MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προτεραιότητα η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, είπε η Υπουργός Γεωργίας

Advertisement

Sponsored by exness

Προτεραιότητα η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, είπε η Υπουργός Γεωργίας – Όσα είπε σε εκδήλωση του Τμήματος Δασών για τη Διεθνή Ημέρα Δασών

Στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θέτουμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και την προστασία των δασών μας, ειδικά από τις πυρκαγιές, είπε η αρμόδια Υπουργός Μαρία Παναγιώτου.

Advertisement

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση του Τμήματος Δασών για τη Διεθνή Ημέρα Δασών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, τόνισε ότι σήμερα στρέφουμε την προσοχή μας στην αναγκαιότητα καινοτομίας στη διαχείριση και προστασία των δασών μας.

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δασών, «Δάση και Καινοτομία: Νέες Λύσεις για έναν Καλύτερο Κόσμο», ανέφερε, που όρισε η Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων, υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη διαφύλαξη και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών μας. Την ίδια ώρα, σημείωσε, το φετινό σύνθημα «Νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο» συνδέει τα δάση και την προστασία τους με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και ανάλυση πληροφοριών σχετικών με τα δάση και το περιβάλλον με απώτερο σκοπό τη λήψη κατάλληλων μέτρων τόσο για μείωση της υποβάθμισης και καταστροφής των δασών όσο και για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Επεσήμανε ότι η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεπισκόπηση και τα drones, επιτρέπει την ακριβέστερη παρακολούθηση και διαχείριση των δασών μας, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων από το δάσος.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι η ανάπτυξη νέων υλικών από τα δάση, δηλαδή από ξύλο και προϊόντα ξυλείας, ως βιώσιμων υποκατάστατων του πλαστικού, όπως υλικά κατασκευής, υφάσματα αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για βιώσιμες λύσεις και αποτελεί κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη συντονιστική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφασίστηκε η υλοποίηση περαιτέρω μέτρων που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πολιτική προστασία.

Μεταξύ αυτών, σημείωσε, περιλαμβάνονται και μέτρα όπως η υποβολή σχεδίου και πρότασης από το Υπουργείο Άμυνας για σταδιακή υπαγωγή της μονάδας πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης στην Εθνική Φρουρά και η επαναλειτουργία του δασικού κολλεγίου από 1/1/2025. Επιπλέον, συνέχισε, στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης του ολιστικού συστήματος πολιτικής προστασίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση πρόσθετων αισθητήρων για έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, καθώς και η σταδιακή απόκτηση από το κράτος δέκα πυροσβεστικών πτητικών μέσων εντός των επόμενων πέντε ετών.

Επίσης, είπε ότι τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθούν και θα υποβληθούν τα τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών στη Νομική Υπηρεσία, ενώ οι επαρχιακές διοικήσεις θα προβούν σε καθαρισμό άγριων χόρτων από μέχρι τέλος Μαΐου. Τέλος, θα υποβληθεί πρόταση από το Yπουργείο Εσωτερικών για αξιοποίηση, εκπαίδευση και ασφάλιση των εθελοντών.

Ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών ενισχύεται συνεχώς με εξοπλισμό και καινοτόμες τεχνολογίες, μέσω εθνικών πόρων και μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Έχει ήδη υλοποιηθεί η Α’ Φάση Εισαγωγής Τεχνολογίας, η οποία συμπεριλάμβανε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ηλεκτροπτικά μέσα ανίχνευσης πυρκαγιών και επιτήρησης των δασών. Μέσω εθνικών πόρων και μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παραλήφθηκαν δεκάδες οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροσβεστικά οχήματα, γεωργικοί ελκυστήρες, θρυμματιστές, προωθητές γαιών, τροχοφόροι εκσκαφείς, βυτιοφόρα οχήματα, φορτηγά οχήματα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για αγορά πτητικών μέσων πυρόσβεσης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network