MC MEDIA NETWORK

January 28, 2022 Friday 14:16:25

Εγγραφή στο
Newsletter


Προ των πυλών η ισχυρότερη καταιγίδα του χειμώνα… Επί ποδός για αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος


Προ των πυλών η ισχυρότερη καταιγίδα του χειμώνα – Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες Υπηρεσίες – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Αναμένονται ισχυροί άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ – Σε ετοιμότητα Λεμεσός και Λάρνακα για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος – Επιχειρησιακό κέντρο στα Κάτω Πολεμίδια

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Άπαντες σε ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας που βρίσκεται προ των πυλών και η οποία αναμένεται να είναι η ισχυρότερη του φετινού χειμώνα.

Έντονες βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια σε χαμηλότερο υψόμετρο, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Υπουργείο Εσωτερικών, Μετεωρολογική Υπηρεσία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Συνεργεία των Δήμων ειδικότερα Λεμεσού και Λάρνακας βρίσκονται επί ποδός.

Θυελλώδεις άνεμοι…

Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και σφοδρούς μέχρι θυελλώδεις ανέμους την ημέρα των Θεοφανίων, εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η κίτρινη προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ από τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 21:00 της ίδιας μέρας. Σύμφωνα με την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι άνεμοι θα είναι σφοδροί μέχρι θυελλώδεις, με ένταση 7 μέχρι 8 μποφόρ. Σημειώνει ότι τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν παροδικά κυρίως τις νότιες και δυτικές περιοχές.

«Είναι ένα πολύ γρήγορο πέρασμα αυτού του φαινομένου. Από Τετάρτη ξεκινά η εξασθένιση αυτού του φαινομένου. Είναι συνδυασμός πνέοντος ανέμου και βροχής ή και καταιγίδας» είπε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης. Και ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και επιπλέον προσωπικό θα βρίσκονται κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας στο Σταθμό Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας, ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και πληροφόρηση προς τις κρατικές υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης.

Οδηγίες ΥΠΕΣ

Οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή των συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων σε Λάρνακα και Λεμεσό, λόγω του καιρού, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Νουρής έγραψε ότι «λειτουργώντας προληπτικά για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή των συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων σε Λάρνακα και Λεμεσό».

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Λεμεσού για να μην έχουμε τα ίδια…

Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους της Λεμεσού, την Επαρχιακή Διοίκηση, το ΣΑΛΑ και με τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή ισχυρών ανέμων, προτρέπει τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις άκρως απαραίτητες έως την λήξη του φαινομένου και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου από τα ΜΜΕ.

Παράλληλα να προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση, λαμβάνοντας τα πιο κάτω μέτρα:

 1. Σπίτια ή υποστατικά που βρίσκονται νότια της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ το βράδυ της Κυριακής 5.1.2020 να αποφύγουν να εναποθέσουν σκύβαλα ή ανακυκλώσιμα υλικά σε δημόσιους ή άλλους χώρους από τους οποίους είναι πιθανή η μετακίνηση τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
 2. Να ελέγξουν όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών ανακοίνωσε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία αναμένονται το επόμενο 24ωρο, θα λειτουργεί από τα μεσάνυκτα της Κυριακής, επιχειρησιακό κέντρο και θα έχει συνεχώς προσωπικό σε επιφυλακή για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το επιχειρησιακό κέντρο  θα στεγάζεται στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών (οδός Πατριάρχου Φωτίου) και έχει τηλέφωνο επικοινωνίας στους ακόλουθους αριθμούς:  97838383 & 97839999.

 

Σε ετοιμότητα και η Λάρνακα

Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Δήμος Λάρνακας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το ΣΑΛ και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες ενημερώνουν το κοινό ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε επιφυλακή συνεργεία και μηχανήματα τα οποία μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις όπου χρειαστεί και ειδικότερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου».

Παράλληλα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων. Ο Δήμος Λάρνακας «προτρέπει επίσης τους δημότες όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση».

