MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Όταν η Κύπρος ήταν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων

Advertisement

Sponsored by exness

Υπό τον φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων ολόκληρος ο κόσμος – Δεν αποτελεί απειλή η Κύπρος – Στο παρελθόν ήταν στόχος – Αναδρομή στο παρελθόν – Τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο

Advertisement

Συγκλονισμός επικρατεί ανά το παγκόσμιο εδώ και αρκετό καιρό λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορες χώρες από επιδρομές τζιχαντιστών οι οποίοι σκορπούν το θάνατο και τον τρόμο.

Η Κύπρος μπορεί να μην αποτελεί στόχος τρομοκρατικού χτυπήματος ωστόσο δεν παύει να είναι άλλη μια χώρα που βρίσκεται υπό τον φόβο παρακολουθώντας τις εξελίξεις και λαμβάνοντας μέτρα.

Ωστόσο στο παρελθόν, κατά τις δεκαετίες 70 και 80, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Κύπρο λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.  Γεγονότα που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Φεβρουάριος 1978 –  H δολοφονία  Αιγίπτιου διπλωμάτη και η επίθεση κομάντος στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Η Κύπρος βρέθηκε άθελά της στο επίκεντρο των ενδοαραβικών διενέξεων, ενόψει των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ, ύστερα από τη διπλωματική προσέγγιση Ισραήλ και Αιγύπτου.

Αφορμή στάθηκε η σύνοδος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία. Στις 11:30 το πρωί, στη διάρκεια διαλείμματος της συνόδου, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν με πιστόλια στο ξενοδοχείο και δολοφόνησαν τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος, Αιγύπτιο Γιουσέφ ελ Σεμπάι 60 χρόνων, διευθυντή της εφημερίδας «Αλ Αχράμ» του Καΐρου, ένθερμου υποστηρικτή της Κύπρου και προσωπικού φίλου του Αιγυπτίου Προέδρου Ανουάρ Ελ Σαντάτ.

 Οι δύο ένοπλοι απαίτησαν και πέτυχαν την εξασφάλιση αεροπλάνου για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό, αφού είχαν προηγουμένως συλλάβει ως ομήρους έντεκα από τους Άραβες συνέδρους. Τότε ανακοίνωσαν προς τους ομήρους ότι σκότωσαν τον Σεμπάι γιατί συνόδευσε τον Ανουάρ Σαντάτ στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, γι’ αυτό τον θεωρούσαν προδότη. Ρόλο διαμεσολαβητή και διερμηνέα ανέλαβε ο Β. Λυσσαρίδης, ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος του Κινήματος. 

Οι διαπραγματεύσεις με τους δύο Παλαιστινίους συνεχίστηκαν έως τη 1:30 το μεσημέρι οπότε απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός των ομήρων, πλην 15 Αράβων, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε μελών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το αίτημα των τρομοκρατών, το οποίο έγινε δεκτό, ήταν να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και να τους δοθεί αεροπλάνο για την ασφαλή μεταφορά τους στη Λιβύη ή τη Νότια Υεμένη.

 Οι δύο τρομοκράτες μαζί με τους 11 ομήρους και τους δύο Κύπριους πολιτικούς, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου επιβιβάστηκαν αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών. Στις 8:20 το βράδυ, το αεροπλάνο αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση, αφού προηγουμένως είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι δύο Κύπριοι πολιτικοί. Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε πρώτα στη Λιβυή, πέταξε πάνω από την Κρήτη και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Λόγω άρνησης των χωρών της περιοχής να δεχτούν τους τρομοκράτες με τους ομήρους, το αεροπλάνο επέστρεψε και προσγειώθηκε στη Λάρνακα το απόγευμα της επόμενης μέρας.

Αμέσως ξεκίνησαν μέσω ασύρματου διαπραγματεύσεις στην αγγλική, μεταξύ του πύργου ελέγχου -όπου βρισκόταν ο Προέδρος Σπύρος Κυπριανού- και των τρομοκρατών. Και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, ένα μεταγωγικό C-130 Hercules της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας έκανε την εμφάνισή του στον εναέριο χώρο του αεροδρομίου. Αφού ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι μεταφέρει εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, πήρε άδεια και προσγειώθηκε 800 μέτρα μακριά από το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι αεροπειρατές με τους ομήρους. 

