MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πανευρωπαϊκή Έρευνα: Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, σε χαμηλότερα επίπεδα άλλες ουσίες

Advertisement

Sponsored by exness

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο δείχνει Πανευρωπαϊκή Έρευνα – Χαμηλότερα επίπεδα χρήσης από τον Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα επίπεδα χρήσης από τον Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες, δείχνει Πανευρωπαϊκή Έρευνα Ανάλυσης Λυμάτων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Advertisement

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά στην Ευρώπη η χρήση μεθαμφεταμίνης περιοριζόταν κυρίως στην Τσεχία και τη Σλοβακία, πλέον όμως σημαντική χρήση της διαφαίνεται ότι υπάρχει και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, σε κάποιες χώρες του βορρά, αλλά και στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, η έρευνα καταδεικνύει ότι η αυξητική τάση που είχε παρατηρηθεί στη χρήση της μεθαμφεταμίνης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δε συνεχίζεται φέτος, με τις περισσότερες περιοχές να εμφανίζουν μικρή μείωση στην κατανάλωση μεθαμφεταμίνης, ενώ στην Πάφο και την Αγία Νάπα παρατηρούνται παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως ανέφερε η Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού ΝΗΡΕΑΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Νηρέας συμμετέχει από το 2012 στο Ευρωπαϊκό δίκτυο SCORE, με δεδομένα χρήσης αμφεταμινών, MDMA (ecstasy) και κοκαΐνης (Λευκωσία και Λεμεσό), ενώ τα τελευταία χρόνια, με την πλήρη στήριξη της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, αναλύονται δεδομένα που αφορούν πλέον όλες τις αστικές περιοχές της χώρας (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αγία Νάπα). Επιπλέον, με την οικονομική στήριξη της ΑΑΕΚ, στα εργαστήρια του ΝΗΡΕΑ το 2021 αναπτύχθηκε από την ερευνήτρια Δρ. Ψυχουδάκη μεθοδολογία που ελέγχει τα λύματα και για τα επίπεδα οξυκωδόνης, μεφεδρόνης, κεταμίνης και των μεταβολιτών της, καθώς και της ηρωίνης και των μεταβολιτών της.

Η πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα παρουσιάζει τις τάσεις της κατανάλωσης της αμφεταμίνης, της μεθαμφεταμίνης, του MDMA, της κοκαΐνης, της κεταμίνης και της κάνναβης, με τα ευρήματα να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αμφεταμίνη

Σχετικά χαμηλή βρέθηκε η χρήση της αμφεταμίνης στις περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης, ενώ υψηλότερα επίπεδα χρήσης κατέγραψε το EMCDDA σε πόλεις της βόρειας και βορειοανατολικής Ευρώπης (Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία). Στην Κύπρο αναφέρεται ότι η αμφεταμίνη φάνηκε για ακόμα μία χρονιά να έχει χαμηλή κατανάλωση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζοντας όμως μια μικρή αυξητική τάση.

Κοκαΐνη

Η έρευνα δείχνει σχετικά χαμηλά επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η τριάδα Βέλγιο, Ολλανδία Ισπανία για ακόμα μία χρονιά κατέχουν τα ηνία στην κατανάλωση της ουσίας αυτής, καθώς σε πόλεις των χωρών αυτών μετρήθηκαν και πάλι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις. Στην Κύπρο, σημειώνεται πως μικρή αύξηση βρέθηκε στη Λεμεσό και την Αγία Νάπα, με τη χρήση της κοκαΐνης να κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, και σχετικά χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο. Το EMCDDA τονίζει επίσης την μικρή μεν, αυξητική όμως τάση που εμφανίζεται στη χρήση της ουσίας πανευρωπαϊκά.

MDMA

Μεγαλύτερη χρήση του MDMA φαίνεται να γίνεται στις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) αλλά και στην Ισπανία. Στην Κύπρο τα επίπεδα κατανάλωσης MDMA είναι χαμηλά, αυξημένη όμως βρέθηκε η χρήση του στις περισσότερες πόλεις της Κύπρου (εκτός της Λεμεσού και της Λάρνακας) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Κάνναβη

Η χρήση της κάνναβης παρουσιάζει μικτές τάσεις στη φετινή έρευνα, με τις μισές περίπου πόλεις που συμμετείχαν να εμφανίζουν αύξηση στη χρήση της, και σταθερή ή πτωτική τάση στις υπόλοιπες. Μεγαλύτερη χρήση καταγράφεται στην Τσεχία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σλοβενία. Στην Κύπρο αν και διαδεδομένη, η χρήση της κάνναβης βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο.

Κεταμίνη

Η χρήση της κεταμίνης παρακολουθείται στην Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας δείχνουν ότι η χρήση της ουσίας αυτής είναι αρκετά περιορισμένη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να εμφανίζεται στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρέθηκε και στην Κύπρο.

Αναφέρεται εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ. Χρίστος Μηνά, τονίζει τη σημασία της έρευνας ανάλυσης αστικών λυμάτων ως κρίσιμου εργαλείου για την ΑΑΕΚ. Αυτή η προσέγγιση, σημειώνει, ενσωματώνοντας διεθνείς επιστημονικές πρακτικές και θεωρητικά μοντέλα, επιτρέπει μια πιο λεπτομερή κατανόηση των τάσεων στη χρήση ουσιών σε διάφορες περιοχές και χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network