MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Υπεραγορών… 28 παράνομες υπεραγορές παγκυπρίως

Advertisement

Sponsored by exness

Με δικαστικές διαδικασίες προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Υπεραγορών για τις παράνομες υπεραγορές – Κατήγγειλε τη λειτουργία 28 παράνομων υπεραγορών παγκυπρίως…

Advertisement

Εφαρμογή του νόμου για τον τερματισμό της λειτουργίας παράνομων υπεραγορών ζήτησε σήμερα ο Σύνδεσμος Υπεραγορών, ο οποίος ετοιμάζεται να λάβει δραστικά μέτρα με δικαστικές διαδικασίες εναντίον των αρμόδιων Αρχών για μη εφαρμογή από πλευράς τους της σχετικής νομοθεσίας προς αποκατάσταση της νομιμότητας.

Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών κατήγγειλε σήμερα, σε διάσκεψη Τύπου, τη λειτουργία 28 παράνομων υπεραγορών παγκυπρίως. Σε πέραν των €150 εκ. ετησίως υπολογίζεται ο χαμένος τζίρος, ενώ σε πολλά εκατομμύρια εκτιμώνται και οι απώλειες για το κράτος από τη μη καταβολή των ποσών που απαιτούνται για αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χαράλαμπο Παπαντωνίου.

Ο κ. Παπαντωνίου μίλησε για «μάστιγα» που δημιουργεί «άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό στα μέλη» του Συνδέσμου και έκανε λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων των μελών του Συνδέσμου και για αδυναμία των αρχών να επιβάλουν την τάξη.

Επεσήμανε πως παρ’ όλες τις καταγγελίες, τις παρεμβάσεις, τις υποδείξεις προς τις αρμόδιες Αρχές, Δημαρχεία, Πολεοδομία και Κοινοτικά Συμβούλια, δεν έχει γίνει τίποτε, αντίθετα «το φαινόμενο αυτό χρόνο με το χρόνο παίρνει τεράστιες διαστάσεις».

Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι «όπου αποφασίσει κάποιος ανεγείρει και μια υπεραγορά».

Σε χρόνο ρεκόρ, είπε, δημιουργούνται υπεραγορές τεραστίων διαστάσεων χωρίς την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας λειτουργίας από τις αρμόδιες Αρχές, πρώην εργοστάσια, πρώην αποθήκες, παράνομες αλλαγές χρήσης, σε ζώνες απαγορευτικές, σε κοίτες ποταμών σε βιομηχανικές ζώνες και σε βιομηχανικές περιοχές.

Όπως αναφέρθηκε, στα υποστατικά αυτά δεν υπάρχει έλεγχος από την πυροσβεστική υπηρεσία, τις υγειονομικές αρχές, τις κτηνιατρικές αρχές, και το Υπουργείο Εμπορίου, η κατάσταση είναι «ανεξέλεγκτη» και εγκυμονεί «τεράστιους κινδύνους» για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο αυτά τα υποστατικά είναι αδύνατο με οποιοδήποτε τρόπο να πάρουν άδειες λειτουργίας, ακόμα και με παρέκκλιση.

Έγινε επίσης αναφορά σε αποφάσεις του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων που απέρριπταν αιτήσεις για παρέκκλιση και διατάγματα δικαστηρίων για να κλείσουν συγκεκριμένες υπεραγορές, τα οποία ωστόσο οι Δήμοι και άλλες Αρχές δεν εφαρμόζουν. Ειδικότερα έγινε αναφορά στο Δήμο Αραδίππου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου καταλόγισε «αδιαφορία» στις αρμόδιες αρχές, προσθέτοντας πως ο λόγος που δεν προχωρούν σε εφαρμογή της νομοθεσίας δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια μείωσης της ανεργίας.

Είναι η δεύτερη φορά, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, που ο Σύνδεσμος καταγγέλλει το φαινόμενο και δικαιώνεται από την Επίτροπο Διοικήσεως, όμως δεν έχουν υπάρξει τιμωρίες από τις αρμόδιες αρχές.

