MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Παραδέχθηκε και τρίτος ενοχή για την υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Advertisement

Sponsored by exness

Ο τρίτος που παραδέχεται ενοχή για την υπόθεση μετά από Βέργα και Γιαννακόπουλο

Advertisement

Άλλος ένας κατηγορούμενος ο Χριστάκης Πέτρου, ο 3ος μέχρι στιγμής μετά τους Σάββα Βέργα και Δημήτρη Γιαννακόπουλο, παραδέχτηκε σήμερα ενοχή ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα ο Χριστάκης Πέτρου, Δημόσιος Υπάλληλος, παραδέχτηκε ενοχή στις κατηγορίες της δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό και της κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, ότι έλαβε δηλαδή το ποσό των €3.000 από την Helector Cyprus μέσω του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Ιωάννη Κοκότση, για επίδειξη εύνοιας.

Παράλληλα η κατηγορούσα αρχή ανέστειλε τις κατηγορίες εις βάρος του Χριστάκη Πέτρου για απόσπαση από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη το Δικαστήριο όρισε την 7η Ιουνίου δικάσιμο για παρουσίαση των παραδεχτών γεγονότων από την κατηγορούσα αρχή και αγόρευση της υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής.

Σε ό,τι αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης για τους υπόλοιπους κατηγορούμενου, σήμερα συνεχίστηκε η αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας υπ` αριθμόν 3, Κωνσταντίνου Κοτζάμπαση, Πολιτικού Μηχανικού, Ανώτερου Λειτουργού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών και αποσπασμένου στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου εκτελεί καθήκοντα Υπεύθυνου του Τομέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Τον μάρτυρα αντέξετασαν κατά σειρά οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου Στέλιου Παπαδόλουλου, Ηλίας Στεφάνου, των κατηγορούμενων Γεώργιου Κουλλαπή, Νίκου Κουλλαπή και της εταιρείας N.E MIDORIACO LTD, Άθως Κανναουρίδης, του κατηγορούμενου Ευτύχιου Μαληκίδη, Κωνσταντίνος Καλλής και της εταιρείας Helector Cyprus Ltd, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σταύρου Παπαδόπουλου, Ηλίας Στεφάνου ρώτησε το μάρτυρα σε σχέση με την εκχώρηση του συμβολαίου διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πάφου από το ΥΠΕΣ στο Συμβούλιο Διαχείρισης (ΣΔ) ΧΥΤΑ Πάφου και ειδικότερα κατά πόσο με την εκχώρηση του συμβολαίου σταμάτησε η όποια εμπλοκή του ΥΠΕΣ στο όλο θέμα με τον μάρτυρα να απαντά ότι μετά την εκχώρηση του συμβολαίου το Συμβούλιο Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου εποπτευόταν από το ΥΠΕΣ και πως δεν μπορούσε το ΣΔ να προβαίνει σε αλλαγές χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΣ.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε επίσης κατά πόσο το θέμα των υπερσυμβατικών ποσοτήτων στο ΧΥΤΑ Πάφου το διαχειριζόταν το ΣΔ απαντώντας καταφατικά, προσθέτοντας ωστόσο πως γι’ αυτό το θέμα το ΣΔ είχε διαβουλεύσεις με αρμόδιους λειτουργούς του ΥΠΕΣ (κ. Παπαμιχαήλ).

Σε ερώτηση κατά πόσο ο κατηγορούμενος Σταύρος Παπαδόπουλος είχε υπογράψει κάποιο διατακτικό πληρωμής σε σχέση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Εκτεταμένη ήταν η αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορούμενων Γεώργιου Κουλλαπή, Νίκου Κουλλαπή και της εταιρείας N.E MIDORIACO LTD, Άθω Κανναουρίδη, κυρίως για λογαριασμό του κατηγορούμενου Γεώργιου Κουλλαπή.

