MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πέραν των 3 χιλιάδων ψηφιοποιημένες φωτογραφίες παραδόθηκαν στο ΡΙΚ από το ΓΤΠ 

Advertisement

Sponsored by exness

Σε ένα σκληρό δίσκο κάποιων εκατοστών περιλαμβάνεται ένας ολόκληρος θησαυρός. Η ιστορία του νησιού σε καιρούς πολυτάραχους αλλά και σε καιρούς γαλήνης, ο πολιτισμός του τόπου, η καλλιτεχνική δραστηριότητα, η καθημερινότητα των ανθρώπων.

Advertisement

Στο δίσκο αυτό περιλαμβάνονται συγκεκριμένα 3.235 φωτογραφίες τις οποίες ψηφιοποίησε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και παρέδωσε στο ΡΙΚ , στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν οι δύο οργανισμοί.

Η παράδοση έγινε σε εκδήλωση την Τρίτη στο αμφιθέατρο του ΓΤΠ, παρουσία του Προέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάση Τσώκου, του ΓΔ του Ιδρύματος Μιχάλη Μαραθεύτη και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου Δρ. Στέλιου Χειμώνα.

Σε χαιρετισμό η Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στη σημασία της ψηφιοποίησης ιστορικών αρχείων σημειώνοντας ότι ήδη το Γραφείο έχει ψηφιοποιήσει το αρχείο ανακοινωθέντων που ανάγεται στο 1962 και σύντομα θα ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση του συνόλου του αναλογικού φωτογραφικού αρχείου του ΓΤΠ, που αριθμεί γύρω στις 700.000 αρνητικά, από το 1945 μέχρι το 2004, όπου έγινε η μετάβαση στην ψηφιακή φωτογραφία.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην συνεργασία ΡΙΚ-ΓΤΠ για την ψηφιοποίηση αρνητικών από το αρχείο του Ιδρύματος,  η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι πρόκειται για δραστηριότητα που πήρε σάρκα και οστά και εκτελέστηκε άψογα από το Φωτογραφικό Τμήμα του ΓΤΠ. Ανέφερε επίσης ότι το ΓΤΠ, μέσα από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Ηρόδοτος» θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση ενός σημαντικού μέρους των 10 χιλιάδων τόμων εφημερίδων που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878 μεταφέροντας στις νεότερες γενιές 140 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε ακόμη στην δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η οποία υλοποιήθηκε με την σημαντική συμβολή του Ψηφιακού Πρωταθλητή Δρα Στέλιου Χειμώνα.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας χιλιάδες φωτογραφίες από το ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο του ΡΙΚ το οποίο αριθμεί 60,000 φωτογραφίες. Σημείωσε ότι μέσω του προγράμματος «Ψηφιακός Ηρόδοτος» και τη συνεργασία με το ΓΤΠ , το ΡΙΚ θέλει να δώσει ζωή σε φωτογραφίες που αποτελούν πλούτο και θησαυρό του τόπου μας που πρέπει να εξερευνηθεί και σε αυτόν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες.

Ανέφερε ότι αυτές οι φωτογραφίες διασώθηκαν και διαφυλάχθηκαν χάριν σε δύο ανθρώπους του ΡΙΚ, τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τον Χρίστο Αγιομαμμίτη οι οποίοι και τις παρέδωσαν για ψηφιοποίηση.

Ο κ. Τσώκος εισηγήθηκε να γίνει σύντομα, σε συνεργασία με το ΓΤΠ, μια ημερίδα για την κυπριακή φωτοειδησεογραφία, για να τιμηθούν και να προβληθούν οι σκαπανείς του είδους αλλά και νεότεροι , αξιόλογοι και ταλαντούχοι συνάδελφοί τους.
Ανέφερε ακόμη ότι σύντομα το ΡΙΚ θα εκδώσει ειδικό αφιέρωμα με πλούσιο αρχειακό υλικό, με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την δημιουργία της κυπριακής τηλεόρασης.

Ο Δρ. Χειμώνας αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στην συμβολή που όλοι πρέπει να έχουν για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς , λέγοντας ότι αποτελεί ένα κοινό όραμα και ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο , με στόχο την καταγραφή, τη σωστή διαχείριση και τη διαφύλαξη κάθε πολιτιστικού και πολιτισμικού στοιχείου, προς όφελος των επόμενων γενεών αλλά και της ιστορίας μας.

Ανέφερε επίσης ότι μέσα από την στελέχωση της Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς διαμορφώθηκε ένα διευρυμένο φάσμα συνεργασίας και συντονισμού με διάφορους φορείς που έχουν στην κατοχή τους αξιόλογο υλικό, τόσο σε ψηφιακή όσο και σε αναλογική μορφή, το οποίο στο σύνολό του συνθέτει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της χώρας μας.

Ο Δρ. Χειμώνας είπε ότι η  Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε πρώτο στάδιο στη δημιουργία ενός αποθετηρίου, όπου το πολιτιστικό απόθεμα των εμπλεκόμενων αρχών θα ψηφιοποιείται, θα τεκμηριώνεται και θα φυλάσσεται σε υπολογιστικό νέφος.

Παράλληλα, μέσω της εμπειρογνωμοσύνης των μελών της Επιτροπής, θα επιτευχθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των φορέων ψηφιοποίησης, καθώς επίσης και η δυνατότητα άντλησης κονδυλίων. Εξετάζονται ήδη τρόποι αξιοποίησης κονδυλίων για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ αλλά και μέσω διακρατικών συμφωνιών, όπως το Interreg.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network