MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πολύ σημαντικά τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι Αγίας Νάπας

Advertisement

Sponsored by exness

Πολύ σημαντικά χαρακτήρισαν τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας και η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι Αγίας Νάπας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος ανέφερε πως μόλις εγκαταστάθηκε στην Μητρόπολη, το όνειρο του ήταν η αναζωογόνηση της Μονής. «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, όχι μόνο για την προβολή και τη σημασία που έχει για όλη την Κύπρο, αλλά και επειδή υπάρχουν μελετητές στον διεθνή χώρο που ερευνούν την ιστορία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική και τη σχέση της Μονής με άλλες περιοχές της Κύπρου και του εξωτερικού, προκειμένου να διαφανεί η μεγάλη σημασία που είχε ο συγκεκριμένος χώρος», είπε.

Advertisement

Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε τη Μονή «γεωστρατηγικό χώρο σε σχέση με την Παλαιστίνη, γιατί τότε ήταν μέσα στο τεράστιο Λατινικό Βασίλειο, Αρμενίας, Ιερουσαλήμ και Κύπρου και η εξακτίνωση της σημασίας της Μονής είναι πάρα πολύ μεγάλη». Γι’ αυτό ακριβώς, συνέχισε, αναμένουμε πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα από τις έρευνες που γίνονται.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά τα ευρήματα, που εντοπίστηκαν στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας». Το συγκεκριμένο έργο, συνέχισε, «είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, αφού ανέκαθεν το αρχαίο μοναστήρι της Αγίας Νάπας ήταν σημείο αναφοράς».

Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των εκσκαφών στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού, για αναβάθμισή του και τη δημιουργία μουσείου, «έχουν έρθει στο φως σημαντικά κατάλοιπα, τα οποία καταδεικνύουν πως κατά τη διάρκεια του 16ου με 17ου αιώνα, το καθολικό, δηλαδή η εκκλησία της Μονής ήταν και κοιμητηριακή».

Αυτά τα οστεολογικά κατάλοιπα, συνέχισε, «διερευνώνται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής, δηλαδή γίνονται αναλύσεις, οι οποίες μας έχουν δώσει σημαντικές πληροφορίες. Επίσης, γίνεται μελέτη αναβάθμισης και προβολής των χώρων, οι οποίοι έχουν ανασκαφεί για να συνδέσουν το Μουσείο με τις αρχαιότερες φάσεις της Μονής, με στόχο να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, δηλαδή στέγαστρο και πεζογέφυρες, έτσι ώστε ο χώρος να είναι τόσο αρχαιολογικός όσο και μουσειακός».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννη Καρούσο, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων «για τις προσπάθειες, που καταβάλλουν με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών στο Μοναστήρι της Αγίας Νάπας».

Ακόμα χαρακτήρισε το έργο «πάρα πολύ σημαντικό, γιατί» όπως εξήγησε «η αναβάθμιση και αναστύλωση του συγκεκριμένου μνημείου, προσδίδει και θα προβάλει ακόμα περισσότερο το σημείο από το οποίο άρχισε η ζωή της Αγίας Νάπας». Εδώ είναι που άρχισε να δημιουργείται το χωριό που σήμερα είναι ένας μεγάλος Δήμος, είπε.

Το Μοναστήρι, συνέχισε «θα προσθέσει ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για τον θρησκευτικό τουρισμό, ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης πάνω σε παγκύπρια βάση, για όσους επισκέπτονται την Αγία Νάπα». Ο εκθεσιακός και μουσειακός χώρος, αλλά και όλες οι δραστηριότητες, που θα διενεργούνται στο Μοναστήρι, θα είναι κάτι που θα στηρίξει την τουριστική βιομηχανία και όχι μόνο σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ακόμα πως «με τα σημερινά δεδομένα βλέπουμε ότι αγορές όπως η ρωσική μεγαλώνουν και ταυτόχρονα αυξάνονται τα ενδιαφέροντα τους για τον Χριστιανισμό και τη θρησκεία, στοιχεία τα οποία εμείς πρέπει να προβάλουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network