Αρχική ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν ο Γιώργος Κουλλαπής υπήρξε συντονιστής σύμβασης είτε για το ΧΥΤΑ Πάφου είτε για το ΧΥΤΥ Κόσιης. Ο Μάρτυρας απάντησε ότι ο Γιώργος Κουλλαπής υπήρξε συντονιστής στην Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών των διαγωνισμών και συντονιστής σύμβασης μελέτης έργου. Εξήγησε ότι ο ρόλος που είχε ο κ. Κουλλαπής ήταν διαφορετικός από το ρόλο του συντονιστή σύμβασης και με διαφορετικά καθήκοντα. Και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Επιτροπών Αξιολόγησης ότι όλα τα μέλη είχαν τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες εξουσίες. Είπε επίσης ότι στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Πάφου είχε διοριστεί Τεχνική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γιώργο Κουλλαπή, για να παρακολουθεί το έργο.

Σε υποβολή της υπεράσπισης κατά πόσο ο κ. Κουλλαπής δεν είχε σχέση με τις μελέτες για το ΧΥΤΑ Πάφου ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει και εξήγησε ότι υπάρχει κάποια δυσκολία στο να βρεθούν οι φάκελοι πριν από το 20003 και να ανακτηθούν τα σχετικά στοιχεία.

Ακολούθως ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τα όσα ανέφερε στην κατάθεση του περί απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών, περί τα μέσα του 2010 για αναδιάρθρωση του Τομέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τον τερματισμό απόσπασης λειτουργών που είχαν αποσπαστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας επειδή ο Υπουργός δεν ήταν ικανοποιημένος. Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας είπε πως σε χρόνο μεταγενέστερο της κατάθεσης του στην Αστυνομία διαπίστωσε ότι ο Γιώργος Κουλλαπής είχε αποχωρήσει από το ΥΠΕΣ νωρίτερα από τους άλλους, εξηγώντας ότι ενδεχομένως να παραπλανήθηκε από το γεγονός ότι την περίοδο 2008-2010 έβλεπε τον κ. Κουλλαπή να κυκλοφορεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπεράσπιση υπέβαλε στον μάρτυρα ότι η απόσπαση του κ. Κουλλαπή δεν τερματίστηκε αλλά έληξε και δεν ανανεώθηκε. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει, υποδεικνύοντας ωστόσο πως και η μη ανανέωση αποτελεί κάποιου είδους ένδειξη. Ο κ. Κανναουρίδης ρώτησε τον μάρτυρα πως γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν ανανεωθεί η απόσπαση κάποιου με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν γνωρίζει. Την ίδια απάντηση έδωσε ο μάρτυρας και στο ερώτημα κατά πόσο γνωρίζει ότι στις 12/10/2007 έληξε η απόσπαση του Γιώργου Κουλλαπή.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τις διαδικασίες κατακύρωσης των προσφορών για κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου και τα διάφορα στάδια του σχετικού διαγωνισμού. Υπέβαλε μάλιστα στον μάρτυρα ότι η διαφορά των 11 περίπου μονάδων που είχε από την Επιτροπή Αξιολόγησης, στην ποία συμμετείχε ο κ. Κουλλαπής και την ad hoc Επιτροπή που συστήθηκε, στην οποία δεν συμμετείχε ο κ. Κουλλαπής (η βαθμολογία της ad hoc Επιτροπής ήταν κατά 11 μονάδες ψηλότερη) ο φάκελος της επιτυχούσας κοινοπραξίας σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι, ήταν αυτή που με βάση τον μαθηματικό τύπο (συνδυασμός βαθμολογίας τεχνικού φακέλου και οικονομικού φακέλου) έκρινε την κατακύρωση της προσφοράς στην επιτυχούσα κοινοπραξία, με τον μάρτυρα να απαντά ότι η κατακύρωση της προσφοράς έγινε στη βάση της συνολικής βαθμολογίας που προέκυψε από το μαθηματικό τύπο.

