MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προεδρικό τελεσίγραφο… Διορία 24 ωρών προς ΠΑΣΥΝΟ για διάλογο

Advertisement

Sponsored by exness

Προεδρικό «τελεσίγραφο» 24 ωρών προς τους νοσηλευτές που απεργούν όπως προσέλθουν σε διάλογο – Σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση που απαντά στη συνεχιζόμενη απεργία με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα

Advertisement

Η Κυβέρνηση απαντά στη συνεχιζόμενη απεργία των νοσηλευτών της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και προχωρεί με σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις, στον τομέα της υγείας. Τους κάλεσε να συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας και να προσέλθουν στον διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης για να καταστεί επιτέλους εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από όποιον κι αν προέρχονται.

Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Προς αυτή την κατεύθυνση και ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της  Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα:

1.     Το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας.

2.     Ετοιμασία Σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το Σχέδιο θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει.

3.     Την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας.

4.     Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. Δηλαδή δραστική αντιμετώπιση της λίστας αναμονής ασθενών που μπορεί να αναμένουν επέμβαση ή θεραπεία από το 2014.

5.      Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

6.     Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς είτε της Πολιτικής Άμυνας. 

7.     Εντατικοποίηση του διαλόγου με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών. 

Η έκκληση του Προέδρου

«Νοιώθω, σήμερα, την υποχρέωση να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας οι οποίοι πλήττονται και ευλόγως ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη για τρίτη βδομάδα απεργία, σε ένα από τους πιο ευαίσθητους τομείς του κράτους  στον τομέα της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου, για τη μη ανταπόκριση των απεργούντων στις πολύ σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης, ικανοποιώντας πλήρως διαχρονικά προβλήματα και αιτήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος της Υγείας», είπε.

Μονιμότητα 1189 λειτουργών

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1189 λειτουργών στο χώρο της υγείας, οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των νοσηλευτών, με τη μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30μηνης υπηρεσίας.

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μονίμων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αυτή  συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών.

Αποπαγοποίηση 185 θέσεων

«Έχει, επίσης, ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για αποπαγοποίηση 185 θέσεων μονίμων νοσηλευτών.

Με αυτές τις αποφάσεις και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.  

Θέλω την ίδια ώρα να υπενθυμίσω ότι, ενώ πάγια πολιτική ήταν- και αναφέρομαι ενδεχόμενα σε προηγούμενες Κυβερνήσεις – η αναστολή του οποιουδήποτε διαλόγου κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κληθεί, επανειλημμένα, από το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο με  συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις». 

Θλίψη για την απόρριψη πρωτοβουλιών και εκκλήσεων

Ο Πρόεδρος εξέφρασε και τη θλίψη του για τις προσπάθειες που έπεσαν στο κενό.

«Θλίβομαι διότι η απάντηση των απεργούντων νοσηλευτών τόσο στις πρωτοβουλίες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων όσο και στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για ένα δομημένο διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έτσι να μπορέσουμε να καταστήσουμε εφικτή την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η απάντηση ήταν η απόρριψη των προτάσεων και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με την απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας εις βάρος πάντα, δυστυχώς, των ασθενών.

Πολύ περισσότερο με θλίψει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται εξάλλου για αίτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών.

Θέλω να ξεκαθαρίσω και να είμαι σαφής ότι, ούτε η πολιτεία ούτε και η κοινωνία αποδέχονται εκβιασμούς. 

Επαναλαμβάνω πως την καλή μας διάθεση και την αναγνώριση του όντως σημαντικού έργου που επιτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό την έχουμε έμπρακτα αποδείξει μέσα από τις αποφάσεις που πήραμε και έχω προαναφέρει.

Με αυτά τα δεδομένα – δηλαδή με τη στάση της κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων – η  Κυβέρνηση είναι  αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network