MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πρόεδρος της Επ. Γεωργίας: Στο έλεος των αγρινών οι ορεινές περιοχές

Advertisement

Sponsored by exness

Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου για την προστασία των αγρινών, ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των κατοίκων των ορεινών περιοχών για τις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στις καλλιέργειες τους

Advertisement

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της, Άντρέας Καυκαλιάς, το κράτος έχει εγκαταλείψει τις κοινότητες και «τις έχει αφήσει ουσιαστικά στο έλεος των αγρινών».

Ανέφερε εξάλλου ότι εντός της Επιτροπής, τα αρμόδια Υπουργεία δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν για το μέγεθος των ζημιών και να αναγνωρίζουν την έκταση του προβλήματος.

Τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά ούτε και εφαρμόσιμα, όπως καταγγέλλουν οι επηρεαζόμενοι, λόγω διαφόρων περιορισμών που τίθενται, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς.

Είπε εξάλλου ότι ομόφωνα η Επιτροπή κατέληξε πως επιβάλλεται να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία των αγρινών, άλλα και τη στήριξη των κατοίκων. Στο μεσοδιάστημα, συνέχισε, η Κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει μέχρι το Δεκέμβριο συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στις ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, το «συμπαθέστατο είδος» των αγρινών πρέπει να προστατευτεί, την ίδια ώρα όμως η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει και τους ανθρώπους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι «υπάρχει μια διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια τα αγρινά έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σήμερα διαχειριστικό σχέδιο που να προβλέπει αποζημιώσεις προς τους γεωργούς αλλά και να ελέγχει τον πληθυσμό των αγρινών.

«Έχουμε ως Επιτροπή καταλήξει ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλάβουμε τη συνεδρίαση με ζητούμενο να έρθουν οι αρμόδιες επιτροπές και Αρχές με συγκεκριμένες και εφαρμοσμένες εισηγήσεις», είπε.

«Πέραν τούτου έχουμε ζητήσει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που να αφορά και την προστασία των αγρινών αλλά και την προστασία των γεωργών και των περιουσιών τους», είπε.

Ως ΔΗΣΥ, είπε, «θα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες ακόμα και την εισήγηση για να υπάρχει περιορισμένο κυνήγι των αγρινών ως μέτρων προστασίας των περιουσιών», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι «είναι ένα θέμα που χρειάζεται να το χειριστούμε με πολύ μεγάλη προσοχή», εκφράζοντας την ανάγκη εκπόνησης ενός διαχειριστικού σχεδίου.

Το σχέδιο, πρόσθεσε, «θα πρέπει να καταρτιστεί από επιστήμονες και να περιλαμβάνει τις μετρήσεις, την επέκταση, τις ζημιές που κάνουν και όλα τα θέματα που αφορούν το αγρινό περιλαμβανομένης και της προστασίας των αγροτών».

«Δεν γίνεται να συζητούμε – όπως έχουν ακουστεί προτάσεις – για να δίνουμε άδειες για ένα χρόνο για το κυνήγι του αγρινού χωρίς να κάμουμε οποιαδήποτε μελέτη».Το αγρινό, κατέληξε, «είναι προστατευόμενο είδος και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί και η ίδια η ΕΕ δεν επιτρέπει το κυνήγι του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network