MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Παρουσιάζουμε τους 3 άξονες που χρησιμοποιούν στην Ισπανία για πάταξη των στημένων

Advertisement

Sponsored by exness

Όσα έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το Κυπριακό Ποδόσφαιρο, είτε αυτά αφορούν κόκκινους φακέλους από την UEFA, είτε υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων εκ των έσω καταδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα… Πόσο ανοχύρωτο είναι το αγαπημένο άθλημα όλων στην Κύπρο.

Εκ των υστέρων άπαντες μιλούν για προσπάθεια πάταξης των φαινομένων διαφθοράς και ουσιαστικής κάθαρσης.

Advertisement

Γιατί όμως δεν έγιναν εγκαίρως εκείνες οι ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τα όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα γύρω από το ποδόσφαιρο; Ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης οδήγησαν στα σημερινά θλιβερά αποτελέσματα.

Κι αφού τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, μόνο παράδειγμα προς μίμηση δεν αποτελούν, ας παραδειγματιστούμε από κάποιους που τα κατάφεραν να προστατεύσουν τα πρωταθλήματα τους. Όπως τους Ισπανούς, που προκειμένου να διασφαλίσουν την αυθεντικότητα του ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση τη δημοτικότητα του αθλήματος, επένδυσαν σε πρακτικές ασφαλείας, εξαλείφοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την χειραγώγηση αγώνων ή τη διαφθορά. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι μία από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη διασφάλιση του υγιούς ποδοσφαίρου έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί από τη LaLiga.

Για αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, οι Ισπανοί εστιάζουν σε τρεις άξονες.

Πρόληψη

Παρακολούθηση

Αναφορά

Το αρμόδιο τμήμα αποτελείται από εκπροσώπους συλλόγων, αναλυτές και μέλη της Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από κάθε δυνατή πτυχή του.

«Ο αριθμός των περιπτώσεων χειραγώγησης αγώνων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Ισπανίας έχει μειωθεί σημαντικά», εξηγεί ο Pedro Varas, Επικεφαλής του τμήματος ακεραιότητας και ασφάλειας της LaLiga στο Global Futbol. «Σήμερα, παρακολουθούνται όλοι οι αγώνες της LaLiga Santander και της LaLiga SmartBank, καθώς και οι περισσότεροι από αυτούς της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας. Αυτό καθιστά πολύ απίθανο να μην εντοπιστεί πιθανή περίπτωση χειραγώγησης αγώνα».

ΠΡΟΛΗΨΗ

Το στάδιο πρόληψης της LaLiga αποτελείται από εκπαιδευτικά εργαστήρια που διεξάγονται με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές. «Οι παίκτες είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή τους στον καθορισμό των αγώνων και των προσπαθειών της LaLiga να προσπαθήσουν να την αποτρέψουν», δήλωσε ο Varas.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018/19, η LaLiga διοργάνωσε 183 εργαστήρια για 5.300 συμμετέχοντες από τις ομάδες της LaLiga. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν μια επισκόπηση του έργου της LaLiga κατά της διαφθοράς, παρέχοντας περιορισμούς σχετικά με την τοποθέτηση στοιχημάτων σε αγώνες και δίνοντας συμβουλές σχετικά με το ρόλο τους στην αποτροπή του καθορισμού των αγώνων. Αυτό ακολουθείται από αφίσες και οδηγούς που διανέμονται σε όλη τη λέσχη για σκοπούς ενημέρωσης.

«Οι παίκτες παρακολουθούν εργαστήρια ακεραιότητας τουλάχιστον μία φορά ανά σεζόν», πρόσθεσε ο Varas. «Διασφαλίζουμε ότι κατανοούν τους κινδύνους και τις νομικές συνέπειες του καθορισμού ενός αγώνα στην Ισπανία, καθώς και τους μηχανισμούς ανίχνευσης και έρευνας που χρησιμοποιούμε στη LaLiga για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο» λέει.