Τον μάρτυρα εξέτασε ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ευτύχιου Μαληκίδη, Ντίνος Καλλής ο οποίος επικεντρώθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά την εκχώρηση του συμβολαίου κατασκευής και διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Συμβούλιο Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου (Το ΣΔ Συστάθηκε το 2005 μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ Πάφου, η εκχώρηση του συμβολαίου έγινε το 2010). Ο μάρτυρας ανέφερε πως και ο ίδιος έχει την ίδια απορία. Ερωτηθείς αν αυτό συνέβη γιατί υπήρχε διαφορά μεταξύ του ΥΠΕΣ και της κοινοπραξίας σε σχέση με την τιμολόγηση των υπερσυμβατικών ποσοτήτων που εισέρχονταν στο ΧΥΤΑ Πάφου, με αποτέλεσμα η κοινοπραξία να αρνείται να συναινέσει σε εκχώρηση του συμβολαίου ο κ. Κοτζάμπασης απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση αν ατά την εκχώρηση του συμβολαίου εκκρεμούσαν καθυστερημένες οφειλές του ΥΠΕΣ προς την κοινοπραξία ο κ. Κοτζάμπασης απάντησε πως υπήρχαν καθυστερημένες οφειλές πέραν αυτών που αφορούσαν τις υπερσυμβατικές ποσότητες και πως αυτό ήταν κάτι που διαπίστωσε όταν έγινε Υπεύθυνος του Τομέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Επ’ αυτού ο κ. Καλλής ρώτησε τον μάρτυρα πως θα πρέπει ως εκ τούτου να υπάρχουν στο ΥΠΕΣ φάκελοι με στοιχεία που να αφορούν αυτές τις πληρωμές από το ΥΠΕΣ προς την κοινοπραξία. Ο μάρτυρας συμφώνησε πως θα πρέπει να υπάρχουν αρχειοθετημένα τιμολόγια.

Ακολούθως ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργο Παπαϊωάννου, ο οποίος ρώτησε το μάρτυρα κατά πόσο θα χανόταν ένα ποσό της τάξης των €35.000.000 σε περίπτωση που το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ Κόσιης δεν ολοκληρωνόταν μέχρι το 2008, ποσό που αφορούσε τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μάρτυρας απάντησε πως όντως αυτό ισχύει.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τη διαδικασία κατακύρωσης της προσφοράς για κατασκευή του ΧΥΤΥ Κόσιης. Όπως εξήγησε υποβλήθηκαν 4 προσφορές, η μια αποκλείστηκε, οι υπόλοιπες τρεις βαθμολογήθηκαν για το τεχνικό μέρος και από αυτή τη διαδικασία αποκλείστηκε η μια λόγω χαμηλής βαθμολογίας.

Ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον μάρτυρα αν η ανάδοχος κοινοπραξία είχε καλύτερη βαθμολογία από την άλλη κοινοπραξία στον τεχνικό φάκελο. Ο μάρτυρας είπε ότι με βάση τα στοιχεία του δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς ωστόσο αν η προσφορά της αναδόχου ήταν φθηνότερη, απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι αν και δεν θυμάται πόσο ακριβώς φθηνότερη ήταν, εντούτοις θυμάται πως ήταν σημαντική η διαφορά.

Ακολούθως ο κ. Παπαϊωάννου κατέθεσε στο Δικαστήριο σειρά εγγράφων προς αναγνώριση από το μάρτυρα, έγγραφα που αφορούσαν τις διαδικασίες του διαγωνισμού για κατασκευή του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου και της Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε, Κρις Τριανταφυλλίδη, το Δικαστήριο όρισε επόμενη δικάσιμο για τις 2 Ιουνίου στις 9:00, για αντεξέταση του μάρτυρα από τον κ. Τριανταφυλλίδη.

Στη συνέχεια η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε στο Δικαστήριο τα παραδεχτά γεγονότα για τους κατηγορούμενους Νικόλα Κουλλαπή και την εταιρεία N.E MIDORIACO LTD όπως αυτά ετοιμάστηκαν από το συνήγορο υπεράσπισης τους Άθω Κανναουρίδη.

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο ακύρωσε τη δικάσιμο που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD αλλά και πως έχουν ήδη καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας και 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network