MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προσοχή! Πλαστά χαρτονομίσματα των €50 στην αγορά – Πως να τα ξεχωρίσετε

Advertisement

Sponsored by exness

Εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός πλαστών €50 στην κυπριακή αγορά – Προειδοποιεί η Αστυνομία – Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε

Advertisement

Το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης της Παραχάραξης της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας,  ανακοινώνει προς το κοινό ότι έχουν εντοπιστεί στην επαρχία Λευκωσίας σημαντικός αριθμός πλαστών χαρτονομισμάτων των €50.

Τα χαρτονομίσματα αυτά, είναι σχετικά καλής ποιότητας και ως εκ τούτου το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό στις καθημερινές συναλλαγές του. Επίσης, συμβουλεύεται να χρησιμοποιεί τις μηχανές  ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων, όπου υπάρχουν ή και να συγκρίνει ένα ύποπτο χαρτονόμισμα που θα παραλάβει με ένα γνήσιο χαρτονόμισμα που έχει στην κατοχή του.

Σημειώνεται ότι, όλα τα γνήσια χαρτονομίσματα ευρώ διαθέτουν ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία διακρίνονται εύκολα από τον πολίτη.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το κοινό συμβουλεύεται  να δίδει ιδιαίτερη σημασία στα πιο κάτω:

 Υδατογράφημα:

Αποτελεί κοινό και κύριο χαρακτηριστικό για όλες τις αξίες χαρτονομισμάτων ευρώ, το οποίο είναι εύκολα διακριτό έναντι οποιασδήποτε πηγής φωτός, φυσικής ή άλλης, διαδικασία κατά την οποία είναι εμφανές το αρχιτεκτονικό μοτίβο σε σχήμα “πύλης”, αποτελούμενο από σκουρόχρωμα και ανοικτόχρωμα, μαυρόασπρα σχήματα.  Στη βάση της παράστασης αυτής, υπάρχει αριθμός, ο οποίος υποδηλοί  την αξία του χαρτονομίσματος, που με τη χρήση πάλιν φωτεινής πηγής (φυσικής ή άλλης), αυτός εμφανίζεται απόλυτα φωτεινός, χωρίς οποιεσδήποτε σκιάσεις. Ο αριθμός αυτός,  αν το χαρτονόμισμα τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε σκούρα επιφάνεια μεταβάλλεται σε σκούρο, ένεκα της λεπτότητας του χαρτιού στο συγκεκριμένο σημείο.

Ολόγραμμα:

Εξίσου αξιόπιστο χαρακτηριστικό, αποτελούμενο από τμήμα ελάσματος χρώματος ασημί, οπτικά μεταβαλλόμενης παράστασης, το οποίο βρίσκεται στη γωνία της μπροστινής όψης του χαρτονομίσματος, ορατό με γυμνό οφθαλμό.  Την εικόνα στο ολόγραμμα  αποτελούν συνδυασμός παραστάσεων, αποτελούμενων από μία “πύλη” όπως και στην περίπτωση του υδατογραφήματος και την αξία του χαρτονομίσματος (50), οι οποίες περιβάλλονται από ένα κυκλικό σχηματισμό. Με την κίνηση του χαρτονομίσματος, οι παραστάσεις αυτές εναλλάσσονται στα χρώματα του ουράνιου τόξου, από το κέντρο του ελάσματος  προς τα έξω.

Αριθμός Αξίας σε μελάνι οπτικά μεταβλητού σχηματισμού:

Χαρακτηριστικό ασφαλείας εξίσου σημαντικό, το οποίο περιέχεται στα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (50 και άνω).  Αυτό βρίσκεται στην πίσω κάτω δεξιά γωνία των χαρτονομισμάτων, χρώματος μωβ, εύκολα μεταβαλλόμενο με την κίνηση σε χρώμα λαδί- καφέ.

Τα χαρακτηριστικά αυτά στοχεύουν στην προστασία του κοινού από κρούσματα παραχάραξης, αφού τα πλαστά χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν απομιμήσεις τέτοιων χαρακτηριστικών.  Η Αστυνομία συμβουλεύει το κοινό να ελέγχει πέραν του ενός χαρακτηριστικού ασφαλείας και να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας ή της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Η ιστοσελίδα www.nea-trapezogrammatia-euro.eu περιέχει χρήσιμες πληροφορίες, για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων Ευρώ στην Ελληνική γλώσσα, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.

Η Αστυνομία τέλος καλεί το κοινό, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό και σε περίπτωση που οποιοσδήποτε αντιληφθεί ότι δυνατό να έχει λάβει πλαστό χαρτονόμισμα ευρώ, να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τον ύποπτο, αλλά να προσπαθήσει να σημειώσει την περιγραφή του και τα στοιχεία του μέσου διαφυγής του, ώστε στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τη Γραμμή του Πολίτη, στον αριθμό 1460, ή με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης 199 και 112, για τα περαιτέρω.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network