MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Παραλίες της Κύπρου απειλούνται με εξαφάνιση λόγω κλιματικής αλλαγής

Advertisement

Sponsored by exness

Παραλίες της Κύπρου κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής – Στο χειρότερο σενάριο, μία στις τρεις εκτεθειμένες παραλίες θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα – Τι εκτιμά μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και οι ακραίες καταιγίδες απειλούν να εξαφανίσουν δεκάδες τουριστικές παραλίες της Κύπρου μέχρι τα τέλη του αιώνα, εκτιμά μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τους ερευνητές να ζητούν μέτρα για την προστασία των παράκτιων υποδομών.

Advertisement

Στο χειρότερο σενάριο που εξετάζει ο ΟΗΕ για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, το 30% των παραλιών θα εξαφανιστεί τελείως και το 70% θα μειωθεί σε πλάτος κατά το ήμισυ έως το 2100, αναφέρει η ομάδα της δρ Ισαβέλας Μονιούδη στην επιθεώρηση Frontiers in Marine Science.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να μετρήσουν τις διαστάσεις 242 εκτεθειμένων παραλιών στην Κύπρο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με ακτογραμμή 740 χιλιομέτρων.

Μαθηματικά μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί η άνοδος της στάθμης και η διαβρωτική δράση των κυμάτων σε διάφορα σενάρια για την πορεία της παγκόσμιας θέρμανσης έως το 2100.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερο κίνδυνο βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν οι στενές παραλίες με πλάτος κάτω από 50 μέτρα, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα κάτω από τα κύματα.

Μέχρι το 2050, το 2% έως το 16% των ακτών θα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε πλάτος, ανάλογα με το σενάριο αύξησης των εκπομπών άνθρακα, υπολογίζει η μελέτη.

Ακόμα, περίπου οι μισές από τις παραλίες που εξετάστηκαν, κυρίως στη βόρεια ακτή της Κύπρου, κινδυνεύουν να κατακλυστούν από νερά και να διαβρωθούν σε ακραίες καταιγίδες, οι οποίες, ανάλογα με το σενάριο, θα εκδηλώνονται από μια φορά στα 27 χρόνια έως το 2050 έως πολλές φορές τον χρόνο μετά το 2100.

Η διάβρωση, επισημαίνουν οι ερευνητές, επιδεινώνεται λόγω των φραγμάτων που ανακόπτουν τη ροή των ποταμών στην Κύπρο και εμποδίζουν τη ροή ιζημάτων στις ακτές, μειώνοντας έτσι το διαθέσιμο υλικό για την αναγέννησή τους.

Ορισμένες από τις παραλίες που κινδυνεύουν περισσότερο θα μπορούσαν να προστατευτούν με τη μεταφορά άμμου από άλλες περιοχές, ωστόσο η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντικές βλάβες.

Το 2008 η Κύπρος θεσμοθέτησε ζώνες χωρίς δόμηση κατά μήκος των ακτών, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν κυματοθραύστες και θαλάσσια τύχη, λένε οι ερευνητές.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network