MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προς κατάργηση των τελών για πιστοποιητικά γεννήσεων προσανατολίζεται το ΥΠΕΣ

Advertisement

Sponsored by exness

Οδηγίες να μελετηθεί η κατάργηση των τελών εγγραφής για την έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και των επιβαρυντικών προστίμων, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος

Advertisement

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Λήδα Κουρσουμπά συμμετείχε τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο και τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, με αντικείμενο τη νομοθεσία και τις διοικητικές πρακτικές που διέπουν την εγγραφή και έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως.

Όπως αναφέρεται, η Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να απαλειφθούν οι περιπτώσεις όπου παιδιά παραμένουν χωρίς εγγραφή, και ως εκ τούτου, εκτεθειμένα σε ποικίλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Πρόσθεσε ότι οι διοικητικές πρακτικές που εφαρμόζονται είναι προβληματικές με αποτέλεσμα, το κράτος να μην έχει την πλήρη εικόνα αναφορικά με τον αριθμό των γεννήσεων που γίνονται στην ελεγχόμενη επικράτειά του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δύο Υπουργοί κατέθεσαν την πολιτική τους βούληση να προχωρήσουν με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία και ανέλαβαν τη δέσμευση να μελετήσουν μέτρα τα οποία να περιορίζουν, στο ελάχιστο δυνατόν, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, το ενδεχόμενο ένα παιδί να μην εγγραφεί στο αρχείο πληθυσμού.

Προστίθεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε οδηγίες να μελετηθεί η κατάργηση των τελών εγγραφής και των επιβαρυντικών προστίμων καθώς και η προώθηση, από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, διοικητικών οδηγιών προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες.

Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, έδωσε οδηγίες να μελετηθεί, άμεσα, το κατά πόσον είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί στις βασικές υποχρεώσεις για αδειοδότηση των νοσηλευτηρίων και κλινικών, η διαδικασία εγγραφής των παιδιών, αλλά και ο καθορισμός υπευθύνου που θα παρακολουθεί την ορθή τήρηση της διαδικασίας.

Παράλληλα θα μελετηθεί η συμπερίληψη κριτηρίων στο πρωτόκολλο ελέγχου των κλινικών από το Υπουργείο Υγείας, για την ορθή τήρηση των διαδικασιών εγγραφής, και η θεσμοθέτηση διοικητικών ποινών στις ιδιωτικές κλινικές που δεν θα συμμορφώνονται.

Η Επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θετική διάθεση και πολιτική βούληση που οι δύο Υπουργοί επέδειξαν και ευελπιστεί ότι τα μέτρα θα προωθηθούν άμεσα, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network