Συγκεκριμένα το κοινό καλείται να ελέγξει όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή. Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Ακόμα το κοινό καλείται όπως μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα και να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στις περιοχές η οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρα στο παρελθόν. Επίσης συστήνεται όπως όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων να προμηθευτούν με αντλίες νερού και να ελεγχθούν και συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά. Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που συστήνονται στο κοινό από τον Δήμο Λάρνακας είναι και η ασφάλιση όλων των ιδιωτικών περιουσιών και των οχημάτων έναντι κινδύνου πλημμυρών, ο κόσμος να μην διέρχεται σε χείμαρρους ή ορμητικά νερά, πεζή ή με αυτοκίνητο και να παραμένει μακριά από τις περιοχές ή τους δρόμους με λιμνάζοντα νερά.

Πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου δίδει στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενόψει της έλευσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

· Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τον αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης 112 εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τον χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
· Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
· Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
· Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
· Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ελέγξτε την κατοικία σας:
· Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
· Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
· Βεβαιωθείτε ότι οι υδραντλίες που διαθέτει η οικία σας σε υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους λειτουργούν κανονικά και είναι ικανές να αφαιρούν αρκετή ποσότητα όμβριων υδάτων σε περίπτωση που πλημμυρίσουν.
· Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοίγματα στην περίφραξη της οικίας σας ειδικά στις περιπτώσεις γειτνίασης με ανοικτούς χώρους που βρίσκονται κάτω από το ύψος δρόμων.

Έντονα καιρικά φαινόμενα:
· Πρόχειρα υποστατικά στέγαστρα με τσίνγκους , παραπήγματα πρέπει να στερεώνονται καλά.
· Στερεώνονται καλά οι κύλινδροι υγραερίου , ντεπόζιτα πετρελαίου οικιακής ή άλλης χρήσης.
· Πρόχειρα εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες να στερεώνονται καλά.
· Πρόχειρες κατασκευές σε οροφές ή υλικά σε οροφές να απομακρύνονται.
· Αστερέωτες διαφημιστικές πινακίδες να σφαλίζονται και να στερεώνονται καλά.
· Σκαλωσιές σε οικοδομές επίσης να στερεώνονται καλά.

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
· Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Αν υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιήστε ραδιόφωνο μπαταρίας.
· Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
· Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
· Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
· Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και όχι στην εσωτερική περίμετρο που πιθανότατα να επηρεαστείτε από σπάσιμο γυάλινων προθηκών.
· Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε στον Αριθμό 112.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:
· Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
· Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
· Σφραγίστε όλα τα σημεία από τα οποία μπορεί να περάσει το νερό.
· Κλείστε τις παροχές ηλεκτρισμού, νερού και υγραερίου.
· Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων
· Προτιμήστε τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
· Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
· Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Αστυνομίας και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών.
· Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
· Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
· Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί.
· Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδας

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
· Ακινητοποιείστε το έγκαιρα στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
· Μην επιχειρήσετε να περάσετε πάνω από γέφυρα γιατί μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την πίεση του νερού.
· Μην συνεχίσετε να κινείστε με το όχημα σας γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστείτε και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή σας. Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
· Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικό εξοπλισμό στο εσωτερικό του οχήματος .
· Αποφύγετε να κινήστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες από νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου. Κινδυνεύετε να βρεθείτε εκτός δρόμου και να βουλιάξετε μέσα σε τάφρο.
· Αποφεύγετε να σταθμεύετε κάτω από μεγάλου όγκου δέντρα , κάτω από δέντρα με επιφανειακό ρίζωμα όπως τα κυπαρίσσια ή κάτω από πυλώνες και ηλεκτρικά καλώδια

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
· Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
· Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
· Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
· Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
· Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες
· Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
· Μην καταφεύγετε σε κουφάλες χωρίς βάθος στο ύπαιθρο
· Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
· Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Ενέργειες κατά τη διάρκεια της εμφάνισης πλημμύρας

 • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
  · Μη διασχίζετε χείμαρρους πεζοί ή με το αυτοκίνητο σας.
  · Εγκαταλείψτε με προσοχή και ασφάλεια το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει αξιολογώντας πρώτα τους κινδύνους.
  · Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  · Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ενέργειες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

 • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.
  · Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
  · Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ.
  · Μην κινήστε άσκοπα για να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  · Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  · Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων ή οποιοδήποτε άλλων αντικειμένων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:
· Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
· Αποφύγετε νερά που ρέουν.
· Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
· Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Προ των πυλών η ισχυρότερη καταιγίδα του χειμώνα – Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες Υπηρεσίες – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Αναμένονται ισχυροί άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ – Σε ετοιμότητα Λεμεσός και Λάρνακα για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος – Επιχειρησιακό κέντρο στα Κάτω Πολεμίδια

Άπαντες σε ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας που βρίσκεται προ των πυλών και η οποία αναμένεται να είναι η ισχυρότερη του φετινού χειμώνα.

Έντονες βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια σε χαμηλότερο υψόμετρο, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Υπουργείο Εσωτερικών, Μετεωρολογική Υπηρεσία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Συνεργεία των Δήμων ειδικότερα Λεμεσού και Λάρνακας βρίσκονται επί ποδός.

Θυελλώδεις άνεμοι…

Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και σφοδρούς μέχρι θυελλώδεις ανέμους την ημέρα των Θεοφανίων, εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η κίτρινη προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ από τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 21:00 της ίδιας μέρας. Σύμφωνα με την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι άνεμοι θα είναι σφοδροί μέχρι θυελλώδεις, με ένταση 7 μέχρι 8 μποφόρ. Σημειώνει ότι τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν παροδικά κυρίως τις νότιες και δυτικές περιοχές.

«Είναι ένα πολύ γρήγορο πέρασμα αυτού του φαινομένου. Από Τετάρτη ξεκινά η εξασθένιση αυτού του φαινομένου. Είναι συνδυασμός πνέοντος ανέμου και βροχής ή και καταιγίδας» είπε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης. Και ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και επιπλέον προσωπικό θα βρίσκονται κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας στο Σταθμό Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας, ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και πληροφόρηση προς τις κρατικές υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης.

Οδηγίες ΥΠΕΣ

Οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή των συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων σε Λάρνακα και Λεμεσό, λόγω του καιρού, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Νουρής έγραψε ότι «λειτουργώντας προληπτικά για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή των συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων σε Λάρνακα και Λεμεσό».

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Λεμεσού για να μην έχουμε τα ίδια…

Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους της Λεμεσού, την Επαρχιακή Διοίκηση, το ΣΑΛΑ και με τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή ισχυρών ανέμων, προτρέπει τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις άκρως απαραίτητες έως την λήξη του φαινομένου και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου από τα ΜΜΕ.

Παράλληλα να προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση, λαμβάνοντας τα πιο κάτω μέτρα:

 1. Σπίτια ή υποστατικά που βρίσκονται νότια της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ το βράδυ της Κυριακής 5.1.2020 να αποφύγουν να εναποθέσουν σκύβαλα ή ανακυκλώσιμα υλικά σε δημόσιους ή άλλους χώρους από τους οποίους είναι πιθανή η μετακίνηση τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
 2. Να ελέγξουν όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών ανακοίνωσε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία αναμένονται το επόμενο 24ωρο, θα λειτουργεί από τα μεσάνυκτα της Κυριακής, επιχειρησιακό κέντρο και θα έχει συνεχώς προσωπικό σε επιφυλακή για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το επιχειρησιακό κέντρο  θα στεγάζεται στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών (οδός Πατριάρχου Φωτίου) και έχει τηλέφωνο επικοινωνίας στους ακόλουθους αριθμούς:  97838383 & 97839999.

 

Σε ετοιμότητα και η Λάρνακα

Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Δήμος Λάρνακας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το ΣΑΛ και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες ενημερώνουν το κοινό ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε επιφυλακή συνεργεία και μηχανήματα τα οποία μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις όπου χρειαστεί και ειδικότερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου».

Παράλληλα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων. Ο Δήμος Λάρνακας «προτρέπει επίσης τους δημότες όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση».

Συγκεκριμένα το κοινό καλείται να ελέγξει όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή. Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Ακόμα το κοινό καλείται όπως μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα και να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στις περιοχές η οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρα στο παρελθόν. Επίσης συστήνεται όπως όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων να προμηθευτούν με αντλίες νερού και να ελεγχθούν και συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά. Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που συστήνονται στο κοινό από τον Δήμο Λάρνακας είναι και η ασφάλιση όλων των ιδιωτικών περιουσιών και των οχημάτων έναντι κινδύνου πλημμυρών, ο κόσμος να μην διέρχεται σε χείμαρρους ή ορμητικά νερά, πεζή ή με αυτοκίνητο και να παραμένει μακριά από τις περιοχές ή τους δρόμους με λιμνάζοντα νερά.

Πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου δίδει στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενόψει της έλευσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

· Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τον αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης 112 εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τον χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
· Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
· Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
· Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
· Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ελέγξτε την κατοικία σας:
· Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
· Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
· Βεβαιωθείτε ότι οι υδραντλίες που διαθέτει η οικία σας σε υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους λειτουργούν κανονικά και είναι ικανές να αφαιρούν αρκετή ποσότητα όμβριων υδάτων σε περίπτωση που πλημμυρίσουν.
· Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοίγματα στην περίφραξη της οικίας σας ειδικά στις περιπτώσεις γειτνίασης με ανοικτούς χώρους που βρίσκονται κάτω από το ύψος δρόμων.

Έντονα καιρικά φαινόμενα:
· Πρόχειρα υποστατικά στέγαστρα με τσίνγκους , παραπήγματα πρέπει να στερεώνονται καλά.
· Στερεώνονται καλά οι κύλινδροι υγραερίου , ντεπόζιτα πετρελαίου οικιακής ή άλλης χρήσης.
· Πρόχειρα εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες να στερεώνονται καλά.
· Πρόχειρες κατασκευές σε οροφές ή υλικά σε οροφές να απομακρύνονται.
· Αστερέωτες διαφημιστικές πινακίδες να σφαλίζονται και να στερεώνονται καλά.
· Σκαλωσιές σε οικοδομές επίσης να στερεώνονται καλά.

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
· Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Αν υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιήστε ραδιόφωνο μπαταρίας.
· Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
· Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
· Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
· Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και όχι στην εσωτερική περίμετρο που πιθανότατα να επηρεαστείτε από σπάσιμο γυάλινων προθηκών.
· Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε στον Αριθμό 112.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:
· Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
· Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
· Σφραγίστε όλα τα σημεία από τα οποία μπορεί να περάσει το νερό.
· Κλείστε τις παροχές ηλεκτρισμού, νερού και υγραερίου.
· Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων
· Προτιμήστε τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
· Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
· Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Αστυνομίας και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών.
· Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
· Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
· Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί.
· Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδας

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
· Ακινητοποιείστε το έγκαιρα στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
· Μην επιχειρήσετε να περάσετε πάνω από γέφυρα γιατί μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την πίεση του νερού.
· Μην συνεχίσετε να κινείστε με το όχημα σας γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστείτε και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή σας. Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
· Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικό εξοπλισμό στο εσωτερικό του οχήματος .
· Αποφύγετε να κινήστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες από νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου. Κινδυνεύετε να βρεθείτε εκτός δρόμου και να βουλιάξετε μέσα σε τάφρο.
· Αποφεύγετε να σταθμεύετε κάτω από μεγάλου όγκου δέντρα , κάτω από δέντρα με επιφανειακό ρίζωμα όπως τα κυπαρίσσια ή κάτω από πυλώνες και ηλεκτρικά καλώδια

