν κάθε έπαινο οι προσπάθειες των αρχών της Μαρωνιτικής Κοινότητας και των οργανωμένων συνόλων της για διατήρηση της ιστορίας, των παραδόσεων και των αξιών της κοινότητας, όπως ιδιαίτερα του σωματείου «ο Κορμακίτης» που με τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ, στοχεύει στην προσέλκυση και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Κορμακίτη και όχι μόνον, που είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι στην αναβίωση και διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς, της γλώσσας και στη σύσφιγξη των σχέσεων ιδιαίτερα των νέων.

«Πραγματικά, μαγεύεται κανείς από τη φυσική ομορφιά του Κορμακίτη που είναι σίγουρα ένα από πιο αγαπημένα μέρη της πατρίδας μας, και είναι και θα παραμείνει πάντα το πιο ισχυρό σύμβολο αναφοράς για την ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου και την επιβίωσή τους, μαζί με τα άλλα κατεχόμενα χωριά τους, τον Ασώματο, την Αγία Μαρίνα και τα Καρπάσια», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι Μαρωνίτες συνδέονται με αυτή τη γη 14 αιώνες τώρα, συνθέτοντας μια δυναμική και παραγωγική κοινότητα, πιστή στα ήθη και τα έθιμά της, την ιστορία και τις παραδόσεις της, μια κοινότητα που αγωνίζεται πεισματικά για τη διατήρηση της ταυτότητάς της, έχοντας κερδίσει την καθολική εκτίμηση και το σεβασμό του λαού μας.

Ανέφερε ακολούθως πως καθώς για όλους τους πολίτες της χώρας μας είναι σημαντικός ο καθημερινός αγώνας για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών και προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώνει διαρκώς τις συνθήκες διαβίωσης της.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού, σε συνεργασία με τον Εκπρόσωπο της Μαρωνιτικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών, για να ενισχυθεί περαιτέρω η ιδιαίτερή τους ταυτότητα και η ανάπτυξη της Κοινότητάς τους, αλλά περισσότερο να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά της Κοινότητάς να έρθει πιο κοντά στην ιστορία και τις παραδόσεις.

Υπενθύμισε σχετικά και την απόφαση της Κυβέρνησης για έκτακτη βοήθεια που έχει δοθεί στις τέσσερις κοινότητες και την Εκκλησία, αναφέροντας ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα συγκεκριμένα έργα που έχουν αποφασισθεί.

«Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχουμε αποφασίσει την αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στα πλαίσια του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Βοήθειας στους Εγκλωβισμένους Γεωργοκτηνοτρόφους, με την συμπερίληψη νέων δράσεων», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση μελετά επίσης και συγκεκριμένο σχέδιο για την επιδιόρθωση κατοικιών των εγκλωβισμένων καθώς και κίνητρα για την επανεγκατάσταση κυρίως νέων ζευγαριών.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την εκτίμηση όλων για την προσφορά των Μαρωνιτών, όπως και για τα αδελφικά τους αισθήματα, και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντα σταθερός συμπαραστάτης για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η κοινότητα των Μαρωνιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network