MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πληροφορίες για 3ο ομαδικό τάφο στον Τράχωνα​

Advertisement

Sponsored by exness

Στοιχεία που συγκλίνουν σε ύπαρξη τρίτου ομαδικού τάφου στον Τράχωνα επεξεργάζεται η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους με το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Νέστορος Νέστορος να δηλώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τρίτο σημείο δε φαίνεται να έχει σχέση με τη συλλογή των νεκρών της περιοχής.

Advertisement

Ο κύριος Νέστορος αναφέρθηκε στο τρίτο σημείο, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων και την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ.

Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες ενίσχυση του ερευνητικού έργου

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία είπε ότι τα προβλήματα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων είναι γνωστά, προσθέτοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να συνεργαστεί και ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις να συνεργαστεί και να δοθούν σύντομα απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων που περιμένουν για 41 χρόνια.

Αναφέρθηκε στις θετικές οι εξελίξεις στον Τράχωνα, σημειώνοντας  ότι με τα όσα έχουν λεχθεί τελευταία από τ/κ πλευράς αναμένουμε ότι ο αριθμός των ερευνών στις στρατιωτικές ζώνες θα αυξηθεί, επειδή όπως είπε με μία – δύο άδειες το χρόνο η διερεύνηση δε μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά.

Ο κύριος Φωτίου σημείωσε ότι εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για να ενισχυθεί περαιτέρω το ερευνητικό έργο με ενίσχυση του κλιμακίου έρευνας ενώ άρχισε η ψηφιοποίηση των φακέλων σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και η δημιουργία μίας τράπεζας δεδομένων, στην οποία περιληφθούν το ανακριτικό έργο, οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες που μέχρι σήμερα δεν αξιολογήθηκαν σωστά.

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης της φροντίδας  προς τους γονείς και συζύγους συζύγων των αγνοουμένων και πεσόντων της τουρκικής εισβολής και ετοιμάζεται ότι το γραφείο του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όσοι έχουν ανάγκη την πρόσθετη βοήθεια, ώστε η βοήθεια να είναι στοχευμένη.

Πληροφορίες και από Τ/κ για τρίτο ομαδικό τάφο

Το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Νέστορας Νέστορος , ανέφερε ότι σήμερα Τετάρτη, είναι η τρίτη μέρα εκσκαφών στο η σημείο 2 στον Τράχωνα, στο οποίο έχουν εντοπιστεί οστά και καταβάλλεται προσπάθεια οριοθέτησης του χώρου ταφής, που είναι σε ένα κοίλωμα. Εξήγησε ότι για την ταφή αυτών των αγνοουμένων έχει μεταφερθεί χώμα από άλλο σημείο.

Ο κύριος Νέστορος συνεχίζοντας είπε ότι από Τ/κ υπάρχει πληροφορία για τρίτο σημείο στην ίδια περιοχή, η οποία συγκλίνει με παρόμοια πληροφορία από δική μας πηγή και διερευνάται κατά πόσο οι συγκλίνουσα πληροφόρηση αφορά το ίδιο σημείο. Διευκρίνυσε ότι από την πληροφόρηση φαίνεται ότι το τρίτο σημείο δεν έχει να κάνει με την περισυλλογή των νεκρών του Τράχωνα, ή της Ομορφίτας, ή της Νεάπολης.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία στο σημείο 3 φαίνεται να υπάρχει συρματόσχοινο το οποίο οριοθετούσε δρόμο.

Ερωτηθείς γιατί η διαδικασία ταυτοποίησης καθυστερεί, ο κ. Νέστορος είπε ότι υπάρχει έλλειψη χώρου, καθώς τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις ανάλυσης ήταν ανάμεικτες. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για εξασφάλιση άλλου χώρου μέσα στο εργαστήρι ώστε οι υποθέσεις με ανατομικούς σκελετούς να τρέξουν πιο γρήγορα και να υπάρξουν αποτελέσματα νωρίτερα του ενάμισι και δύο ετών που αναμένουν οι συγγενείς.

Εξήγησε περαιτέρω ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο χώρο και στις πολύ δύσκολες υποθέσεις των ανάμεικτων οστών εκ των οποίων 30% με 40% δεν εξάγεται γενετικό αποτέλεσμα.

Πίεση προς την Τουρκία για άνοιγμα των φακέλων

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά αφού δήλωσε τη στήριξη της Επιτροπής στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι και η Βουλή από όλα τα βήματα που έχει στη διάθεση της απαιτεί και επιμένει σε εντατικοποίηση των πιέσεων προς την Τουρκία ώστε να ανοίξει χώρους που έχουν ταφεί αγνοούμενοι ή πληροφόρηση για τις μετακινήσεις οστών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, είναι έτοιμη να υλοποιήσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική κατά της Τουρκίας, ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, της οποία μέχρι της παρούσης αρνείται επίμονα να υλοποιήσει.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι από την ενημέρωση της Επιτροπής φαίνεται ότι ο ρυθμός των εκταφών είναι πάρα πολύ αργός λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα αρχεία της και να δώσει πληροφορίες και να δώσει άδεια για εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες. Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να θέτει επιτακτικά το θέμα στον Τ/κ ηγέτη στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network