MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πράσινο στις πρόσθετες καταχρηστικές ρήτρες για συμβάσεις με τράπεζες και καταναλωτικές

Advertisement

Sponsored by exness

Ομόφωνα σε νόμους ψηφίστηκαν από τη Ολομέλεια της Βουλής, οι προτάσεις νόμους που προσθέτουν καταχρηστικές ρήτρες στις καταναλωτικές συμβάσεις και τις συμβάσεις με τις τράπεζες. Έχει καθοριστεί ότι οι νέες νομικές ρυθμίσεις τίθεται σε ισχύ τριάντα μέρες μετά την ημερομηνία δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Advertisement

Οι προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και το Βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση.

Σύμφωνα με την Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου προς την Ολομέλεια της Βουλής, με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε σε νόμους, τροποποιείται το άρθρο 5 του βασικού νόμου, ώστε να προστεθεί σε αυτό νέο εδάφιο που να προβλέπει ότι καταχρηστική ρήτρα θεωρείται κάθε ρήτρα με την οποία υπολογίζεται το επιτόκιο και περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου στη βάση των 360 ημερών ή άλλου αριθμού ημερών αντί στη βάση των 365 ή 366 ημερών σε περίπτωση δίσεκτου έτους.

Περαιτέρω, τροποποιείται το παράρτημα του βασικού νόμου με την προσθήκη σε αυτό δύο νέων ρητρών, οι οποίες δύναται να καταστούν καταχρηστικές ως ακολούθως:

Ρήτρες οι οποίες επιτρέπουν σε πιστωτικό ίδρυμα να απαιτεί μονομερώς άμεση εξόφληση πιστωτικής διευκόλυνσης, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται στη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης και/ή σε οποιαδήποτε νομοθεσία.

Από την πρόνοια αυτή εξαιρούνται όλες οι συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης που προνοούν όρια υπερανάληψης, δεδομένου ότι θα δίνεται στον οφειλέτη προειδοποίηση τριάντα (30) ημερών.

Επιπρόσθετα, από την πρόνοια αυτή εξαιρούνται όλες οι συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης οι οποίες συνομολογήθηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος του νόμου, νοουμένου ότι η άμεση εξόφληση πιστωτικής διευκόλυνσης θα απαιτείται, όταν ο οφειλέτης παραβεί οποιοδήποτε όρο της εν λόγω συμφωνίας πιστωτικής διευκόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας μέσω της οποίας έχει παραχωρήσει οποιαδήποτε εξασφάλιση προς το πιστωτικό ίδρυμα, ή όταν ο οφειλέτης έχει πτωχεύσει ή εκκρεμεί αίτηση εναντίον του για κήρυξή του σε πτώχευση ή δικαστική διαδικασία, η οποία δύναται να επηρεάσει την ικανότητα αποπληρωμής των χρεών του στο πιστωτικό ίδρυμα ή όταν ο οφειλέτης αποβιώσει ή καταστεί νοητικά ανίκανος ή όταν, κατά την κατά νόμο τεκμηριωμένη κρίση του πιστωτικού ιδρύματος, η συνέχιση της συνεργασίας με τον οφειλέτη θέτει σε κίνδυνο ή ενδέχεται να εκθέσει το πιστωτικό ίδρυμα σε επιβολή προστίμων ή κυρώσεων από οποιαδήποτε κυβερνητική, ρυθμιστική ή άλλη αρχή.

Στο παράρτημα προστίθενται ρήτρες που επιφέρουν χρεώσεις επιπρόσθετες των επιτοκιακών χρεώσεων ή άλλες χρεώσεις συναφείς με τη λειτουργία της πιστωτικής διευκόλυνσης και οι οποίες προνοούν την ένταξη των εν λόγω χρεώσεων στη δόση αποπληρωμής της πιστωτικής διευκόλυνσης.

Σημειώνεται ότι από την πρόνοια αυτή εξαιρούνται οι χρεώσεις που προβλέπονται στη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης, οι οποίες επιβαρύνουν τον οφειλέτη και καθίστανται πληρωτέες κατά τη χρέωση. Όταν η χρέωση αυτή δεν καταβάλλεται από τον οφειλέτη, το πιστωτικό ίδρυμα χρεώνει το λογαριασμό της πιστωτικής διευκόλυνσης ή άλλο λογαριασμό του οφειλέτη και επιβάλλεται σε αυτή χρεωστικό επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο της πιστωτικής διευκόλυνσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network