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις έδειχναν πως θα κατέληγαν σε αίσιο αποτέλεσμα με την παράδοση των τρομοκρατών και την απελευθέρωση των ομήρων, οι Κυπριακές Αρχές διαπιστώνουν με έκπληξη ότι το μεταγωγικό δεν μετέφερε κάποιο απεσταλμένο, αλλά ένα λόχο Aιγυπτίων κομάντος, με προφανή σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων και τη σύλληψη και μεταφορά των τρομοκρατών στην Αίγυπτο ή την εκτέλεσή τους. Παρά την εντολή του πύργου ελέγχου προς το πλήρωμα του C-130 να απογειωθεί και να επιστρέψει στην Αίγυπτο, οι απρόσκλητοι κομάντος, όχι μόνον δεν υπάκουσαν, αλλά ξεκίνησαν επιθετική ενέργεια κατά του κυπριακού αεροπλάνου. Αφού μετακίνησαν βίαια το αυτοκίνητο της πολιτικής αεροπορίας από την πίσω πόρτα του στρατιωτικού αεροπλανου, ένα τζίπ με τέσσερις στρατιώτες που ήταν οπλισμένοι με μπαζούκας κατέβηκε από τη ρόμπα του C-130 και κατευθύνθηκε προς το κυπριακό αεροπλάνο, ενώ άλλοι κομάντος κινήθηκαν επιθετικά προς διάφορες κατευθύνσεις. Η αντίδραση της Εθνικής Φρουράς -που βρισκόταν από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα- υπήρξε άμεση.

Με αρχηγό της επιχείρησης τον διοικητή του 395 τάγματος πεζικού Ανδρέα Ιωσηφίδη, η Ε.Φ. με αστραπιαία ενέργεια κτύπησε το τζιπ των Αιγυπτών πριν αυτό προλάβει να κατευθυνθεί προς το κυπριακό αεροπλάνο, ενώ το αιγυπτιακό μεταγωγικό κυριολεκτικά διαλύθηκε από τις επαναληπτικές βολές βαρέων όπλων της Εθνικής Φρουράς. Το κυπριακό αεροπλάνο υπέστη επίσης μεγάλες καταστροφές. Ο απολογισμός της μάχης υπήρξε βαρύς: δεκαπέντε Aιγύπτιοι κομάντος και ένας υπάλληλος του αεροδρομίου κείτονταν νεκροί, ενώ 16 Aιγύπτιοι καταδρομείς και επτά Κύπριοι εθνοφρουροί τραυματίστηκαν. Οι υπόλοιποι κομάντος πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής ταξίαρχος.

Ιανουάριος 1973 – Δολοφονία του εκπροσώπου της Φάταχ στην Κύπρο, Χουσεΐν Μπασίρ.

Οι Ισραηλινοί τον θεωρούσαν ως έναν από τους υπευθύνους της επίθεσης εναντίον των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Η δολοφονία αυτή ουσιαστικά άνοιξε τον κύκλο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κύπρο οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αραβοϊσραηλινής αντιπαράθεσης.  

Σεπτέμβριος 1985 – «Χτύπημα» κατά Ισραηλινών στη Λάρνακα  

Δολοφονία τριών Ισραηλινών στη μαρίνα της Λάρνακας από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι Ισραηλινοί ως αντίποινα βομβάρδισαν το αρχηγείο της ΟΑΠ στην Τυνησία.

Αύγουστος 1985 – Η επίθεση στη Βάση Ακρωτηρίου

Η  “Ενωμένη Νασεριστική Εθνική Οργάνωση” με έδρα τη Λιβύη χτυπάει απο ξηράς και θαλάσσας με όλμους την Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, ως απάντηση στην κατάρριψη δύο αεροπλάνων της Λιβύης από Βρετανούς και Αμερικάνους. Μετά το χτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας Βρετανίδας, οι τρομοκράτες διαφεύγουν.

Φεβρουάριος 1988: Τριπλή δολοφονία στη Λεμεσό και επίθεση στο λιμάνι Λάρνακας

Τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΟΑΠ δολοφονήθηκαν μετά από έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου τους στη Λεμεσό. Το έργο αποδίδεται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Λίγες ώρες αργότερα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν επίθεση σαμποτάζ με εκρηκτικά στο πλοίο «Σολ Φρύνη» στο λιμάνι της Λεμεσού, το οποίο είχε αγοραστεί από την ΟΑΠ με σκοπό να μεταφέρει συμβολικά 135 Παλαιστινίους πρόσφυγες στη Χάιφα. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να γείρει, χωρίς να υπάρξουν θύματα και τελικά τα ταξίδι να ματαιωθεί.

Μάιος 1988 – Επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία

Ανεπιτυχής προσπάθεια δύο Παλαιστινίων να σταθμεύσουν αυτοκίνητο παγιδευμένο με 100 kg εκρηκτικά έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία είχε ως συνέπεια να εκραγεί στο γεφύρι του Πεδιαίου και να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 15. Έχασαν τη ζωή τους ένας εκ των δύο δραστών και δύο ανυποψίαστοι Ελληνοκυπρίοι. Το συμβάν αυτό θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο χτύπημα τρομοκρατίας που ετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε με στόχο την ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία. Την επίθεση, η οποία απέτυχε, σχεδίασαν και ανέλαβαν να εκτελέσουν δύο Λιβάνιοι μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal