MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠΕΟ: Φέτος μόνο υπήρξαν ήδη 16 θανατηφόρα ατυχήματα

Advertisement

Sponsored by exness

Για υποβάθμιση μέτρων για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία κάνει λόγο η ΠΕΟ – Με αφορμή τα θανατηφόρα εργατικά – «Φέτος μόνο υπήρξαν ήδη δεκαέξι θανατηφόρα ατυχήματα»

Η ΠΕΟ με αφορμή τα δύο νέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο μέσα σε 24 ώρες, κάνει λόγο για ασυδοσία και υποβάθμιση της υποβάθμιση της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την Ασφάλεια και Υγεία.

Advertisement

Παράλληλα καλεί  τους εργαζόμενους να μην ανέχονται άλλο να εργάζονται σε μη ασφαλείς συνθήκες, να διεκδικούν αποφασιστικά το δικαίωμα να επιστρέφουν στα σπίτια τους ασφαλείς , υγιείς και αρτιμελής .

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται δραματικά, ενώ φέτος μόνο υπήρξαν ήδη δεκαέξι θανατηφόρα ατυχήματα.

«Δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες με στόχο το υπέρμετρο κέρδος επιλέγουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων Ασφάλειας και Υγείας. Θέτουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι δεν είναι αρκετό ούτε και αποτελεί κάλυψη έναντι της ευθύνης των εργοδοτών να διασφαλίζουν ότι οι εργοδοτούμενοι τους εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, τα ευχολόγια που διατυπώνουν μετά από ένα εργατικό ατύχημα.

«Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Έχουν την πρόθεση να επενδύσουν σε μέτρα και μέσα ασφάλειας; Αναλαμβάνουν την υποχρέωση τους για εκτίμηση κινδύνου, για ασφαλή μηχανήματα, για ουσιαστική λειτουργία και ρόλο στις επιτροπές ασφάλειας και υγείας», διερωτάται η ΠΕΟ.

Παράλληλα αναφέρει ότι ευθύνη για την ασυδοσία και την υποβάθμιση της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την Ασφάλεια και Υγεία έχει και το Υπουργείο Εργασίας.

«Το Υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί ως θεατής την κατάσταση, όποτε γίνεται ένα ατύχημα καλεί  εργοδότες και συντεχνίες να δώσουν εισηγήσεις.  Μέχρι σήμερα η ΠΕΟ έδωσε πολλές και συγκεκριμένες εισηγήσεις.  Τι έκανε το Υπουργείο για να βελτιώσει την κατάσταση; Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι υποστελεχωμένο και αυτό πλήττει και την ποιότητα και την ποσότητα των επιθεωρήσεων», αναφέρεται.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις της που αναφέρει η ΠΕΟ, είναι να γίνει υποχρεωτικό για τους εργοδότες να καταρτίζουν τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας, να υπάρχει σε τακτή βάση υποχρεωτική κατάρτιση για εργαζόμενους σε τομείς που είναι επιρρεπής σε εργατικά ατυχήματα.

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση.  Αν οι εργοδότες και η κυβέρνηση πραγματικά εννοούν ότι θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση ας προχωρήσουν οι μεν εργοδότες να επενδύσουν στην Ασφάλεια και το Υπουργείο Εργασίας να ελέγχει όπως οφείλει την εφαρμογή του Νόμου και να δώσει ακόμα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την εφαρμογή του», προσθέτει.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network