MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πρόεδρος: Συνεχίζονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες

Advertisement

Sponsored by exness

Χαιρετισμός του Προέδρου στο ετήσιο δείπνο της ΟΕΒ – Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν διαμορφωθεί και ιεραρχηθεί όπως ανέφερε ο Πρόεδρος

Advertisement

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνεχίζονται και έχουν ιεραρχηθεί όσες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη προωθηθεί, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του στο ετήσιο δείπνο της ΟΕΒ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη διαμορφωθεί και ιεραρχηθεί όσες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη προωθηθεί και/ή θα προωθηθούν, όπως:

– Ριζική μεταρρύθμιση, ενίσχυση της στελέχωσης και απόκτηση συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα. Να αναφέρω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις προχθές ενέκρινε το νομοσχέδιο για την σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου, μια κίνηση με μεγάλη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας μας.

– Εφαρμογή του ΓΕΣΥ από 1ην Ιουνίου 2019 για ποιοτική διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, παράλληλα με τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του.

– Προώθηση θεμάτων οριζόντιας μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία που σχετίζεται με τη διαδικασία πρόσληψης, αξιολόγησης και ανέλιξης προσωπικού.

– Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Προς τον σκοπό αυτό έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Εσθονία, κορυφαία στον τομέα αυτό χώρα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης πρόγραμμα ύψους €250 εκατ. που αφορά την πλήρη ψηφιοποίηση βασικών Υπηρεσιών, όπως η μηχανογράφηση του τμήματος φορολογίας, η εφαρμογή του συστήματος e- justice και e- health, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής και της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Στόχος μας πάντα παραμένει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κρατικών Υπηρεσιών.

– Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τρόπο που να την καθιστά βιώσιμη και λειτουργική.

– Την εφαρμογή της Στρατηγικής για τον Τουρισμό που περιλαμβάνει τη μετατροπή του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού από την 1η Ιανουαρίου 2019. Τα πιο πάνω, σε συνάρτηση με την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και τις μεγάλες παρεμφερείς επενδύσεις, όπως αυτές του καζίνο και των Μαρίνων, και κίνητρα που έχουν δοθεί αναμφίβολα θα ενισχύσουν την εξαιρετικά θετικής δυναμική στην τουριστική μας βιομηχανία.

– Την εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου, που ήδη βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

– Την ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων που προσφέρει μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τον τομέα των Υπηρεσιών, μέσα και από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.

– Βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πριν από δύο μέρες αποφασίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, με στόχο την ενίσχυση του όλου οικοσυστήματος και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.  Η αναβάθμιση των θεμάτων της έρευνας και καινοτομίας σε Υφυπουργείο θα συμβάλει σημαντικά στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό.

– Μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, καθώς και αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.

– Μεταρρύθμιση δομών διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύσταση νέας Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τα Ταμεία Προνοίας.

– Προώθηση μείωσης του συντελεστή αμυντικής εισφοράς που επιβάλλεται στην πηγή επί των τόκων από 30% που ισχύει σήμερα στο 17%.

– Την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού που περιλαμβάνει όχι μόνο τη δημιουργία υποδομών για τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά και ψήφιση του πλαισίου διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal