MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προ των πυλών το νέο σχέδιο ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής

Advertisement

Sponsored by exness

Σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο σχέδιο που εκπονήθηκε για την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, εισέρχεται από σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας, με στόχο το σχέδιο να ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου του επόμενου έτους

Advertisement

Από το νέο σχέδιο που θα υιοθετηθεί, ύστερα από τη διαβούλευση, θα εξαρτηθεί και το μέλλον του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ), με τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Κουγιάλη να μην αποκλείει, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ανάκληση της απόφασης της Κυβέρνησης για κλείσιμο του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι σ` ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στον Οργανισμό.

Το σχέδιο ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής του ΟΓΑ έπαψε να ισχύει από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μετά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο ότι ήταν παράτυπο και εκτός των Οδηγιών της ΕΕ που αφορούν την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής.

Το αναθεωρημένο εθνικό πλαίσιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιστάθμιση των ζημιών στον τομέα της γεωργίας προβλέπει «τη δημιουργία ενός συμμετοχικού ταμείου αποζημιώσεων για τις ζημιές στη γεωργική παραγωγή, με υποχρεωτικές εισφορές από τους αγρότες και από το κράτος», όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας.

«Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα καινούριο σχέδιο το οποίο θα έχει καλύτερες αποδόσεις από το προηγούμενο, ότι όλα τα χρήματα που καταβάλλουν οι αγρότες δεν θα σπαταλούνται για πληρωμές λειτουργικών εξόδων και μισθών στον ΟΓΑ», σημείωσε.

Σήμερα οι αγρότες καταβάλλουν εισφορές ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκ. διοχετεύονται στον ΟΓΑ για κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

Ωστόσο, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι τα λεφτά που καταβάλλει ο αγροτικός κόσμος και το κράτος να διατίθενται αποκλειστικά για την ασφάλιση της γεωργικής του παραγωγής.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, «δίνεται η δυνατότητα να ασφαλίσουμε περισσότερους κινδύνους, δηλαδή περισσότερες καλλιέργειες που το προηγούμενο σχέδιο δεν κάλυπτε», όπως θερμοκήπια, ελιές και μπανάνες, που παλαιότερα καλύπτονταν από ένα εθνικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο προβλέπει κάλυψη όλων των καλλιεργειών. Προβλέπει, επίσης, ότι οι οικονομικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των ζημιών θα καταβάλλονται το συντομότερο δυνατό και όχι πέραν της τετραετίας, από την επέλευση του γεγονότος που προκάλεσε τη ζημιά. Επίσης, ότι το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο δεν θα ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ σε ένα έτος και τις 200 χιλιάδες σε περίοδο πέντε ετών, εκτός από τις περιπτώσεις ομαδικών καλλιεργειών.

Υπολογίζεται ότι για την υλοποίηση του σχεδίου θα χρειάζονται περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στις 22 Ιανουαρίου αρχίζει η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αγροτικές οργανώσεις και κλάδους παραγωγής.

Σημείωσε δε ότι το σχέδιο που εκπονήθηκε «δεν είναι ευαγγέλιο». «Εάν αυτό το σχέδιο κριθεί ότι δεν ικανοποιεί τους αγρότες μας και δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο συνομολογείται τότε θα αποσυρθεί ή θα γίνουν σημαντικές αλλαγές πάνω σε αυτό», είπε, προσθέτοντας πως αν κάποια από τις προτάσεις που θα ακουστούν κριθεί ότι είναι ωφέλιμη, θα υιοθετηθεί.

Οι τελικές αποφάσεις για το σχέδιο, είπε ο Υπουργός, πρέπει να ληφθούν τον Μάιο του 2016 ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος να κοινοποιηθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Κρίνεται το μέλλον του ΟΓΑ

Παρόλο που «υπάρχει μια προαπόφαση για κατάργηση του ΟΓΑ», ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «το μέλλον του θα κριθεί από το νέο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2017».

Η απόφασης της Κυβέρνησης για κλείσιμο του Οργανισμού, είπε, «πιθανόν να ανακληθεί, αλλά θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του εάν η Κυβέρνηση αποφασίσει να τον διατηρήσει».

Εθνικό πλαίσιο αποζημιώσεων για φέτος

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για ζημιές στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή εντός του 2016, αυτές θα γίνονται στη βάση του εθνικού πλαισίου αποζημιώσεων που έχει τροποποιηθεί

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, επτά- οκτώ μηνών.

Όπως ανέφερε, οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό στις αρχές του χρόνου θα αποζημιωθούν από το εθνικό πλαίσιο έγκαιρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network