«Βλέποντας την αδυναμία και την απουσία των αρχών να τερματίσουν αυτή την παρανομία τόσα χρόνια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε δραστικά μέτρα, αρχίζοντας δικαστικές διαδικασίες εναντίον όλων όσων έχουν την ευθύνη για την παρανομία αυτή» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου Αχιλλέα Δημητριάδη, από τις 45 καταγγελίες που έγιναν από το Σύνδεσμο στην Επίτροπο Διοικήσεως, φάνηκε ότι 28 υποστατικά λειτουργούσαν παράνομα και ότι σε 10 περιπτώσεις οι Δήμοι «δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν».

Σε 18 από τα 28 παράνομα υποστατικά, οι παρανομίες είχαν να κάνουν με την αλλαγή χρήσης και την παράνομη χρήση, οι δέκα σχετίζονταν με παράνομες προσθήκες, μετατροπές ή τροποποιήσεις και σε δύο περιπτώσεις υπήρξαν επεμβάσεις σε κρατικό τεμάχιο και στην κοίτη ενός ποταμού.

Όσον αφορά το σχέδιο δράσης του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι θα ζητηθεί από την Επίτροπο Διοικήσεως να εφαρμόσει το νόμο και να λάβει, για πρώτη φορά, δικαστικά μέτρα εναντίον του Δήμου Λεμεσού, Πάφου και Παραλιμνίου διότι δεν εφαρμόζουν το νόμο.

«Είναι αδιανόητο να αρνούνται να απαντούν στην Επίτροπο. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές διατάξεις στο νόμο για τον Επίτροπο, που τιμωρούν αυτή τη συμπεριφορά με ένα χρόνο φυλάκιση ή και με πρόστιμο μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ», ανέφερε.

Σε δεύτερη φάση είπε θα ζητηθεί από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Επίσης, ο Σύνδεσμος εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την ΑΗΚ τη διακοπή της παροχής ηλεκτρισμού προς τα υποστατικά που δεν είναι αδειοδοτημένα.

«Αν όλα αυτά δεν τελεσφορήσουν, τότε το θέμα πρέπει να προχωρήσει και στον Γενικό Ελεγκτή για θέματα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει και μεις να προχωρήσουμε με δικαστικές διαδικασίες εναντίον των ατόμων που αμελούν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία» είπε ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου.

Οι επισημάνσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως

«Η διστακτικότητα και η καθυστέρηση που παρατηρείται κατά κανόνα από μέρους των αρμόδιων αρχών να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα για αποκατάσταση της νομιμότητας εύλογα ερμηνεύεται ως ανοχή στην παρανομία» επισημαίνει στην Έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως, με ημερομηνία 2 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι συντελεσθείσες παρανομίες «δημιουργούν αναμφίβολα συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Η Επίτροπος σχολιάζει «την παράλειψη ορισμένων Δήμων και, συγκεκριμένα, των Δήμων Λεμεσού, Πάφου και Παραλιμνίου, να ανταποκριθούν στις επιστολές μου με τις οποίες τους ζήτησα τα σχόλια και τις απόψεις τους σε σχέση με αριθμό παραπόνων που αφορούσαν στην ισχυριζόμενη λειτουργία παράνομων υπεραγορών στα δημοτικά τους όρια».

Τονίζει δε ότι «υπηρεσίες οι οποίες επιλέγουν, για λόγους ξένους προς τις αρχές της διαφάνειας και της ελεγξιμότητας, να μη συνεργαστούν με τον Επίτροπο, δεν ανταποκρίνονται σωστά στην αποστολή τους».

Μείωση στην κατανάλωση

Μείωση στην κατανάλωση της τάξης του 5-6% παρατηρείται σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου.

Ο κ. Παπαντωνίου απέδωσε τη μείωση στη μείωση του πληθυσμού της Κύπρου και στον άνισο ανταγωνισμό που δημιουργεί η λειτουργία των παράνομων υπεραγορών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network