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
· Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
· Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
· Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
· Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
· Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες
· Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
· Μην καταφεύγετε σε κουφάλες χωρίς βάθος στο ύπαιθρο
· Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
· Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Ενέργειες κατά τη διάρκεια της εμφάνισης πλημμύρας

 • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
  · Μη διασχίζετε χείμαρρους πεζοί ή με το αυτοκίνητο σας.
  · Εγκαταλείψτε με προσοχή και ασφάλεια το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει αξιολογώντας πρώτα τους κινδύνους.
  · Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  · Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ενέργειες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

 • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.
  · Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
  · Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ.
  · Μην κινήστε άσκοπα για να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  · Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  · Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων ή οποιοδήποτε άλλων αντικειμένων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:
· Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
· Αποφύγετε νερά που ρέουν.
· Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
· Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Επιστρέφει στο Προεδρικό ο Κούσιος… Αναλαμβάνει τη θέση του Βασίλη Πάλμα

Επιστρέφει στο Προεδρικό ο Κούσιος - Στην θέση του Βασίλη Πάλμα που υπέβαλε χθες παραίτηση Ένας παλιός γνώρισμος στο Προεδρικό Μέγαρο... Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ασκώντας τις...

MC MEDIA NETWORK

Χριστοφόρου στο Ανόρθωση-Ομόνοια (Οι ορισμοί)

Η ΚΟΠ ανακοινώνει τους διαιτητές των αγώνων της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta που θα διεξαχθούν στις 29, 30 και 31 Ιανουαρίου 2022. Σάββατο, 29...

Ραντεβού 16: Τι outfit θα επιλέξω να φορέσω του Αγίου Βαλεντίνου!

Love is in the air! Η μέρα του Άγου Βαλεντίνου πλησιάζει και ήδη τα social media πήραν φωτιά! Σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς, κόκκινες βιτρίνες και...

Κόντρα άνευ προηγουμένου: Έξαλλος ο Μαυρικίου με την Ευσταθίου! Τον έσφαξε με το γάντι η απάντηση της ηθοποιού (Photos)

Κόντρα δηλώσεων ξέσπασε στη κυπριακή showbiz Η δημοφιλής ηθοποιός Έλενα Ευσταθίου η οποία αρκετά συχνά σχολιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο μέσα από το...

MC MEDIA NETWORK

Χριστοφόρου στο Ανόρθωση-Ομόνοια (Οι ορισμοί)

Η ΚΟΠ ανακοινώνει τους διαιτητές των αγώνων της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta που θα διεξαχθούν στις 29, 30 και 31 Ιανουαρίου 2022. Σάββατο, 29...

Ραντεβού 16: Τι outfit θα επιλέξω να φορέσω του Αγίου Βαλεντίνου!

Love is in the air! Η μέρα του Άγου Βαλεντίνου πλησιάζει και ήδη τα social media πήραν φωτιά! Σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς, κόκκινες βιτρίνες και...

Κόντρα άνευ προηγουμένου: Έξαλλος ο Μαυρικίου με την Ευσταθίου! Τον έσφαξε με το γάντι η απάντηση της ηθοποιού (Photos)

Κόντρα δηλώσεων ξέσπασε στη κυπριακή showbiz Η δημοφιλής ηθοποιός Έλενα Ευσταθίου η οποία αρκετά συχνά σχολιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο μέσα από το...

Lifestyle

Lifestyle

Έρευνα σε οικία στο Παραμάλι. Συνελήφθη ένα πρόσωπο για λαθροθηρία

Κοινή επιχείρηση Αστυνομίας Δημοκρατίας και Βάσεων - Εντοπίστηκε και κλοπιμαία μοτοσικλέτα #cyprustimes

Χριστοφόρου στο Ανόρθωση-Ομόνοια (Οι ορισμοί)

Η ΚΟΠ ανακοινώνει τους διαιτητές των αγώνων της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta που θα διεξαχθούν στις 29, 30 και 31 Ιανουαρίου 2022. Σάββατο, 29...

Advertorials