MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο; Τι λέει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Advertisement

Sponsored by exness

Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο; Τι λέει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο είναι υπαρκτός, αναφέρει σε ανακοίνωση του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι, στις 5 Νοεμβρίου, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, προσθέτοντας ότι οι κυπριακές ακτές έχουν πληγεί στο παρελθόν από καταστροφικά τσουνάμι, τα οποία έχουν προκαλέσει θανάτους και έχουν καταστρέψει τις τότε παραθαλάσσιες πόλεις και λιμάνια της.

Advertisement

Σημειώνει ότι σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και ιδιαίτερα όσους ζουν σε παράκτιες περιοχές για τις καταστροφικές συνέπειες του φυσικού αυτού φαινομένου.

Αναφέρει, επίσης, ότι το τσουνάμι έχει καταστρεπτικές συνέπειες τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον.

Προσθέτει ότι κατά τα τελευταία 80 χρόνια περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τσουνάμι παρά από σεισμούς, σημειώνοντας ότι μόνο από το τσουνάμι του 2004 που εκδηλώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, 227.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι στην περιοχή της Μεσογείου λειτουργεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, του οποίου η Κύπρος είναι κράτος μέλος.

Σημειώνει ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος αυτού, το Σεισμολογικό Δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης παρέχει σε πραγματικό χρόνο σεισμολογικά δεδομένα στα κέντρα προειδοποίησης Ελλάδας και Ιταλίας και η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου λαμβάνει τα μηνύματα προειδοποίησης από τα κέντρα αυτά.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρει ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα της UNESCO CoastWave, το οποίο ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2024.

Προσθέτει ότι συντονίζει σε εθνικό επίπεδο τις δράσεις του προγράμματος που αφορούν την προετοιμασία και ετοιμότητα του Δήμου Λάρνακας για αντιμετώπιση τσουνάμι, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα εντάξει την Λάρνακα στις «Tsunami-Ready» κοινότητες του κόσμου.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρει, τέλος, ότι παρόλο αυτά, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία των φυσικών ενδείξεων για πιθανό επερχόμενο τσουνάμι, όπως ένας ισχυρός ή/και παρατεταμένος σεισμός ή/και ταχεία αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας, έτσι ώστε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής του προφύλαξης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal