MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πάσχα σε καραντίνα… Αντίστροφη μέτρηση για σκληρό lockdown

Advertisement

Sponsored by exness

Ένα ακόμα Πάσχα σε καθεστώς lockdown – Ανατροπή σχεδιασμών έφερε το… λουκέτο την υστάτη – Αντίστροφη μέτρηση για τη Μεγάλη Δευτέρα με νέο καθεστώς – Όλα τα μέτρα

Αντίστροφα για εκκίνηση ενός σκληρού lockdown δύο εβδομάδων ετοιμάζεται η Κύπρος. Μία καθημερινότητα «γνώριμη» δύσκολα ωστόσο διαχειρίσιμη εξαιτίας και της κόπωσης των πολιτών ξεκινά από την Δευτέρα 26 Απριλίου.

Advertisement

Η επιδημιολογική επιδείνωση της Κύπρου είναι ραγδαία και αυτό το αποδεικνούν και οι αριθμοί. Η αθροιστική επίπτωση των 14 ημερών από 6 μέχρι 19 Απριλίου, είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά (937/100,000). Στην Λεμεσό, η αθροιστική επίπτωση ξεπερνά το όριο των 1,000/100,000, ενώ Λάρνακα και Λευκωσία προσεγγίζουν το όριο αυτό (991,9/100,000 και 915,1/100,000 αντίστοιχα). Αυξητική τάση υπάρχει και στην Αμμόχωστο και την Πάφο (672,8/100,000 και 627,9/100,000 αντίστοιχα).

8,321 νέα περιστατικά καταγράφηκαν στο διάστημα αυτό.

Πως ήρθε η ανατροπή την υστάτη

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής όλα έδειχναν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα κινούνταν στη λογική των ήπιων μέτρων, όπως αυτά μορφοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφήνει την εντύπωση ότι δεν επιθυμεί τη λύση του lockdown, την οποία προέκρινε στο υπουργικό της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τον οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί, πλην του Κωνσταντίνου Πετρίδη και Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η θέση του Προέδρου ότι δεν τάσσεται υπέρ του lockdown έδειξε να κλείδωσε μετά τη συζήτηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, των οποίων η πλειοψηφία ήταν επίσης κατά του lockdown. Με τη θέση αυτή προσήλθε ο Πρόεδρος αμέσως μετά, στη σύσκεψη με υπουργούς, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Με την εντύπωση αυτή έφυγαν το μεσημέρι από το Προεδρικό και οι πολιτικοί αρχηγοί που ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα μέτρα κατά της πανδημίας, στο πλαίσιο της συνόδου του Εθνικού ενόψει της πενταμερούς στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήσυχος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, ο οποίος όταν πήρε το λόγο υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα προτού είναι αργά.

Λίγη ώρα μετά, στη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε εμφανώς ανήσυχος, λέγοντας ότι έλαβε διάφορα τηλεφωνήματα και μηνύματα ότι η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη έως και οριακή, Τότε ζήτησε εκ νέου συζήτηση του σχεδίου που εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας, για τη λήψη δραστικών μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών, ώστε να αποτραπούν οι κοινωνικές και θρησκευτικές συναθροίσεις που θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο τη διασπορά του ιού. Θέση του υπουργού Υγείας ήταν αυτή η χρονική περίοδος κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά, αξιοποιηθεί για περιοριστικά μέτρα που θα ρίξουν τα ημερήσια κρούσματα και θα μειώσουν τις νοσηλείες, ώστε να δώσουν ανάσα στο σύστημα υγείας. Κι αυτό γιατί τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, στις 5 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, τα μεσάνυκτα  το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

 1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(α) μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

(β) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

 1. Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (π.χ. πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες).
 2. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.
 3. Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.
 4. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.
 5. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
 6. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.
 7. Επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.
 8. Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).
 9. Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.
 10. Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.
 11. Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.
 12. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χωροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.
 13. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.
 14. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.
 15. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.
 16. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.
 17. Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.
 18. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).

Από την 10η Μάιου 2021 αίρονται τα πιο πάνω  μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες. Η υιοθέτηση της πιο πάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης  των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network