MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πολύ κοντά στην υλοποίηση ΜΟΕ κινητής τηλεφωνίας

Advertisement

Sponsored by exness

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορά την κινητή τηλεφωνία – Στο επίκεντρο των χωριστών συναντήσεων που θα έχει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τους δύο ηγέτες

Advertisement

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορά την κινητή τηλεφωνία, ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ενημερωμένες πηγές, σημειώνοντας, παράλληλα, πως εκκρεμούν, ωστόσο, κάποια θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και αφορούν κυρίως τεχνικούς ελέγχους, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το θέμα αναμένεται να είναι μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητηθούν κατά τις χωριστές συναντήσεις που η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα έχει την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, πριν τη μετάβασή της στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει στις 19 Ιουλίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την κατάθεση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ενόψει της ανανέωσης της θητείας της δύναμης. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Σπέχαρ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο για την έδρα του διεθνούς οργανισμού το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και ο κ. Ακιντζί, είχαν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, κατά την άτυπη συνάντησή τους στις 26 Φεβρουαρίου την εφαρμογή του ΜΟΕ σχετικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας, μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παρόχους και στις δυο πλευρές, με κόμβο που έχει την έδρα του στην Ευρώπη, για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΜΟΕ αυτό βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην εφαρμογή του έπειτα από εξελίξεις στην τ/κ πλευρά σε σχέση με το θέμα της τιμολόγησης, ώστε το κόστος να μην είναι απαγορευτικό. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το ζήτημα του κόστους είναι κάτι που αφορά τους παρόχους και τον κόμβο κινητής τηλεφωνίας, την ελβετική εταιρεία Comfone, που ασχολούνται με τα τεχνικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΚΥΠΕ, στόχος κυρίως από πλευράς της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ήταν όπως το μέτρο για την κινητή τηλεφωνία εφαρμοστεί εντός Ιουνίου, ώστε η εξέλιξη αυτή να καταγραφεί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να καθίσταται δυνατόν, αφού επίκειται η δημοσιοποίηση της έκθεσης, στην οποία αναμένεται, πάντως, να σημειώνεται η πρόοδος που έχει υπάρξει σε ότι αφορά την προώθηση υλοποίησης του ΜΟΕ αυτού.

Αυτό που υπογραμμίζεται, εξάλλου, είναι πως αν και οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έπαιξαν ρόλο στην καθυστέρηση εφαρμογής του ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι δεν συμβάλλουν στη δημιουργία καλού κλίματος.

Υπενθυμίζεται πως ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και στις δύο πλευρές, αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα, και πως το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Τ/κ ηγέτη, στην παρουσία της ηγεσίας της «κυβέρνησης», των αρμοδίων «υπουργών» και των παροχέων κινητής τηλεφωνίας στην τ/κ πλευρά.

Στην ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφερόταν ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για το θέμα από τους αρμόδιους και οι παροχείς κινητής στην τ/κ πλευρά ενημέρωσαν την ελβετική Comfone για τη συμβολή τους. Μετά τις δοκιμές που θα γίνουν, τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να λειτουργούν με ένα λογικό κόστος και στις δύο πλευρές, σημειωνόταν στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network