MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πειθαρχικό αδίκημα ή κακή οργάνωση; Πότε ο γιατρός μπορεί να αρνηθεί την άμβλωση

Advertisement

Sponsored by exness

Σε εξέλιξη η πειθαρχική έρευνα ΟΚΥπΥ για την άρνηση γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση – Τι προκύπτει μέχρι στιγμής – Πότε ο γιατρός μπορεί να αρνηθεί την άμβλωση

Άνοιξε εκ νέου το πολυσυζητημένο θέμα των αμβλώσεων και για το πότε ένας γιατρός έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να προχωρήσει τη διαδικασία, μετά το περιστατικό στο Μακάρειο Νοσοκομείο και την επιστολή ασθενούς που συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Advertisement

Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική έρευνα που διεξάγει ο ΟΚΥπΥ για το εν λόγω περιστατικό, όπως πληροφορείται η Cyprus Times εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να προκύπτει πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα εναντίον των αναισθησιολόγων, οι οποίοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Πότε μπορεί να αρνηθεί

Τα τελευταία χρόνια έχει αποποινικοποιηθεί το δικαίωμα της γυναίκας να σταματήσει την κύηση όταν βρίσκεται μέχρι και την 12η εβδομάδα. Ωστόσο ο γυναικολόγος ή ο οποιοσδήποτε γιατρός χρειάζεται να λάβει μέρος στη διαδικασία, έχει το δικαίωμα -υπό συνθήκες- να αρνηθεί.

«Εάν πρόκειται για ψυχρό περιστατικό, δηλαδή εάν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, ο γιατρός μπορεί είτε λόγω ηθικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων να αρνηθεί να προχωρήσει. Οφείλει ωστόσο να ενημερώσει την ασθενή του και να την παραπέμψει σε συνάδελφο του/της που κάνει αμβλώσεις», ανέφερε μιλώντας στη Cyprus Times ο Πρόεδρος της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Γαβριήλ Καλακουτής.

Προκύπτει ωστόσο ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα, όπως σημείωσε, όταν αρνηθεί να προχωρήσει τη διαδικασία ενώ το περιστατικό είναι επείγον και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας ή του εμβρύου.

Αυτό, όπως μας αναφέρθηκε, αφορά όλες τις ιατρικές ειδικότητες και επεμβάσεις.

Πρόβλημα η οργάνωση στο Μακάρειο;

Από την πρώτη στιγμή, που το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, ο ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερος για το εν λόγω περιστατικό και ζήτησε όπως διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ξεκαθάρισε τη θέση του Οργανισμού ότι στηρίζει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας και απολογήθηκε για την ταλαιπωρία που βίωσε η ασθενής.

Ως εκ τούτου φαίνεται να προκύπτουν δύο θέματα. Πρώτον, φαίνεται να μην υπήρξε ορθός προγραμματισμός από πλευράς του Νοσοκομείου ώστε να υπάρχει διαθέσιμος αναισθησιολόγος, ο οποίος να μην έχει κολλήματα και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτού, μία εγκυμονούσα μητέρα να ταλαιπωρηθεί σωματικά και ψυχικά για πέντε ημέρες.

Δεύτερο, εάν ο Οργανισμός θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου τα συμβόλαια και τους όρους πρόσληψης κάποιων ιατρών, ώστε να υπάρχει επαρκείς αριθμός ιατρών που να μην κωλύονται να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έξι στους οκτώ αναισθησιολόγους του Μακάρειου Νοσοκομείου αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αμβλώσεων.

Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα του ρεπορτάζ, δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό καθώς υπήρξαν παρόμοια προβλήματα με την άρνηση γιατρών και στο παρελθόν στο εν λόγω δημόσιο νοσηλευτήριο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network