MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Όνειρο… θερινής νυκτός έμειναν οι διακοπές για πολλούς συνταξιούχους

Advertisement

Sponsored by exness

Με μετρημένα κουκιά ή στο σπίτι διακοπές για τους περισσότερους συνταξιούχους – «Εγκλωβισμένοι…» λόγω ακρίβειας – Τι λέει στη Cyprus Times, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης

Του Γιώργου Βήχα

Τα κατάλοιπα της πανδημίας που ακόμη δεν λέει να μας αδειάσει τη γωνιά από τη μία, και η ακρίβεια και το οικονομικό κλίμα όπως αυτό έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα από την άλλη, συνθέτουν ένα κοκτέιλ που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο κάθε πολίτη και βαλάντιο.

Advertisement

Έτσι και οι καλοκαιρινές διακοπές, με ψαλίδι και κουτσουρεμένες για κάποιους, όνειρο θερινής νυκτός έμειναν για κάποιους άλλους.

Μια από τις ομάδες πολιτών που επηρεάστηκαν αρκετά ήταν αυτή των συνταξιούχων.

Μιλώντας στην Cyprus Times, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ανέφερε ότι οι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ.

Οι συνθήκες οδηγούν ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους να είναι μαζεμένοι στις εξορμήσεις ή ακόμη και να παραμένουν στα σπίτια τους.

«Ο αριθμός των συνταξιούχων είναι 165 χιλιάδες, το πόσοι μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα ξενοδοχείο είναι ένα ερώτημα» σημείωσε, τονίζοντας ότι δυστυχώς έχουν εγκλωβιστεί.

Εξήγησε πως το πρώτο πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο είναι η ακρίβεια. «Ακόμα και χαμηλό κόστος σε αναπαυτήρια ή ξενοδοχεία να εξασφαλίσει κάποιος είναι πρόβλημα και το κόστος μεταφοράς που είναι ένας σοβαρός παράγοντας, το πρόσθετο κόστος διατροφής και άλλα έξοδα που θα έχει εκεί».

Σχέδιο Επιχορηγημένων Διακοπών και συμμετοχή

Όπως ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης, από το 2009 μέχρι σήμερα -με ένα κενό από το 2013 μέχρι το 2017- λειτουργεί το Σχέδιο Επιχορηγημένων Διακοπών Συνταξιούχων μέσω του Υπουργείου Εργασίας. Για φέτος ξεκίνησε τον Ιούνιο και Ιούλιο, είχε ανάπαυλα τον Αύγουστο και συνεχίζεται Σεπτέμβριο Οκτώβριο. «Δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους αλλά είναι μικρό το ποσοστό που επωφελείται,  το κονδύλι είναι περιορισμένο ώστε μόλις προκηρυχθούν οι θέσεις εξαντλούνται» τόνισε.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και άλλοι που αδυνατούν να συμμετέχουν ακόμη και στο σχέδιο. «Ρώτησα κάποιους γιατί δεν αξιοποιούν το σχέδιο να πάνε 2-3 νύχτες να μείνουν σε ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα και μου απαντούν ότι το πως θα πάνε είναι ένα θέμα, με το κόστος μεταφοράς, και άλλο θέμα τα έξοδα διατροφής και άλλα επιπρόσθετα».

Για κάποιους η σύνταξη «αντέχει» μέχρι τις 20 του μήνα, δεν αρκεί μέχρι το τέλος του κάτι που μετατρέπει τη συμμετοχή στο σχέδιο που είναι δωρεάν μεν, «δώρον άδωρο» όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούν αρκετοί να αξιοποιήσουν αυτό το δικαίωμα».

Ο κ. Σκαρπάρης ανέφερε στα αναπαυτήρια που παραχωρεί ολόχρονα στην ΕΚΥΣΥ η ΠΕΟ σε Ορόκλινη, Περβόλια, Καλοπαναγιώτη, Πελένδρι, Πόλη Χρυσοχούς. «Με ένα χαμηλό κόστος, μπορούν να περάσουν μια βδομάδα ή όσο διάστημα επιθυμούν».

Επανέλαβε πως τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας και ακρίβειας έχει μειωθεί η συμμετοχή του κόσμου. «Ουσιαστικά τους βλέπεις εγκλωβισμένους στα σπίτια τους. Παλαιότερα βλέπαμε συλλόγους γεμάτους με κόσμο, καφενεία, τώρα σε αρκετές περιπτώσεις ανοίγουν μόνο μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας».

Μειωμένο ενδιαφέρον για ταξίδια εκτός Κύπρου λόγω συνθηκών

Σε ότι αφορά τα ταξίδια εκτός Κύπρου, ο κ. Σκαρπάρης ανέφερε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο αυτό το εγχείρημα. «Παλιά ως οργάνωση διοργανώναμε εκδρομές, κρουαζιέρες κυρίως προς ελληνικά νησιά με τεράστια συμμετοχή, γεμίζαμε 2 πλοία καθώς υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από μέλη μας.

Πλέον λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν ταξιδεύουν πλοία που κυκλοφορούσαν παλαιότερα» μας είπε.

Ενδεικτικά ο κ. Σκαρπάρης σημείωσε ότι για φέτος έγινε κατορθωτή συμμετοχή 40 ατόμων σε κρουαζιέρα μέσω εταιρείας που παραχώρησε μερικές θέσεις.

Σε ότι αφορά τις αεροπορικές εκδρομές που πραγματοποιούνταν παλαιότερα προς διάφορους προορισμούς, δεν ήταν κατορθωτό να πραγματοποιηθούν ούτε πέρσι, ούτε φέτος λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος και λόγω πανδημίας και λόγω κόστους.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network