MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πασχαλινό τραπέζι αλλά χωρίς αρνί για πολλούς λόγω ακρίβειας και ελλείψεων

Advertisement

Sponsored by exness

Αισθητή αύξηση στην τιμή των κρεάτων, ιδίως του αρνιού – Ελλείψεις ενόψει Πάσχα – Ανησυχία για περεταίρω αύξηση τις επόμενες ημέρες – Βρίσκουν άλλες λύσεις τα νοικοκυριά για το Πασχαλινό τους τραπέζι – Πού οφείλονται οι αυξήσεις – Όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών στη Cyprus Times

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Ανησυχία προκαλεί στα νοικοκυριά η αύξηση στις τιμές των κρεάτων με αποτέλεσμα κάποια νοικοκυριά να σκέφτονται να μην σερβίρουν φέτος αρνί στο πασχαλινό τραπέζι.

Advertisement

Λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, οι τιμές των κρεάτων -κυρίως του αρνιού- έχουν «σκαρφαλώσει» με ανησυχητικό ρυθμό. Μέχρι σήμερα, συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, αρνί και μοσχάρια καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 30% ενώ οι τιμές σε κοτόπουλο και χοιρινό αυξήθηκαν κατα 20-25% επί της τιμής πώλησής τους.

Περιγράφοντας την κατάσταση στα κρεοπωλεία και εξηγώντας τις αιτίες που οδήγησαν στις  αυξήσεις των τιμών, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης μίλησε στη Cyprus Times αναφέρθηκε σε αυξημένη ζήτηση σημειώνοντας ότι οι τιμές αναμένεται να ανέβουν κι άλλο. «Οι μέχρι σήμερα τιμές των κρεάτων είναι σταθερά υψηλές και αυτό που προβλέπεται είναι μέχρι και το Πάσχα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Λειβαδιώτης σημειώνοντας ότι το αρνί είναι αυτό που κάνει την αισθητή διαφορά, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό.

Αυξήσεις λόγω… ζωοτροφών

Μιλώντας για την κύρια αιτία που οδήγησε σε αύξηση των τιμών, ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών αναφέρθηκε στις ζωοτροφές. «Η ακρίβεια των ζωοτροφών είναι αυτή μας οδήγησε σε τέτοιες τιμές», είπε ο κ. Λειβαδιώτης σημειώνοντας ότι λόγω τούτου, αρκετοί κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν μέχρι και το επάγγελμά τους με αποτέλεσμα να σημειώνονται και ελλείψεις κρεάτων.

Προβλήματα με τις ελληνικές εισαγωγές  

Όσον αφορά τις εισαγωγές κρεάτων από Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το αρνί, ο κύριος Λειβαδιώτης έκανε λόγο για αυξημένη ζήτηση η οποία οδηγεί σε ελλείψεις. «Λόγω του Πάσχα, όπως κάθε χρόνο, το αρνί παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Το πρόβλημα είναι όμως ότι τη δεδομένη στιγμή, οι εισαγωγές αρνιού από την Ελλάδα, έχουν σημειώσει σημαντικές ελλείψεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις εγχώριες παραγωγές αρνιού, ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε ότι οι τιμές είναι ακόμη ακριβότερες. «Οι κτηνοτρόφοι της Κύπρου ζητούν πιο υψηλότερες τιμές εξαιτίας και πάλι της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών».

Κίνδυνος για μη επαρκή κάλυψη των νοικοκυριών με αρνί

Αποτέλεσμα των πιο πάνω, είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κρεοπωλών Κύπρου, να τίθεται ζήτημα μέχρι και για μη επαρκή κάλυψη όλων των νοικοκυριών με αρνί για το Πάσχα. «Πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε σημαντικές ελλείψεις οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει στη διάθεση του καταναλωτή επαρκής ποσότητα για αγορά».

Αντικαθιστούν το αρνί με άλλα κρέατα

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις νοικοκυριών οι οποίες επισκέπτονται τα κρεοπωλεία για να προμηθευτούν τα κρέατα για το γιορτινό τους τραπέζι, αντικαθιστώντας όμως το παραδοσιακό αρνί.

Όπως ανέφερε στη Cyprus Times ο κύριος Λειβαδιώτης, πολλά νοικοκυριά επιλέγουν, αναγκαστικά λόγω της αύξησης των τιμών, το κοτόπουλο και το χοιρινό για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. «Οι καταναλωτές επισκέπτονται τα κρεοπωλεία και βλέποντας την αύξηση στην τιμή του αρνιού κατά 30% επιλέγουν να αγοράσουν κοτόπουλο ή χοιρινό που, τουλάχιστον παρουσιάζει μικρότερη αύξηση».

SOS για επιχορήγηση στις ζωοτροφές

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση Κώστας Λειβαδιώτης εξέφρασε την ανάγκη για άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης. «Η λύση θα βρεθεί όταν αποφασιστεί η επιχορήγηση των ζωοτροφών από το κράτος» είπε ο κ. Λειβαδιώτης σημειώνοντας ότι, αυτό θα βοηθήσει κτηνοτρόφους και καταναλωτές καθώς και ολόκληρη την οικονομία του τόπου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network