MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προς τριμερή με Ελλάδα και Ιορδανία. Ενημερώνει τον Τσίπρα ο Πρόεδρος

Advertisement

Sponsored by exness

Θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα απόψε ο Πρόεδρος για την ενδεχόμενη τριμερή με Ιορδανία – Για σημαντικές συμφωνίες πριν το τέλος του έτους με την χώρα έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Advertisement

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο νησί ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, ο οποίος είχε κατ`ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενώ παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από την επίσκεψη του Βασιλιά της Ιορδανίας στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου υπογραφή σημαντικού αριθμού συμφωνιών σε διάφορους τομείς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα τεκταινόμενα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, στον τουριστικό τομέα, στα θέματα ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές αλλά και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου υπογραφή σημαντικού αριθμού συμφωνιών σε διάφορους τομείς ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών ανάμεσα στην Κύπρο την Ελλάδα και την Ιορδανία.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της αποψινής συνάντησης που θα έχει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα μεταφέρει την επιθυμία και του Βασιλιά της Ιορδανίας αλλά και του ιδίου για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς κατά πόσον τέθηκε θέμα και τετραμερούς μαζί την Αίγυπτο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε αυτή τη φάση εκείνο που συμφωνήθηκε είναι να προχωρήσουμε σε τριμερή συνάντηση αρχηγών κρατών των τριών χωρών.

Σε ερώτηση πώς μπορεί η Κύπρος να βοηθήσει την Ιορδανία στην ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

“Εχετε ακούσει και τις δημόσιες αναφορές του Βασιλιά της Ιορδανίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρωτοστάτησε στο να βοηθηθεί η Ιορδανία καθώς επίσης και ο Λίβανος στην αντιμετώπιση του σοβαρού ανθρωπιστικού προβλήματος, αφού φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων στις χώρες αυτές, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της Ιορδανίας και του Λιβάνου, είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από πλευράς Ιορδανίας”, είπε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να μεταφέρει τις θέσεις της Ιορδανίας, αλλά και των γειτονικών κρατών “ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πολύ καλύτερα την περιοχή από από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες”.Το προσφυγικό, συνέχισε, επειδή είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και την αυριανή σύνοδο στην Αθήνα, τις συζητήσεις στο Βερολίνο και αργότερα στη Σλοβακία, ο Πρόεδρος θα αναφερθεί συγκεκριμένα και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για το θέμα αυτό.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στην εφημερίδα “Μιλλιέτ” σε σχέση με το περιουσιακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι καθημερινά παρουσιάζονται δημοσιεύματα, ειδικότερα τον τελευταίο καιρό τα οποία από την μια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και από την άλλη η ενδεχόμενη δημοσίευση τέτοιων αναφορών αποσκοπεί να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες.

Η Κυβέρνηση, είπε, δεν σχολιάζει δημοσιεύματα. Τόνισε ότι το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια με απόλυτη σοβαρότητα.

Να αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια και ακολούθως θα δούμε μέσα από τα αποτελέσματα το πού βρισκόμαστε στο κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά, είπε.

Επαφές Προέδρου σε Αθήνα, Βερολίνο, Μπρατισλάβα

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στην Αθήνα, όπου θα έχει μια “σημαντική συνάντηση” με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, με κύρια θέματα συζήτησης το Κυπριακό, αλλά και την αυριανή συνάντηση των αρχηγών κρατών της ΕΕ που προέρχονται από τη Μεσόγειο.

Διευκρίνισε ότι η αυριανή συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει του άτυπου συμβουλίου στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει η πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Αύριο το πρωί στις 930 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αργότερα με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Βερολίνο για να παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που διοργανώνει η Καγκελάριος της Γερμανίας για συγκεκριμένο αριθμό αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για να συζητηθεί η ημερήσια διάταξη του άτυπου ευρωπαϊκού συμβουλίου της Μπρατισλάβα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network