MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πως βαθμολογείται η ποινική δικαιοσύνη στην Κύπρο και τα κριτήρια

Advertisement

Sponsored by exness

Στην 20η Θέση Παγκοσμίως η Ποινική Δικαιοσύνη της Κύπρο – Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη

Ο διεθνής, ανεξάρτητος οργανισμός World Justice Project (WJP) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας Rule of Law Index 2021 όπου κατατάσσει την ποινική δικαιοσύνη στην Κύπρο στην 20η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 139 χώρες για το 2021.

Advertisement

Η έρευνα βαθμολογεί την ποινική δικαιοσύνη της Κύπρου συνολικά με 0.70 βαθμούς (με άριστα το 1) λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η έλλειψη διαφθοράς, η απουσία κυβερνητικών παρεμβάσεων, οι δικονομικές και ουσιαστικές διασφαλίσεις για την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης και άλλα.

Η διεθνής έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο μέσω δημοσκόπησης στο ευρύ κοινό και ερωτηματολογίων για εμπειρογνώμονες και νομικούς, τοποθετεί γενικά την Κύπρο στην 28η θέση έπειτα από εξέταση παραγόντων, όπως οι περιορισμοί στην εκτελεστική εξουσία, η απουσία διαφθοράς, η ανοικτή διακυβέρνηση, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η τάξη και η ασφάλεια, η εφαρμογή των Νόμων και η πολιτική και ποινική δικαιοσύνη. Η Κύπρος συγκέντρωσε συνολικά σε όλους του τομείς του κράτους δικαίου 0.68/1 βαθμούς, ενώ ακολουθεί χώρες όπως η Δανία (1η θέση με 0.9 βαθμούς), η Φινλανδία (2η), η Νορβηγία (3η), η Σουηδία (4η) και η Γερμανία (5η). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αμέσως προηγούμενη θέση από την Κύπρο (27η) κατατάσσονται οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα κατατάσσεται συνολικά στη 48η θέση με 0.61 βαθμούς.

Σε θέματα διαφθοράς, η δικαστική εξουσία της Κύπρου βαθμολογείται με 0.90, η εκτελεστική εξουσία με 0.65, η αστυνομία και ο στρατός με 0.75 και η νομοθετική εξουσία με 0.40. Όσον αφορά την πολιτική δικαιοσύνη, η έρευνα κατατάσσει την Κύπρο στην 36η θέση, λαμβάνοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία από τους υπόλοιπους τομείς. Οι χαμηλοί δείκτες στον τομέα την πολιτικής δικαιοσύνης οφείλονται κυρίως στην καθυστέρηση υποθέσεων.

Ο οργανισμός World Justice Project, με έδρα την Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, αποτελεί την μεγαλύτερη διεπιστημονική πλατφόρμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και προώθηση των αρχών του κράτους δικαίου σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους συνεισφορείς για την υλοποίηση της έρευνας για το 2021 βρίσκεται ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Δρ Χρίστος Κληρίδης και άλλοι νομικοί και ακαδημαϊκοί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network