MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Κυβερνώ εγώ, όχι ο Γενικός Ελεγκτής

Advertisement

Sponsored by exness

Στη διάκριση εξουσιών,  την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, στο κατά πόσον θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στο διορισμό Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε νέα συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης – Τοποθετείται επίσης σε ότι αφορά το θέμα απόσπασης δασκάλας στις Βρυξέλλες

Advertisement

Σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Πολίτη» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνωρίζει ότι υπάρχει η εντύπωση ότι ο Γενικός Ελεγκτής παρεμβαίνει και σε θέματα πολιτικής που δεν είναι της αρμοδιότητάς του.

Κυβερνώ εγώ, όχι ο Γενικός Ελεγκτής

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει επιστήσει την προσοχή στην αποφυγή δημοσιοποίησης καταγγελιών που λαμβάνει, εκθέτοντας ανθρώπους.

Ερωτηθείς εάν κυβερνά αυτός ή ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε ότι “αποτελεί γεγονός πως υπάρχει η εντύπωση ότι ο γενικός ελεγκτής παρεμβαίνει και σε θέματα πολιτικής που δεν είναι της αρμοδιότητας του. Θέλω να πιστεύω ότι το πράττει καλή τη πίστη αλλά χρειάζεται από όλους προσοχή, μηδενός εξαιρουμένου. Απαιτείται σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών. Δεν μπορεί κανένας να ενασκεί καθήκοντα του άλλου. Ιδιαιτέρως, δε, δεν μπορεί κανένας να καθορίζει τη χάραξη πολιτικής, έργο το οποίο ανήκει αποκλειστικά στον εκάστοτε εκλελεγμένο Πρόεδρο και την κυβέρνηση. Το έχω καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση και είναι φυσικό πως δεν θα λαμβανόταν υπόψη τυχόν παρεμβάσεις στην ενάσκηση πολιτικής. Αντιθέτως λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι οποιεσδήποτε παρατηρήσεις εμπίπτουν στη σφαίρα εξουσιών του οποιοδήποτε ανεξάρτητου ή μη αξιωματούχου της πολιτείας, ιδιαίτερα στα θέματα χρηστής διοίκησης, διαχείρισης του δημοσίου χρήματος”.

Χωρίς την συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα ο διορισμός Βοηθού

Ο κύριος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην προοπτική διορισμού βοηθού γενικού εισαγγελέα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ζητήσει τη συγκατάθεση του γενικού εισαγγελέα.

Προσωπικώς κατά του υπόκοσμου

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι “εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς, με την εμπλοκή σωρείας κυβερνητικών τμημάτων. Ετοιμάζεται επίσης μία σειρά από νομοσχέδια που θα δώσουν όπλα στην Αστυνομία ώστε να είναι αποτελεσματικότερη. Θα παρακολουθώ από κοντά και θα ενθαρρύνω για την εφαρμογή των μέτρων”.

Έρευνα για την οικονομία

Ο κύριος Αναστασιάδης συμφωνεί πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην έρευνα για την οικονομία, την οποία αποδίδει στη μορφή των υποθέσεων. «Έχουμε πράξει πολλά. Πέραν των απαιτουμένων, για να διευκολύνουμε το έργο του Γενικού Εισαγγελέα και των δικαστικών και ανακριτικών αρχών. Θα ήταν άδικο να θεωρηθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ή κωλυσιεργεί”, ανέφερε.

Δεν σχεδιάζει ανασχηματισμό

Σε ό,τι αφορά το σενάριο ανασχηματισμού, ο Πρόεδρος έθεσε το επιχείρημα ότι έχει υλοποιηθεί το προεκλογικό του πρόγραμμα σε ποσοστό 80% και ξεκαθάρισε ότι αυτήν την ώρα δεν θεωρεί ότι θα ήταν δόκιμο να προχωρήσει σε αντικατάσταση κάποιου από τους υπουργούς. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι υπουργοί δεν υστέρησαν σε απόδοση.

Άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει αν κάποια στιγμή διαπιστωθεί ότι χρειάζεται το Υπουργικό ανανέωση. Δήλωσε εξάλλου έτοιμος και τώρα ακόμα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τον τόπο.

Ρύθμιση ωραρίων εντός Σεπτεμβρίου   

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι όντως υπάρχει αταξία σε ότι αφορά το θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων. Είπε επίσης ότι η Υπουργός Εργασίας έχει την συγκατάθεση του να προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση. Εντός Σεπτεμβρίου θα υπάρχει διευθέτηση.

Θέση για την απόσπαση δασκάλας

Όσο αφορά το ρουσφέτι και σχολιάζοντας την περίπτωση της απόσπασης δασκάλας στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος είπε ότι “όταν θα εμφανιστεί στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εξωτερικών είμαι βέβαιος  ότι πολλοί θα εκπλαγούν με τα ονόματα που θα ακούσουν και δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση. Τα πρόσωπα που αναφέρονται δεν είναι άνθρωποι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και δεν διαπιστώνονται παρεμβάσεις Υπουργών . Παρεμβάσεις άλλων, διευθυντικών στελεχών, στα οποία υπάγονται ενδεχομένως να έγιναν. Πρόκειται για υπαλλήλους που αξιοποιούν σχέσεις και διασυνδέσεις με ανωτέρους στη δημόσια υπηρεσία”.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network