MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Παιδικές στέγες στην Κύπρο… Πως λειτουργούν και γιατί υπάρχουν συχνά εξαφανίσεις παιδιών

Advertisement

Sponsored by exness

Της Χριστιάνας Γαβριήλ

Συνέντεξη της Αναπληρώτριας Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρίας Κυρατζή στη Cyprus Times – Πως λειτουργούν οι παιδικες στέγες στην Κύπρο – Τι αναφέρει για τις συχνές εξαφανίσεις παιδών και ποια μέτρα λαμβάνονται – Το κράτος διπλά στα παιδιά 

Advertisement

Παιδιά που η ζωή δεν τους τα έφερε όπως θα ήθελαν… Παιδιά ορφανά ή με γονείς που είναι χρήστες ναρκωτικών… Παιδιά με γονείς που βρίσκονται στην φυλακή… Παιδιά οικογενειών που τους έμαθαν νωρίς τι σημαίνει βία… Από την Κύπρο και το εξωτερικό βρίσκουν «καταφύγιο» σε στέγες-ξενώνες των κρατικών υπηρεσιών.

Παιδιά, που στο πρόσωπο των λειτουργών κοινωνικής Ευημερίας, βρίσκουν την αγάπη που κάποιος θέλησε να τους στερήσει.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει συχνό φαινόμενο στα δελτία της Αστυνομίας να βλέπουμε ανήλικα άτομα, συχνά και μικρά παιδιά, να ελλείπουν από το χώρο διαμονής τους.

Μιλώντας στην Cyprus Times η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή απαντά πως λειτουργούν οι ξενώνες για παιδιά, αλλά και πως χειρίζονται τις εξαφανίσεις, σε συνεργασία με την Αστυνομία. Όπως τόνισε, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία μπορούν να συμβούν σε κάθε οικογένεια, παρόλα αυτά έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα από πλευράς του κράτους, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Άρα ο λόγος που υπάρχουν εξαφανίσεις από στέγες είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο υπάρχουν εξαφανίσεις παιδιών από τα σπίτια τους, αναφέρει.

Τα ιδρύματα παιδικής προστασίας που λειτουργούν παγκύπρια οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι ανοικτού τύπου και καταβάλλεται προσπάθεια αυτά να προσομοιάζουν, όσο το δυνατό περισσότερο, με το οικογενειακό περιβάλλον».

Τι μέτρα λαμβάνονται εάν ένα παιδί δεν επιστρέψει

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δεν επιστρέψει την αναμενόμενη ώρα και δεν εντοπίζεται, οιΥπηρεσίες μας συνεργάζονται με την Αστυνομία ενώ παράλληλα διερευνώνται και τυγχάνουν διαχείρισης τα αίτια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, μέσα από πολυθεματική συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς που έχουν αρμοδιότητα για τα παιδιά.

Πως λειτουργούν οι ξενώνες

Κατά τη παραμονή ενός  παιδιού υπό φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, σε δομή παιδικής προστασίας, καταρτίζεται  ατομικό σχέδιο φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης του παιδιού και παρέχεται εξατομικευμένη στήριξη και καθοδήγηση σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για τη καλύτερη δυνατή διασφάλιση του συμφέροντος του.

Για τη λήψη οποιαδήποτε απόφασης, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η άποψη του παιδιού.

Η καθημερινότητα των παιδιών – Κάθε πόσο βγαίνουν έξω και πως γίνονται οι μετακινήσεις τους

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, τα παιδιά που φιλοξενούνται στις Στέγες/ Ξενώνες, ακολουθούν καθημερινά πρόγραμμα δραστηριοτήτων και έχουν εξόδους ψυχαγωγίας, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητας τους, με συμμαθητές και φίλους, τους οποίους οι Ιδρυματικοί Λειτουργοί γνωρίζουν.

Το πρόγραμμα εξόδων των παιδιών συμφωνείται με τους Ιδρυματικούς Λειτουργούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις μετακινήσεις  τους, είτε προβαίνουν στις απαραίτητες διευθετήσεις.

Η συνοδεία ή μη των παιδιών αποφασίζεται, ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες του παιδιού, με επίκεντρο τη διασφάλιση της προστασίας του.

Κάθε πόσο τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους

Το πρόγραμμα επικοινωνίας των παιδιών υπό φροντίδα με τους γονείς τους, καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε παιδί.

Σε κάποιες περιπτώσεις η επικοινωνία δυνατόν να καθορίζεται από δικαστικό διάταγμα.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας συνεχίζουν τη συνεργασία με τους γονείς  στα πλαίσια πολύπλευρης στήριξης της οικογένειας, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, με στόχο  τη πιθανή επανασύνδεση του παιδιού με την οικογένεια του, νοουμένου ότι αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον του.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες δίπλα στα παιδιά και μετά την ενηλικίωση τους

Όλα τα έξοδα των παιδιών που διαμένουν σε δομές παιδικές προστασίας, καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι το κράτος και οι κοινωνικές υπηρεσίας παραμένουν δίπλα στα παιδιά και μετά την ενηλικίωση τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετά παιδιά έχουν δώσει εισαγωγικές εξετάσεις και έχουν λάβει θέσεις σε πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network