Κατά τη διάρκεια των συνόδων, γίνεται επίσης σαφές ότι απαγορεύονται επίσης τα αθλητικά στοιχήματα, η ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών και η αποδοχή εξωτερικών επιδομάτων νίκης (χρηματισμός) και επιφέρουν αυστηρές ποινές. Ο καθορισμός των αγώνων μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια στην Ισπανία, καθώς και αθλητικές απαγορεύσεις.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Από τεχνικής πλευράς, η LaLiga παρακολουθεί τη ζωντανή δράση για να βοηθήσει τους αναλυτές να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Το λογισμικό Tyche 3.0, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από το πρωτάθλημα, αναλύει περισσότερες από 800.000 εγγραφές ανά ημέρα από τις 40 κορυφαίες εταιρίες στοιχημάτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Jose Ignacio Arbea, Διευθυντή ακεραιότητας και ασφάλειας της LaLiga, αυτό κάνει το λογισμικό «το πιο εξελιγμένο εργαλείο στον κόσμο».

Η παρακολούθηση επιτυγχάνεται με έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης βασισμένο σε δίκτυα που προβλέπουν πιθανότητες στοιχηματισμού ανάλογα με το στάδιο του παιχνιδιού και τα γεγονότα. Οι ειδοποιήσεις που παράγει ο Tyche εξετάζονται από τους αναλυτές για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αθλητική ή λογική εξήγηση. Εάν δεν υπάρχει, μπορεί να υποβληθεί καταγγελία στην Αστυνομία της Ισπανίας.

«Η Tyche 3.0 μας έχει τοποθετήσει στην πρωτοπορία της μάχης κατά της αντιστοίχισης των αγώνων στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Arbea στο Global Futbol. «Είμαστε το μοναδικό πρωτάθλημα που έχει αναπτύξει αυτό το λογισμικό στο εσωτερικό του, ενώ οι υπόλοιποι διαγωνισμοί συνήθως αναθέτουν υπεργολαβία σε αυτό. Αυτό μας δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όχι μόνο όσον αφορά τις δραστηριότητες μας σε εθνική κλίμακα, αλλά μας επιτρέπει επίσης να βοηθήσουμε και άλλα πρωταθλήματα και αθλήματα που αρχίζουν τώρα να αναπτύσσουν προγράμματα ακεραιότητας».

ΑΝΑΦΟΡΑ

Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου εντοπίζεται ύποπτη δραστηριότητα, η LaLiga βρίσκεται σε θέση να αναλάβει αποφασιστική δράση. Χάρη στη στενή σχέση συνεργασίας της αρχής του πρωταθλήματος με την ισπανική αστυνομία, οι αναλύσεις του Tyche 3.0 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία εγκλήματος και να εξεταστούν ανάλογα, με τη βοήθεια της Γενικής Διεύθυνσης για τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών (DGOJ). Όπως έχουν αποδείξει οι πρόσφατες δραστηριότητες, είναι ένα σύστημα που έχει αποτελέσματα.

«Κατά τις τελευταίες τρεις σεζόν έχουμε καταθέσει περισσότερες από 15 καταγγελίες σε μη επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι οποίες οδήγησαν στις επιχειρήσεις «Pizarro» και«Cortés» που διενεργήθηκαν από την Ισπανική αστυνομία με αποτέλεσμα περισσότερες από 50 συλλήψεις», δήλωσε ο Arbea. Όλα αυτά συνέτειναν στη μεγάλη μείωση των παρατυπιών κατά τις δύο τελευταίες ποδοσφαιρικές σεζόν και την εξάλειψη της διαφθοράς στον αθλητισμό.

«Είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε μηδενικό κίνδυνο, αλλά το σύστημα που έχουμε βάλει είναι το καλύτερο δυνατό για να εξαλείψει πλήρως τη διαφθορά από το παιχνίδι», είπε ο Varas. «Όλες οι διοργανώσεις πρέπει να συμμετέχουν στην εξάλειψη αυτών των κινδύνων. Δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με μια μοναδική παρέμβαση και απαιτεί συνεχή και μόνιμη δραστηριότητα» κατέληξε.

Η πραγματικότητα στην Κύπρο απέχει πολύ… Ούτε ενημέρωση, ούτε πρόληψη, ούτε παρακολούθηση για εξάλειψη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικό αυτού, το γεγονός ότι πλην κάποιων ελάχιστων ενημερώσεων μόνο μέσω φυλλαδίων που κατά καιρούς αποστέλλονται από την UEFA, ουδέποτε διοργανώθηκαν εκστρατείες ενημέρωσης είπε προς ποδοσφαιριστές, είτε προς παράγοντες ομάδων.

Πηγή Πληροφοριών: Global Futbol

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network