MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πάσχα το επόμενο ορόσημο, πονοκέφαλος το εμβόλιο AstraZeneca

Advertisement

Sponsored by exness

Για τη Μεγάλη βδομάδα μετατίθενται πλέον οι τυχόν αλλαγές στον επιδημιολογικό σχεδιασμό της Κύπρου και σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι θετικές δεν θα πρέπει να αποκλείονται περαιτέρω χαλαρώσεις ώστε το φετινό Πάσχα να το περάσουμε οικογενειακώς και όχι σε καθεστώς καραντίνας.

Νέα αξιολόγηση της κατάστασης προγραμματίζεται να γίνει πριν τη Μεγάλη Βδομάδα και εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναπροσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Advertisement

Το Υπουργικό Συμβούλιο «κλείδωσε» τις νέες χαλαρώσεις, οι οποίες κινούνται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τυχόν πισωγύρισμα που θα φέρει ανατροπές προς το χειρότερο. Η απόφαση για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων στη Λεμεσό, έφερε ικανοποίηση στις τάξεις των εκπαιδευτικών αλλά και των οργανωμένων γονέων. Σκέψεις για άνοιγμα εσωτερικών χώρων της εστίασης έμειναν στο επίπεδο του προβληματισμού γιατί ούτε η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή συνιστά κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι είναι πρόωρο να υπάρξει μαζικό άνοιγμα χώρων συνάθροισης, που ενδεχομένως να διακυβεύσει την σχετικά καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου.

Η ανησυχία όλων έχει να κάνει με τα νέα στελέχη του ιού που εξαπλώνονται με ραγδαία ταχύτητα και προκαλούν τρόμο σε άλλες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε παρατεταμένο lockdown. Ιδιαίτερα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρόσφατο ταξίδι του για τους εορτασμούς για την επέτειο της επανάστασης. Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε το υπουργικό για την κατάσταση που επικρατεί και κοινή ήταν η θέση ότι υπό τις περιστάσεις η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ευρώπη και ευρύτερα, επηρεάζει δυσμενώς τους όποιους προγραμματισμούς για άνοιγμα του τουρισμού. Το θέμα αυτό απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που άρχισαν ήδη να μειώνουν τις προσδοκίες για γρήγορη έξοδο από την υγειονομική κρίση.

ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 1Η ΜΕΧΡΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Τεστ, εμβόλιο και μέτρα

Η στρατηγική των πολλών τεστ που ακολουθεί η Κύπρος κρίνεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματική και υιοθετείται πλέον από Ελλάδα, Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης. Η στρατηγική αυτή επαναβεβαιώθηκε από το υπουργικό και θα συνεχιστεί, γιατί όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα στοχευμένα και πληθυσμιακά τεστ στους εργαζόμενους, τον μαθητικό πληθυσμό και σε άλλες ομάδες, προσφέρει τη δυνατότητα στην ομάδα ιχνηλάτησης να δρα σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζει τις λοιμώξεις, να ιχνηλατεί τις επαφές και να περιορίζει τη διασπορά του ιού. «Τήρηση των μέτρων, τεστ και εμβολιασμοί είναι το τρίπτυχο που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας» υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου και ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συνεργασία και την προσπάθεια. «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και εφησυχασμός ή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας», είπε χαρακτηριστικά.

Εθνικό εγχείρημα ο εμβολιασμός

Η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στις χώρες που αξιοποιούν αμέσως όσα εμβόλια παραλαμβάνουν και τις επόμενες βδομάδες αναμένεται μεγάλη ποσότητα εμβολίων ΑstraΖeneca, Pfizer και Moderna. Προβληματισμό προκαλεί το νέο εμπάργκο στη χορήγηση εμβολίων ΑstraΖeneca σε γυναίκες ή άτομα κάτω των 60 ετών, που επιβλήθηκε τις τελευταίες μέρες από μερικές χώρες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επαναβεβαίωσε την Τετάρτη τη θέση του ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ, Έμερ Κούκ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση της PRAC (επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου) με τη συμμετοχή ειδικών διαφόρων κλάδων, τόνισε ότι σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει καμία σύνδεση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά περιστατικά, ή σε ομάδες με συγκεκριμένη ηλικία, φύλο, η προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή. «Δεν υπάρχει απόδειξη που θα μπορούσε να συνιστά τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα ή φύλο, περιλαμβανομένων των εγκύων, τόνισε η Έμερ Κούκ.

Η συζήτηση αυτή επιτείνει την ανησυχία αρκετών πολιτών, οι οποίοι κάνουν δεύτερες σκέψεις για τον εμβολιασμό με Astrazeneca και προτιμούν να επιλέγουν ένα από τα άλλα δύο εμβόλια (Pfizer και Moderna), τα οποία ωστόσο δεν υπάρχουν σε επάρκεια, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση στην πρόοδο του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου. «Ο εμβολιασμός αποτελεί εθνικό εγχείρημα, στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ότι η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι πλέον εμφανής, αφού εδώ και εβδομάδες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και ηλικιωμένους, καθώς και οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων άνω των 70 ετών. Παράλληλα, όπως είπε, εκείνο που διαπιστώνεται είναι η μείωση των βαριά νοσούντων, αφού στις πλείστες περιπτώσεις που εκδηλώνονται συμπτώματα, είναι πολύ ήπιας μορφής.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network