MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πρόεδροι τ/κ κομμάτων πιο αισιόδοξοι μετά το Mont Pelerin

Advertisement

Sponsored by exness

Πιο αισιόδοξος σε σχέση με το όταν μετέβαινε στη Γενεύη δηλώνει τώρα που επέστρεψε, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, αφού – όπως είπε – από τη μια πραγματοποιήθηκε η διεθνής διάσκεψη και από την άλλη έχει αποκομίσει την εντύπωση ότι ο νέος ΓΓ των ΗΕ θα έχει ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων

Advertisement

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερχιουρμάν που μιλούσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων χθες, είπε ότι όσον αφορά στην πολιτική ισότητα των Τ/κ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη στα απαιτούμενα βήματα στο θέμα αυτό. Πολιτική ισότητα, ανέφερε, δεν σημαίνει μόνο η εκ περιτροπής προεδρία, αλλά και άλλα θέματα όπως η δόμηση των ομόσπονδων ιδρυμάτων στη βάση της ισότητας και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις.

«Δεν πρέπει να απορριφθεί κανένα απ’ αυτά. Εξάλλου ο Ακιντζί δεν υπογράφει μια τέτοια συμφωνία και το ΡΤΚ θα πει ‘όχι’. Επειδή αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνο μια ομοσπονδία, αλλά θα φέρει και ένα μοντέλο δημοκρατίας, όχι πλειοψηφικό αλλά μιας δημοκρατίας συμψηφιστικής».

Για τις εγγυήσεις είπε ότι και από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται καθαρά ότι αυτές αποτελούν προϋπόθεση για να μπορούν οι Τ/κ να ζουν με ασφάλεια. «Εγώ δεν είμαι απ’ αυτούς που λένε ότι η διαδικασία έχει τελειώσει όμως είναι σίγουρο ότι θα ανοιχτεί ένα τραύμα. Δεν τίθεται θέμα πτώσης του ηθικού. Γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να επικεντρωθεί μ’ όλες του τις δυνάμεις στην περιεκτική λύση. Αναμένω πλέον αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα ή και το τέλος Φεβρουαρίου. Εάν καθυστερήσει πολύ τότε θα χάσουμε το παρόν μομέντουμ», σημείωσε ο κ,. Ερχιουρμάν.

Χαρακτήρισε δε ως μη πολιτική την άποψη ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει τίποτε στη «χώρα», τονίζοντας πως μπορεί να είναι δύσκολο όμως πρέπει να ετοιμάσουν ένα σχέδιο (για το μέλλον) ενόσω η κατάσταση της μη λύσης συνεχίζεται. Εργάζονται για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, είπε προσθέτοντας ότι το ΡΤΚ, την ώρα που η λύση είναι κοντά, δεν θα εκμεταλλευτεί το Κυπριακό ως πολιτικό εργαλείο αλλά προσεγγίζει το θέμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στην διαδικτυακή τηλεόραση Χαβαντίς ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ο ίδιος πιστεύει πως η διάσκεψη στη Γενεύη δεν αποτελεί το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ωστόσο έχει δημιουργήσει κάποια προβλήματα.

Υποστήριξε ότι εάν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές παρακάθονταν στο τραπέζι όπου θα τίθεντο όλα τα θέματα προς συζήτηση και εάν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων δεν απομονωνόταν από τα άλλα για να συζητηθεί μόνο του χωριστά, θα μπορούσε να πει ότι φθάσαμε στο τελευταίο στάδιο. “Αυτή τη στιγμή η διάσκεψη συνεχίζεται, οι αντιπροσωπείες επικεντρώνονται στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Φαίνεται ότι η συζήτηση της Ασφάλειας και Εγγυήσεων με τα άλλα κεφάλαια, καθώς και η διαδικασία του πάρε-δώσε σ’ αυτά, έμειναν σε κατοπινό στάδιο”.

Το κόμμα του, σημείωσε, συχνά παραθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του επί του Κυπριακού και ο λόγος είναι γιατί θέλουν να πουν “ναι” σε ένα πιθανό δημοψήφισμα. «Το θέμα στην πραγματικότητα δεν είναι η υποβολή και επίδειξη του χάρτη. Το θέμα είναι ότι όταν η διαδικασία εισήλθε στη φάση της διαπραγμάτευσης σχετικά με τον χάρτη, δεν δόθηκαν ανταλλάγματα και εάν δόθηκαν, αυτά έμειναν να αιωρούνται».

Κατηγόρησε δε την «κυβέρνηση» ότι προβάλει ως δικαιολογία την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού επιχειρώντας να αποκρύψει την κακή διακυβέρνηση, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν στο παρόν στάδιο, όπως για παράδειγμα η λήψη οικονομικών μέτρων.

Οι Τ/κ τεχνοκράτες θα ενημερώσουν αύριο τον Τ/κ ηγέτη

Επιστρέφουν σήμερα από το Μον Πελεράν η ομάδα της τουρκοκυπριακής πλευράς που έλαβε μέρος στις συζητήσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια ενώ αύριο το πρωί στις 11:00 θα ενημερώσουν τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί για τα αποτελέσματα των συναντήσεων.

Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, η ομάδα με επικεφαλή τον Οζντίλ Ναμί, αναμένεται να φτάσει στα κατεχόμενα αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πηγή:KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal