MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Περηφάνεια για το έργο της Πυροσβεστικής εξέφρασε ο ΠτΔ

Advertisement

Sponsored by exness

Ελπίζει σύντομα η Κυβέρνηση να είναι σε θέση εγκρίνει τα νομοσχέδια για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Βουλή να τα ψηφίσει ώστε να υπάρξει αυτονόμηση της Υπηρεσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε περηφάνεια για το έργο που επιτελείται.

Advertisement

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, επισκέφθηκε σήμερα το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη Λακατάμεια, με αφορμή την μαύρη επέτειο της καταστροφικής έκρηξης στο Μαρί, κατά την οποίαν έχασαν τη ζωή τους και πυροσβέστες. Με την άφιξη του στο αρχηγείο κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των έξι μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στη ναυτική βάση στο Μαρί και ακολούθως επιθεώρησε τα οχήματα της Υπηρεσίας. Επίσης παρακάθισε σε ενημερωτική σύσκεψη με τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μιλώντας στο προσωπικό της Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η εδώ παρουσία του δεν αποτελεί παρά μια ελάχιστη ένδειξη της οφειλόμενης προς τον Διευθυντή, τους αξιωματικούς και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για το έργο που επιτελούν.

«Παρακολουθώ στενά τα προβλήματα που η Πυροσβεστική Υπηρεσία  αντιμετωπίζει. Παρακολουθώ στενά τις προκλήσεις που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σαν αποτέλεσμα είτε των κλιματικών αλλαγών είτε των νέων σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζετε και μέσα από το φυσικό αέριο, τα διάφορα χημικά και άλλα», είπε και πρόσθεσε πως είναι πραγματικά περήφανος διότι μέσα από τις δράσεις, μέσα από την αποτελεσματικότητα, μέσα από την αμεσότητα η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε όλες τις προκλήσεις και προσκλήσεις, διασώζοντας τον εθνικό πλούτο που δεν είναι άλλος από τα δάση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως έζησε και βίωσε τις στιγμές κατά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σολιάς και τόνισε επίσης πως η αντιμετώπιση της πρόσφατης πυρκαγιάς, όπου κινδύνευσε να καταστραφεί ολόκληρο το δάσος Πάφου ή ακόμα του Τροόδους, ήταν ένα δείγμα της αποτελεσματικότητας, μέσα από την αμεσότητα και τους σχεδιασμούς, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Γνωρίζω τα προβλήματα και προκειμένου να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχει ετοιμάσει μια σειρά από νομοθετήματα – από πέρσι τον Απρίλιο βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία – και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να τα εγκρίνουμε από το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή να προχωρήσει με ταχύτητα στην έγκριση τους, ώστε να υπάρξει αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», είπε.

Παράλληλα, είπε πως την ίδια ώρα η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την Υπηρεσία με τα απαραίτητα μέσα, τα οποία στερείτο μέχρι σήμερα.  «Με την παραλαβή των 14 πυροσβεστικών οχημάτων σήμερα, των άλλων δέκα τον επόμενο χρόνο, με τις διαπραγματεύσεις και τους προγραμματισμούς όσον αφορά την αεροπυρόσβεση πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στο βαθμό βεβαίως που οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η έκταση μιας καταστροφής υπαγορεύουν», είπε.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε και συνεχάρη την Υπηρεσία και για την προσπάθεια διαφώτισης. «Με αυστηρότερες ποινές, προχωρούμε προκειμένου αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε κάποιους ασυνείδητους (που θέτουν πυρκαγιές) είτε από ασυνειδησία είτε και από άλλα ψυχολογικά αίτια, και για να είμαστε αποτελεσματικότεροι και στον προληπτικό έλεγχο, αλλά και στον κατασταλτικό με ποινές που θα αποτελέσουν ένα ανάχωμα», είπε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως η ενίσχυση σε άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζεται, σημειώνοντας πως πέραν από την πρόσληψη 50 πυροσβεστών τον Νοέμβριο, και 159 δασοπυροσβεστών, επίκειται η πρόσληψη άλλων 56 που θα στελεχώσουν τον πυροσβεστικό σταθμό του ενεργειακού κέντρου του Βασιλικού.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας στο δικό του χαιρετισμό μίλησε για τις προκλήσεις της Υπηρεσίας όπως το Φυσικό Αέριο, το ενεργειακό κέντρο, οι πλατφόρμες εξόρυξης ΦΑ, τα ψηλά κτίρια, οι επικίνδυνες ουσίες όπως χημικά, ραδιενεργά, βιολογικά, πυρηνικά, εκρηκτικά, η κλιματική αλλαγή με τον τεράστιο κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές, εκτεταμένες πλημμύρες και η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

«Ο στρατηγικός στόχος είναι ένας και δεν είναι άλλος από την ποιοτική και ποσοτική προσφορά υπηρεσιών προς τον πολίτη. Για να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος χρειάζεται να χαραχθεί η πορεία, οι κινήσεις τακτικής να είναι στοχευμένες, διακριτές και υλοποιήσιμες», είπε.

Ο κ. Τράγκολας είπε πως η Υπηρεσία αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για το κοινό και για το κράτος η Πυροσβεστική να είναι σύγχρονη και να έχει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Όπως είπε, σήμερα η Υπηρεσία παρουσίασε 14 καινούρια πυροσβεστικά οχήματα που είναι πλέον στη διάθεση του πολίτη.

Τα δέκα είναι οχήματα παντός εδάφους για χρήση τόσο σε δασικές όσο και αστικές πυρκαγιές. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, «φεύγουμε από τις μικρές πυροσβεστικές μονάδες των 400 λίτρων και πάμε στα 1200 λίτρα και έτσι επιτυγχάνεται η παρουσία τριπλάσιας ποσότητας νερού στις πυρκαγιές και μειώνεται κατά τρεις φορές ο αριθμός του προσωπικού που θα μεταφέρει αυτές τις ποσότητες».

Τα άλλα δύο πυροσβεστικά αντλιοφόρα οχήματα προορίζονται για χρήση σε αστικές και βιομηχανικές μονάδες για συμπλήρωση των αναγκών και δύο οχήματα διάσωσης για αντικατάσταση παλαιότερων σε δύο επαρχίες για κάλυψη ιδιαίτερα των τροχαίων συγκρούσεων.


Ο κ. Τράγκολας πρόσθεσε πως αναμένεται τον άλλο μήνα να παραληφθούν δύο βυτιοφόρα οχήματα 5 τόνων νερού για τις ανάγκες των αγροτικών και αστικών περιοχών και μια υδραυλική πλατφόρμα 32 μέτρων. Για το 2018 η Πυροσβεστική θα εξοπλιστεί με 10 νέα οχήματα κάθε τύπου εξυπηρετώντας τις ανάγκες της και για το 2019.

Ο κ. Τράγκολας είπε πως περνούμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο και το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων, η οποία οφείλεται στην υπερπροσπάθεια όλου του προσωπικού, στο βαθμό ετοιμότητας, άμεσης και δυναμικής ανταπόκρισης με βάση τους σχεδιασμούς, αλλά και της εξαίρετης συνεργασίας με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Χρειάζεται, όμως, συνέχισε, να γίνει ακόμα αρκετός αγώνας για καλλιέργεια συνείδησης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας είπε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μαζευτούν οι διάσπαρτες αρμοδιότητες στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών όπου εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, κάτι που λειτουργεί εις βάρος του αποτελέσματος.

*Φωτογραφίες από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network