MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προσπάθεια Επ. Εργασίας να ρυθμίσει το θέμα στρέβλωσης στην παραχώρηση σύνταξης ανικανότητας 

Advertisement

Sponsored by exness

Προσπάθεια Επιτροπής Εργασίας να ρυθμίσει το θέμα στρέβλωσης στην παραχώρηση σύνταξης ανικανότητας – Με πρόταση νόμου

Advertisement

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής με πρόταση νόμου προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα της στρέβλωσης που παρατηρείται στην παραχώρηση της σύνταξης ανικανότητας. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για να είναι κάποιος δικαιούχος πρέπει να έχει εισφορές τον προηγούμενο χρόνο ή τα προηγούμενα δύο χρόνια. Περίπου 500-600 άτομα δεν δικαιούνται τη σύνταξη γιατί ενώ έχουν καταστεί ανίκανοι εργασίας, δεν έχουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον τελευταίο χρόνο ή τα τελευταία δύο χρόνια αν και εργάστηκαν και συνεισέφεραν για 20 ή 30 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε δύο τροποποιήσεις. Η πρώτη, εξήγησε, επεκτείνει τα δύο χρόνια σε τέσσερα. Το Υπουργείο Εργασίας έκανε αποδεκτή την πρόταση με μικρή τροποποίηση, αντί δηλαδή τα τέσσερα χρόνια να λαμβάνει υπόψη τα τρία, από τα οποία να συνυπολογίζονται τα καλύτερα δύο χρόνια με τις υψηλότερες εισφορές.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη ικανοποιεί εν μέρει την Επιτροπή που αποφάσισε να παραπέμψει το όλο ζήτημα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και να γίνει διαβούλευση και με τους εταίρους και να επανέλθει στην Επιτροπή τον Φεβρουάριο με ολοκληρωμένες τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων.

Τα άτομα που επηρεάζονται αποτελούν το 9-10% όσων σήμερα λαμβάνουν σύνταξη ανικανότητας. Με βάση τη δεύτερη τροπολογία, δικαιούχος σε σύνταξη ανικανότητας θα καθίσταται αυτός που εισέφερε πραγματικές εισφορές και όχι πιστώσεις, για 15 χρόνια. Ο κ. Φακοντής εξήγησε ότι αυτή είναι προϋπόθεση και για παραχώρηση σύνταξης γήρατος και άρα με την υιοθέτησή της κάποιος που είναι ανίκανος για εργασία  και εισέφερε πέραν των 15 ετών στις κοινωνικές ασφαλίσεις, μπορεί να λάβει σύνταξη ανικανότητας. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, το Υπουργείο διαφωνεί με την τροποποίηση αυτή καθώς αυτόματα αυξάνεται το κόστος του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη στο θέμα, τότε το ΑΚΕΛ θα οδηγήσει την πρόταση στην ολομέλεια τον Μάρτιο.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης και την ανάγκη εξεύρεσης ρύθμισης ώστε να καλύπτονται και οι θετές μητέρες με το επίδομα μητρότητας.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η επιτροπή κάνει προσπάθειες για να καλύψει τα άτομα εκείνα, τα οποία τα τελευταία χρόνια καθίστανται ανίκανα για εργασία λόγω ασθένειας ή άλλης ατυχίας. Εξήγησε ότι λόγω της νομοθεσίας, τα άτομα αυτά, στην πλειοψηφία τους Ε/κ, καταφεύγουν στο ΕΕΕ, αλλά κάποια δεν είναι καν δικαιούχα γι` αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η κυβέρνηση κατέθεσε αντιπρόταση που καλύπτει το ¼ των ατόμων αυτών και μειώνει το κόστος.

Επίσης η Επιτροπή συζήτησε το θέμα που αφορά αριθμό νεαρών κυρίως γυναικών οι οποίες δεν δικαιούνται επίδομα μητρότητας, καθώς δεν έχουν εισφορές στο ΤΚΑ γιατί ποτέ δεν εργάστηκαν. Το Υπουργείο Εργασίας ανέλαβε να ετοιμάσει κατάλογο για το πόσες είναι αυτές οι γυναίκες.

Ο κ. Περδίκης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο ΓεΣΥ, λέγοντας ότι είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα από πλευράς των ιδιωτών γιατρών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΟΑΥ και εγγράφονται στους καταλόγους. Εξέφρασε όμως δυσαρέσκεια για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η κυβέρνηση, ειδικά όπως είπε, στο θέμα της στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network