MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσουν τα δύο αντλιοστάσια στη Λάρνακα

Advertisement

Sponsored by exness

Περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει η κατασκευή των δύο αντλιοστασίων, S8 και S9 στη Λάρνακα με στόχο την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των πλημμυρών που αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε χρόνο συγκεκριμένες περιοχές της πόλης

Το πρωί ο Δήμαρχος Λάρνακας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), Δημοτικούς Συμβούλους, τον μελετητή του έργου και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΑΛ, επισκέφθηκαν το χώρο όπου κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο S8 που είναι απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Καθαρής.

Advertisement

Ακολούθησε στα γραφεία του ΣΑΛ παρουσίαση των δύο αντλιοστασίων με τον Δήμαρχο Λάρνακας και Πρόεδρο του ΣΑΛ Ανδρέα Βύρα, να χαρακτηρίζει τα δύο έργα «πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα στοιχίσουν περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος τους είναι η επίλυση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα που επηρεάζει τη Λάρνακα ου με τη σειρά του επηρεάζει και την ποιότητα ζωής των δημοτών, δηλαδή το πόσο ευάλωτοι είμαστε στις βροχές, στις πλημμύρες και στις καταστροφές που αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε χρόνο αρκετές περιοχές της πόλης».

Πρόσθεσε ότι «τα δύο έργα ήταν σχεδιασμένα από το 2006, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν. Με την εκλογή του νέου Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην διαδικασία μεταφοράς των έργων από το Δήμο Λάρνακας στο ΣΑΛ και περίπου ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή μας προκηρύξαμε προσφορές και εδώ και κάποιους μήνες άρχισαν να υλοποιούνται».

Σημείωσε επίσης ότι «με την κατασκευή των δύο αντλιοστασίων και την υλοποίηση ορισμένων άλλων μικρότερων έργων ευελπιστούμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα των πλημμυρών ακόμα περισσότερο σε συγκεκριμένες περιοχές. Ταυτόχρονα λάβαμε διάφορα προσωρινά μέτρα, δηλαδή την κατασκευή μικρών αντλιοστασίων και καθαρισμούς σε συνεργασία του Δήμου και του ΣΑΛ, με τα οποία πέρσι με τις έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν στο νησί μας, δεν προκλήθηκαν προβλήματα και ζημιές».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι ο Δήμος Λάρνακας και το ΣΑΛ «κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο με τις πλημμύρες. Ωστόσο υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, όπως η περιοχή του ποταμού που περνά από τη Κόσιη, το Καλό Χωριό και καταλήγει στις Καμάρες είναι υπεύθυνη η Επαρχιακή Διοίκηση, η οποία με τη σειρά της έχει τις δικές της διαδικασίες».

Αναφερόμενος ειδικά στο αντλιοστάσιο S9 ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι «είναι το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο ολόκληρης της Κύπρου με δυναμικότητα 42 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα» και πρόσθεσε πως «κατά τη κατασκευή του έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες οι οποίες μετακινήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

Είπε επίσης ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο θα εξυπηρετεί τη περιοχή γύρω από αυτό και στόχος του είναι η σύνδεση με ευπαθείς περιοχές που γειτνιάζουν, δηλαδή Μητρόπολη, Προδρόμου και Αγίου Ιωάννη.

Από την πλευρά του ο Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντικά τα δύο αντλιοστάσια τόσο για το Συμβούλιο όσο και για τους δημότες της Λάρνακας» και πρόσθεσε ότι «αυτά θα έπρεπε να είχαν εκτελεστεί με την ολοκλήρωση του καναλιού της πρώην Λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια, νυν Σπύρου Κυπριανού, δηλαδή το 2006».

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση για υλοποίηση των έργων λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΛ πριν από δύο χρόνια, έχει αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες η κατασκευή τους, ενώ θα ληφθεί σειρά επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία θα μας βοηθήσουν να δώσουμε λύση στα προβλήματα ταλανίζουν τους δημότες και τη Λάρνακα εδώ και χρόνια».

Παρουσιάζοντας τα δύο έργα, ο Αντώνης Τουμαζής, μελετητής και μηχανικός του έργου, στόχος του αντλιοστασίου S8 είναι η συλλογή ομβρίων υδάτων με βαρύτητα σε αντλιοστάσιο, που θα διαθέτει τρεις αντλίες και από εκεί η μεταφορά τους με άντληση στο υπερυψωμένο κανάλι του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που βρίσκεται κάτω από τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι το σύστημα, δηλαδή το δίκτυο και οι αντλίες, είναι σχεδιασμένο για συμβάντα με περίοδο επαναφοράς 5 χρόνια και η δυναμικότητα του θα είναι 4.700 τόνους κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα και θα εξυπηρετεί τις ευάλωτες περιοχές που βρίσκονται γύρω του.

Η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες + 18 μήνες που είναι η περίοδος ευθύνης για ελαττώματα, θα στοιχίσει γύρω στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ, οι εργασίες ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου 2019, αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές Μαρτίου του 2020, ενώ η λήξη περιόδου ευθύνης για τυχόν ελαττώματα υπολογίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021.

Οσον αφορά το αντλιοστάσιο S9 ο κ. Τουμαζή είπε ότι στόχος του είναι η συλλογή ομβρίων υδάτων με βαρύτητα σε αντλιοστάσιο με τρεις αντλίες, και από εκεί η μεταφορά των ομβρίων υδάτων με άντληση στο υπερυψωμένο κανάλι του Τμήματος Δημοσίων Εργων που βρίσκεται κάτω τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού.

Σημείωσε ότι το σύστημα, δηλαδή το δίκτυο και οι αντλίες είναι σχεδιασμένο για συμβάντα με περίοδο επαναφοράς 5 χρόνια και η δυναμικότητα του θα είναι 42 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα.

Η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει περίπου 15 μήνες + 18 μήνες που είναι η περίοδος ευθύνης για τυχόν ελαττώματα, θα στοιχίσει γύρω στα 6,9 εκατομμύρια ευρώ, οι εργασίες άρχισαν αρχές Φεβρουαρίου 2019, υπολογίζεται να ολοκληρωθούν αρχές Μαίου 2020, ενώ η λήξη περιόδου ευθύνης για τυχόν ελαττώματα υπολογίζεται στις αρχές Νοεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network