MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πλησιάζει η δημοσιοποίηση των δηλώσεων για το πόθεν έσχες

Advertisement

Sponsored by exness

Στις προϋποθέσεις που πρέπει να υφίστανται για δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες φαίνεται να καταλήγει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η οποία, όπως προκύπτει, διαφωνεί σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το θέμα καθώς η Κυβέρνηση επιθυμεί πλήρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων.

Advertisement

Το θέμα του πόθεν έσχες εξελίσσεται σε πολυνομοσχέδιο και η κατ` άρθρον συζήτηση των προνοιών των νομοσχεδίων θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι το πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει την αναγκαιότητα να τροποποιηθεί αριθμός νομοθετημάτων για να μπορέσει να καλυφθεί σε όλος της το εύρος η ανάγκη για υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες.

Η Επιτροπή σήμερα κατέληξε στις δικές της θέσεις τις οποίες και θα παρουσιάσει την άλλη εβδομάδα στον Υπουργό και θα γίνει συζήτηση σε αντιπαραβολή με τις κυβερνητικές τοποθετήσεις για να υπάρξει κατάληξη στο τελικό κείμενο που θα πάει προς ψήφιση.

Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι το θέμα αυτό αφορά το ένα νομοσχέδιο για τροποποίηση του άρθρου 15 για το δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια για ρύθμιση του πόθεν έσχες και επειδή εγείρονται σοβαρά και πολύπλοκα θέματα, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τη Βουλή και την Κυβέρνηση για να καταλήξουμε σε συνταγματική τροποποίηση και την υποβολή νομοθετημάτων, ώστε σε μια ενδεχόμενη νέα προσφυγή, αυτά τα νομοθετήματα να αντέξουν την δικαστική κρίση και να είναι συνταγματικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι συμφωνήθηκε η τροποποίηση του Συντάγματος για να συνάδει με την τελευταία ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου για να μπορεί πλέον να δικαιολογείται η επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής.

Είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει πως το δικαίωμα υπάρχει για όλους και διαφορετική θα είναι η παρέμβαση και ο περιορισμός για τον απλό πολίτη και διαφορετικός για όσους βρίσκονται στη δημόσια ζωή, τους πολιτειακούς αξιωματούχους και τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ).

Η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Σαμψών, συζητά για το εύρος της υποχρέωσης και για τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων, επαναλαμβάνοντας ότι πλέον και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι κλίμακας Α11 και άνω, οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο για υποχρέωση καταβολής πόθεν έσχες.

Όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και λαμβάνουν αποφάσεις, πρέπει να ελέγχονται , είπε ο κ. Σαμψών, προσθέτοντας ότι θα καθοριστεί ποια συγκεκριμένη αρχή θα ελέγχει το στρατό, την αστυνομία και τη ΔΥ.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το πότε θα δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις πόθεν έσχες, είπε ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται στη γενική φιλοσοφία του `name and shame`.

Είπε ότι εκτός και αν ο ίδιος που υποβάλλει δήλωση επιθυμεί να την δημοσιοποιήσει, το όνομα θα δημοσιοποιείται σε περίπτωση που η δήλωση, μετά τον έλεγχο, διαπιστώνεται ότι έχει προβλήματα με τα στοιχεία, είτε αυτά είναι αναληθή, είτε δημιουργούν υποψίες για διαπλοκή και διαφθορά και απόκτηση περιουσίας που δεν δικαιολογείται επαρκώς.

Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι ανάλογα με το ποιος υποβάλλει δήλωση, θα υπάρχουν και οι μηχανισμοί και η ανάλογη επιτροπή που θα εξετάζει.

Η ανάγκη διαφάνειας, τόνισε, είναι δεδομένη και πρέπει να υπάρχει, ταυτόχρονα όμως είναι διαφορετική και η ανάγκη για κουτσομπολιό και κουβέντες του καφενείου, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο ίδιος το 2005 είχε υποβάλει πρόταση και είχε προτείνει αυτά που σήμερα προτείνονται και τα οποία θεωρεί ξεπερασμένα. Είναι αδιανόητο, είπε, να βάλουμε εργαλεία διαφάνειας της περασμένης δεκαετίας.

Σημείωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, στο σημείο της διαφάνειας, είναι πιο προχωρημένο από τις απόψεις των Βουλευτών και προνοεί πλήρη διαφάνεια την οποία και ο ίδιος υποστηρίζει. Είπε ακόμη ότι αν φτάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο ίδιος θα πάρει την κυβερνητική τοποθέτηση και θα υποβάλει συγκεκριμένη τροπολογία.

Ο κ. Περδίκης επανέλαβε ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πλήρης διαφάνεια και δεν τίθεται θέμα κουτσομπολιού για το ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία των Βουλευτών. Όταν αναλαμβάνεις δημόσιο πόστο, εκτίθεσαι και πρέπει να ελέγχεσαι, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network