MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Παρέλαβε κι επίσημα «σκυτάλη» ο νέος Διοικητής… «Στόχος η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αν και έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αποτελεί πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή διορισμού του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Advertisement

Μιλώντας στη τελετή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε την ακαδημαϊκή κατάρτιση του κ. Ηροδότου, την πολύπλευρη επιστημονική του επάρκεια και πρόσθεσε πως «αναλαμβάνοντας το ιδιαίτερα τιμητικό αυτό αξίωμα ενός από τους κορυφαίους θεσμούς στη χώρα μας, επιφορτίζεστε με μια τεράστια ευθύνη».

Κοινή πρόκληση τα ΜΕΔ

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος έστειλε τα δικά του μηνύματα αναφερόμενος στην κοινή πρόκληση για τη μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στη συνετή και αποτελεσματική εποπτεία με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Μέσα από διάφορα μέτρα, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας όσο και από πλευράς των τραπεζών, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, έχει μειωθεί σημαντικά, αν και εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας σημαντική πρόκληση την οποία οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λέγοντας πως η Κεντρική Τράπεζα, μέσω μιας συνετής και αποτελεσματικής εποπτείας που πρέπει να ασκεί στα πιστωτικά ιδρύματα, έχει τη βασική αρμοδιότητα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας  ενεργώντας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι το πιο πάνω καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη πως το τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει να επανακτήσει το ρόλο του ως χρηματοδότης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, με δραστικά μειωμένα επιτόκια, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομική παραγωγή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής πορείας, μέσω της βιώσιμης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, τη διατήρηση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες ενέταξε και την μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης της ΚΤΚ, που αποτελεί προτεραιότητα όπως είπε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε την ακεραιότητα, το ήθος, την ακαδημαϊκή κατάρτιση και την πολύπλευρη επιστημονική επάρκεια του κ. Ηροδότου, που αποτέλεσαν σημαντικά κριτήρια που προσμέτρησαν στην επιλογή του για το αξίωμα του Διοικητή της ΚΤΚ.

«Αναλαμβάνοντας το ιδιαίτερα τιμητικό αυτό αξίωμα, ενός από τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας, επιφορτίζεστε με μια τεράστια ευθύνη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει να θεωρείτε δεδομένη την με κάθε δυνατό τρόπο τόσο δική μου στήριξη ως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Ηροδότου τόνισε έχει «πλήρη επίγνωση του σοβαρότατου φορτίου ευθυνών που αναλαμβάνω» και διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις, σε συνεργασία με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνησή του, τη Βουλή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, την ΕΚΤ και όλους τους συναφείς οργανισμούς, τεχνοκρατικούς και πολιτικούς, τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους και το καθόλα άξιο προσωπικό της ΚΤΚ.

«Θα ενεργώ πάντοτε στα πλαίσια των νόμων, κανονισμών και διαδικασιών της ΚΤΚ, καθώς και της χρηστής διοίκησης, ώστε το κύρος και η αξιοπρέπεια της να αναβαθμίζονται διαρκώς και να διατηρούνται πάντοτε σε υψηλά επίπεδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στα διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα, ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε ότι «αυτή θα γίνεται κατόπιν ορθής και προσεκτικής προετοιμασίας, ώστε να πετυχαίνουμε έγκυρη και αξιοπρεπή εκπροσώπηση, κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση των διεθνών και Ευρωπαίων εταίρων και συναδέλφων, αλλά και μια αξιοπρεπή θέση για τη χώρα μας στα εν λόγω σώματα με τις ανάλογες συνεργασίες».

«Βασικό μέλημα σε όλες αυτές τις επαφές θα είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα μας, καθώς και η συνεισφορά στη διαμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης», τόνισε.

Εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με την οποία είχε συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, αφού ο ίδιος ήταν εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ,  ο κ. Ηροδότου απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε πως «σκοπός και στόχος του θα είναι να προσδίδω πάντοτε κύρος, αξία και τιμή στη θέση που με διορίσετε και όχι να αντλώ αυτά από τη θέση».

Οι βασικές προτεραιότητες του νέου Διοικητή

Στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Ηροδότου διέγραψε τις βασικές του στοχεύσεις, ήτοι την περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των ΜΕΔ και των κόκκινων δανείων που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού τομέα, την αναδιοργάνωση της ΚΤΚ και την ενίσχυση της εκπροσώπησης της Κύπρου στην ΕΚΤ και σε άλλους οργανισμούς, την ενίσχυση της επικοινωνιακής πολιτικής και εξίσου σημαντικό την περαιτέρω προώθηση της προόδου που έγινε σε θέματα διαφάνειας τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην οικονομία γενικότερα.

«Υπάρχουν και προκλήσεις αλλά και στόχοι και σίγουρα θα μιλούμε και πιο συχνά, να ενισχυθεί και η επικοινωνιακή πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας να μαθαίνετε και εσείς και οι συμπατριώτες μας την πρόοδο που κάνουμε και στην οικονομία και στον τραπεζικό τομέα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «ένας στόχος και πρόκληση είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπου έγινε μεγάλη πρόοδος μέχρι τώρα όπως γνωρίζετε, οι αριθμοί είναι γνωστοί, όμως πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα ΜΕΔ και με αυτά που παραμένουν στην οικονομία και επηρεάζουν συμπατριώτες μας».

Σίγουρα άλλος στόχος, πρόσθεσε είναι η αναδιοργάνωση της ΚΤΚ η βελτίωση των συνθηκών του προσωπικού της ΚΤΚ, επειδή είναι ο πυρήνας για όλα όσα θέλετε να πετύχουμε.

«Ο τρίτος στόχος, αν θέλετε, είναι η ενίσχυση  της παρουσίας και αντιπροσώπευσής μας στην ΕΚΤ και σε άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα διότι αυτό ωφελεί τη χώρα μας γενικότερα», είπε, προσθέτοντας πως ένας τέταρτος στόχος που είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη είναι η προώθηση της προόδου που κάναμε στην Κύπρο και στην οικονομία και στον τραπεζικό τομέα και αφορά την προσπάθεια που προχωρεί εδώ και ένα χρόνο μεταξύ της ΚΤΚ, του ΥΠΟΙΚ του ΥΠΕΞ, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και των εμπορικών τραπεζών παρουσιάζοντας την πρόοδο στην οικονομία και στον τραπεζικό τομέα όσον αφορά την σταθεροποίηση και τη διαφάνεια και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε αυτό τον τομέα.

Αμέσως μετά το διορισμό του, ο κ. Ηροδότου αναχωρεί για την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Τα μηνύματα που θα μεταφέρει, όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι η πρόοδος που έγινε στην οικονομία και στον τραπεζικό σύστημα και τις προκλήσεις που υπάρχουν.

«Ήδη γνωρίζουν τα διάφορα διεθνή σώματα και οι εταίροι μας την πρόοδο που κάνουμε αλλά είναι σημαντικό να τους πούμε και ποιοι οι στόχοι μας και πώς θα πετύχουμε τους στόχους αυτούς», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς για τον στόχο της ενίσχυσης τη φωνής της Κύπρου στη Φρανκφούρτη και σε παρατήρηση ότι υπάρχει η αίσθηση ότι μέχρι τώρα απλώς ακούγαμε και προσπαθούσαμε να υλοποιήσουμε τις οδηγίες και τα μηνματα, ο κ. Ηροδότου είπε πως σίγουρα θα υπάρχει η φωνή της Κύπρου.

«Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το παρελθόν αλλά σίγουρα θα υπάρχει», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal