MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Παραδόθηκαν επιδιορθωμένα τα τείχη κοντά στο Λήδρα Πάλλας

Advertisement

Sponsored by exness

Παραδόθηκαν επιδιορθωμένα τα τείχη κοντά στο Λήδρα Πάλλας – Το μήνυμα του Τάκη Χατζηδημητρίου

Όλα όσα θλιβερά και ντροπιαστικά γνώρισαν τα τείχη μας χάθηκαν, για να ζήσει μόνο το γνήσιο και το αληθινό: Το μνημείο, η τέχνη, ο πολιτισμός και η αγάπη των ανθρώπων, δήλωσε ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, στην τελετή σήμερα για την ολοκλήρωση εργασιών έκτακτης ανάγκης στα τείχη της Λευκωσίας, κοντά στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Advertisement

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Συμβουλευτικό Σώμα, το UNDP και η ΕΕ παραδίδουν συντηρημένα σε όλους τους ανθρώπους της Κύπρου 19 θαυμαστά μνημεία, ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου προσθέτοντας ότι είναι έργα της ιστορίας και του πολιτισμού που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας μέσα από το βάθος των αιώνων.

«Σ’ όλη μας τη διαδρομή αισθανθήκαμε τη θερμή συμπαράσταση και στήριξη της κοινωνίας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Χωρίς την έγνοια και το πάθος του λαού για τη διάσωση των μνημείων μας δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα, που δύσκολοι καιροί άφησαν πίσω τους». Η συντήρηση της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σημείωσε, είναι έργο μιας πονεμένης γενιάς που ονειρεύεται ένα διαφορετικό μέλλον με κατανόηση. αλληλοσεβασμό και ειρήνη.

«Τα τείχη κάτω από τα οποία σήμερα στεκόμαστε κτίστηκαν ως φράκτες. Γνώρισαν πολέμους . Είδαν, ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, πολλά και θλιβερά. Όταν όμως τα αντικρίσαμε πέρσι να καταρρέουν πονέσαμε και πονέσαμε όλοι το ίδιο. Σήμερα τα ξαναβλέπουμε να στέκονται ακέραια χωρίς τις πληγές της κατάρρευσης, στολίδι της Λευκωσίας, σύμβολο συνεργασίας και ενότητας» . Τα τείχη μας δίνουν το δικό τους μήνυμα, πρόσθεσε. «Κανένας φράχτης, καμία αντιπαλότητα δεν μπορεί να σταθεί μόνιμο εμπόδιο στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Όλα όσα θλιβερά και ντροπιαστικά γνώρισαν τα τείχη μας χάθηκαν, για να ζήσει μόνο το γνήσιο και το αληθινό: Το μνημείο, η τέχνη, ο πολιτισμός και η αγάπη των ανθρώπων».

Μίλησε για έναν απέραντο πλούτο ενός τόπου που γνώρισε πολλούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Τα μνημεία και οι άνθρωποί του μας δείχνουν το δρόμο, ανέφερε. «Είναι η πραγματική ιστορία του τόπου, ενός τόπου πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού. Το μήνυμα καθαρό και δυνατό. Κανένας, μα κανένας δεν μπορεί να μονοπωλεί την Κύπρο. Τα μονοπώλια και οι φανατισμοί φέρνουν όλεθρο και καταστροφή. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η αρμονική συμβίωση είναι η μόνη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευτυχία των ανθρώπων».

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι η βοήθεια από το UNDP και την ΕΕ δεν είναι απλά μια τεχνική και οικονομική συνεργασία, αλλά έκφραση της έγνοιας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μνημεία μας. Όπου καταστρέφεται ένα μνημείο, καταστρέφεται για τον κόσμο ολόκληρο και όπου συντηρείται, συντηρείται για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχουν όρια στον πολιτισμό, πρόσθεσε, ούτε σύνορα, ούτε αποκλεισμοί. Τα μνημεία μας είναι κυπριακά, αλλά είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, μας βοηθούν τα Ηνωμένα Έθνη, γι’ αυτό ο Ευρωπαίος φορολογούμενος μας στηρίζει οικονομικά.

Αποχαιρέτισε την Tiziana Zennaro της UNDP που φεύγει από την Κύπρο και της ευχήθηκε κάθε καλό στη ζωή και στη σταδιοδρομία της. Εμείς όλοι της Τεχνικής Επιτροπής τη λογαριάζουμε ως ευεργέτιδα της Κύπρου. Πρόσφερε όχι μόνο εξαντλητικές ώρες εργασίας, αλλά κατάθεσε και ψυχή, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network