MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ολοκληρώθηκε στην Επ. Οικονομικών η συζήτηση των Ν/σ για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Advertisement

Sponsored by exness

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των πέντε νομοσχεδίων και του ενός κανονισμού για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και πλέον θα υπάρξει κατ` ιδίαν διαβούλευση των κομμάτων και ενδεχομένως ακόμη μια συνεδρία της Επιτροπής για να συζητηθούν οι τροποποιήσεις που θα θέλουν να θέσουν τα κόμματα με στόχο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ευχή ότι “το πακέτο θα εγκριθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές που να αλλοιώνουν την ουσία” και έκανε έκκληση στη Βουλή να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Advertisement

“Δεν είναι το τέλος του δρόμου, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν στη δημόσια υπηρεσία, αλλά πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα βασικά”, υπογράμμισε.

Σε σχέση με τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών από το τέλος Αυγούστου, όταν άρχισε η συζήτηση των νομοσχεδίων, μέχρι σήμερα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “όλο αυτό το διάστημα έχουν εγερθεί πολλά θέματα και ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες και αποσαφηνίστηκαν”, σημειώνοντας ότι “δεν έχουν παρουσιαστεί πρακτικά εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις”.

Κατά τη συνεδρία οι βουλευτές έθεσαν σειρά νέων ερωτημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση 180 μοιρών, το ρόλο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας στην αξιολόγηση, τον τρόπο παραχώρησης αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και τη δυνατότητα προσφυγής υπαλλήλου σε Δευτεροβάθμιο όργανο στην περίπτωση που νομίζουν ότι δεν έχουν αξιολογηθεί αντικειμενικά από τον προϊστάμενο τους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “ως Κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα, πορευτήκαμε με συναίνεση, με σύνεση αλλά και με συνέπεια έναντι των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Προσπαθήσαμε να συνδιαμορφώσουμε με όλους ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί από τη Βουλή και το οποίο θα έχει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι εναπόκειται πλέον στη Βουλή να αποφασίσει με την άσκηση των συνταγματικών της εξουσιών, αναφέροντας ότι “η μη ψήφιση του πακέτου θα σήμαινε μεταξύ άλλων επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, ανεξέλεγκτης παραχώρησης αυξήσεων και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα χωρίς αναλογικό όριο και ενδεχόμενα χωρίς να συνάδει με τις δυνατότητες της οικονομίας, κάτι που θα μας έφερνε σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος”.

“Θα σήμαινε να μην υπάρχει ουσιαστικό σύστημα αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, ότι δεν θα θεσπίζονταν αντικειμενικά κριτήρια για τις προσλήψεις και τις προαγωγές και θα διαιωνιζόταν μια κατάσταση ευάλωτη σε πολιτικές παρεμβάσεις όσον αφορά τις προσλήψεις και τις προαγωγές”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η μη ψήφιση του πακέτου “θα σήμαινε ότι η ΕΔΥ θα συνέχιζε να λειτουργεί ως σήμερα και ότι δεν θα μπορούν να μετακινούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι εντός του ευρύτερου δημόσιου τομέα με βάση τις ανάγκες αλλά ενδεχόμενα να παρέμεναν σε τμήματα που έχουν πλεονάζων προσωπικό και για τις άλλες ανάγκες να αναγκαζόμαστε να κάνουμε νέες προσλήψεις”.

Σε παρατήρηση ότι οι βουλευτές έθεσαν κάποιες πρωτοποριακές ιδέες και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κάποιες επιπλέον ριζικές αλλαγές, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έχει απαντήσει λεπτομερώς στους βουλευτές, προσθέτοντας ότι “κάποτε μπορεί να έχουμε κάποιες ιδέες οι οποίες να έχουν και θετική ανταπόκριση και στους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους και στην κοινωνία”.

Ανέφερε ότι τα πάντα πρέπει να είναι πρακτικά εφαρμόσιμα και πρόσθεσε ότι “αυτή την στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια του δημοσίου για να βάλουμε αντικειμενικούς δείκτες μέτρησης στα Υπουργεία”.

“Βάσει αυτών θα μπορούν να αξιολογούνται και οι προϊστάμενοι. Όταν γίνονται δραστικές αλλαγές πρέπει να αφήσουμε κάποιες αλλαγές να δουλέψουν με βάση τι λένε οι εμπειρογνώμονες και το τι λένε οι διεθνείς πρακτικές”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι στη διάθεση να μελετήσει και άλλα πράγματα “αλλά πρέπει να τελειώνουμε και με αυτά”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι σήμερα θεωρείται ότι ολοκληρώσαμε τη συζήτηση για το πλαίσιο μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι αυτό το πλαίσιο πραγματεύεται τρεις ενότητες που είναι η κινητικότητα των δημοσίων και ημιδημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, η εισαγωγή ενός ορθολογικού συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και ο έλεγχος των μελλοντικών αυξήσεων του κρατικού μισθολογίου για να μην ξεφεύγει ως ποσοστό επί των δαπανών του προϋπολογισμού.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η κάθε πολιτική δύναμη να βάλει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Είναι νομοσχέδια που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα προσδώσουν ένα διαφορετικό κύρος στη δημόσια υπηρεσία, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουλλά αναφέρθηκε σε κινδύνους σε περίπτωση που η όλη αυτή προσπάθεια καταρρεύσει ή αλλάξει ριζικά, προσθέτοντας ότι “είναι η ευκαιρία τώρα να αλλάξουμε όλα αυτά που κατά καιρούς θεωρούσαμε ότι ήταν παθογένειες στη δημόσια υπηρεσία”.

Ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη ουσιαστικά θα παραμείνει το σημερινό ισοπεδωτικό σύστημα όπου σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εξαίρετοι, που αδικεί πρωτίστως τους πραγματικά εξαίρετους δημόσιους υπαλλήλους, θα παραμείνουμε σε ένα σύστημα όπου αμέσως μόλις προκύπτουν ανάγκες θα καταφεύγουμε στις νέες προσλήψεις και θα υπάρχουν και κίνδυνοι να επιστρέψουμε στα παλιά των ανεξέλεγκτων αυξήσεων του κρατικού μισθολογίου”.

Πρόσθεσε ότι είναι υπέρ των αυξήσεων φθάνει να γίνεται κατά τρόπο λελογισμένο, σταδιακό και σοβαρό έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε εκεί όπου είχαμε ξεκινήσει μετά από τόσες θυσίες των πολιτών.

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι ανοικτός σε εισηγήσεις “για να κάνουμε ακόμη καλύτερο αυτό το πλαίσιο μεταρρύθμισης, “αλλά δεν θα είμαστε καθόλου καταδεχτικοί σε εισηγήσεις που θα αλλάζουν την φιλοσοφία και θα κάνουν χειρότερα τα πράγματα από ό,τι είναι σήμερα”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η δημόσια υπηρεσία χρειάζεται μια καινοτόμα και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση έτσι ώστε αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, στις ανάγκες των πολιτών και να κτυπηθεί η γραφειοκρατία και να γίνει η δημόσια υπηρεσία πιο αποδοτική και ποιοτική.

Ανέφερε ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη και πρόσθεσε ότι η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση για τη δημόσια υπηρεσία, έτσι όπως την προβάλει και την διαφημίζει η Κυβέρνηση, στην ουσία δεν υπάρχει και πρόσθεσε ότι “τα όσα έχει φέρει η Κυβέρνηση αποτελούν μια συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος σε κάποια επίπεδα και κάποιες αλλαγές και δεν είναι αυτό που χρειάζεται η δημόσια υπηρεσία”.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία με το να προσπαθεί να εισαγάγει μέσω των νομοσχεδίων αλλαγές που παίρνουν πίσω τις εργασιακές σχέσεις, προσθέτοντας ότι κάτω από την ταμπέλα του ελέγχου του κρατικού μισθολογίου οι κυβερνώντες επιχειρούν να ακυρώσουν τον ακρογωνιαίο λίθο ή ένα από τους ακρογωνιαίους λίθους των εργασιακών σχέσεων, που είναι η ελεύθερη συλλογική διαβούλευση”.

Αναφέροντας ότι “η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε με το κούρεμα των καταθέσεων εξαιτίας των δημοσιονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα είναι καλά να ρίξουν μια ματιά επιτέλους στην έκθεση της Κομισιόν του 2013 έτσι όπως έχει κατατεθεί από τον κ. Ολι Ρεντ που ήταν αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τα Οικονομικά”, στην οποία αναφέρεται ότι “η Κύπρος υποχρεώθηκε να οδηγηθεί στο μνημόνιο εξαιτίας των τραπεζών και της πολύ φτωχής και ελλειμματικής εποπτείας των τραπεζών και τα προβλήματα από τις τράπεζες μεταφέρθηκαν στα δημοσιονομικά και όχι το αντίθετο”.

Δεν μπορεί να επιχειρείται μια δαιμονοποίηση του κρατικού μισθολογίου ότι λίγο πολύ αυτό προκάλεσε τα μεγάλα ελλείμματα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μέσα από το νομοσχέδιο για την κινητικότητα η Κυβέρνηση προσπαθεί να στρώσει κόκκινο χαλί για να υλοποιήσει αυτό που προσπάθησε να κάνει πριν μήνες, και η πλειοψηφία της Βουλής το απέρριψε, δηλαδή μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ να ιδιωτικοποιήσουν την Cyta ήθελαν να μεταφέρουν ένα όγκο εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία.

“Δηλαδή να ξεπουλήσουν τον οργανισμό σε κάποιο ιδιώτη και να φορτώσουν το κόστος της συντήρησης του προσωπικού στο δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον φορολογούμενο πολίτη, είπε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος διερωτήθηκε πόσο πιστευτή μπορεί να γίνει η Κυβέρνηση όταν για το θέμα του κρατικού μισθολογίου λέει ότι υπάρχει ανάγκη να μειώσουμε το ποσοστό του μισθολογίου του δημόσιου τομέα από το ΑΕΠ και από την άλλη να επιχειρεί να μεταφέρει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων από ένα ημικρατικό οργανισμό στο δημόσιο.

“Αυτό το ερώτημα απαντάται μόνο αν κοιτάξουμε τις σκοπιμότητες των κυβερνώντων τόσο αναφορικά με το θέμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων όσο και σε σχέση με το θέμα της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση των νομοσχεδίων και έχουμε αναλάβει όλα τα κόμματα “τις επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι τέλος του μήνα να ολοκληρωθούν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις για να δούμε είτε μέσω τροπολογιών ή και αλλαγών στα νομοσχέδια κατά πόσον θα μπορούμε να βρούμε εκείνες τις πρόνοιες που θα διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών θα κρίνουμε και την τελική μας στάση, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ ζήτησε και εγγράφει το θέμα που είναι η δυνατότητα σταδιακής αποζημίωσης των πληγέντων συμπολιτών μας ως αποτέλεσμα του κουρέματος καταθέσεων και του κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού.

Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις για την θετική προσέγγιση αυτής της πρότασης και είμαστε έτοιμοι την ίδια ώρα να συζητήσουμε και όποιες άλλες προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι χωρίς να διασαλεύουμε την πορεία της οικονομίας και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που με τους δικές τους στερήσεις και χρήματα έχουν βοηθήσει ώστε σήμερα να μιλάμε για ένα κράτος το οποίο μπορεί σιγά-σιγά να βρει τα πόδια και ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο ανακάμπτει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια, προσθέτοντας, όμως, ότι “λόγω της πολυπλοκότητας τόσο του περιεχομένου όσο και της διαδικασίας εγκυμονούν κίνδυνοι οι οποίοι θα πρέπει να προβλεφθούν και να προληφθούν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εκ των υστέρων έγκρισης τους να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, μεγαλύτερη δυσλειτουργία στη δημόσια υπηρεσία και ενδεχομένως να απαιτηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να γίνουν διορθώσεις”.

“Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία για πολλά σοβαρά ζητήματα που εκ των υστέρων ανακαλύπτουμε ότι διαπράχθηκαν λάθη ή υπήρξαν παραλείψεις ή ενδεχομένως υπήρξαν αντιφάσεις ανάμεσα στο αρχικό κείμενο και τις τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “σταθερή θέση της ΕΔΕΚ είναι μέσα από μια σωστή αξιολόγηση του σημερινού συστήματος θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε ό,τι θετικό υπάρχει και στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος, σταδιακά να υπάρξει βελτίωση όλων των υπολοίπων, αρχίζοντας από αυτό που θεωρούμε ως το πιο σημαντικό και το πιο σοβαρό που αφορά τη δημόσια υπηρεσία και πάνω σε αυτό να κτίσουμε όλα τα υπόλοιπα”.

Ανέφερε ότι αν για παράδειγμα το πιο σημαντικό για εμάς είναι το θέμα της αξιολόγησης των προαγωγών και των προσλήψεων να ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό, να το ρυθμίσουμε σωστά και στη συνέχεια να επεκταθούμε και σε όλα τα υπόλοιπα, περιλαμβανομένου και του μισθολογίου.

“Μια ενδεχόμενη συνολική ταυτόχρονη ρύθμιση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε είτε επιφανειακά είτε σε μικρό χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει ολόκληρο το πακέτο των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση ή συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε σήμερα πρόταση ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί ολόκληρο το πακέτο και ότι πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση και να ψηφίζεται επί μέρους αρχής γενόμενης από αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πιο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Εξέφρασε ανησυχία ότι “μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης εκτός του ότι δεν θα είναι παραγωγική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα” και πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθεί πως η Κυβέρνηση για τρία χρόνια μελετούσε για να ετοιμάσει αυτά τα νομοσχέδια και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι όλα είχαν αντισυνταγματικά προβλήματα και χρειάστηκε να γίνουν επαναδιατυπώσεις και επανακατάθεση των νομοσχεδίων, δεν είναι εύκολο στη Βουλή χωρίς την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και άλλων πληροφοριών να μπορέσει με υπευθυνότητα να στηρίξει και να ψηφίσει ένα τόσο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της δημόσιας υπηρεσίας”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα να μην έχει ολοκληρωθεί και κορεστεί η όρεξη της Κυβέρνησης για να μεταρρυθμίσει τη δημόσια υπηρεσία.

Ανέφερε ότι το Κίνημα θα συνεχίσει την διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να φθάσουμε στους στόχους που είναι ένα κρατικό μισθολόγιο που δεν θα πλήττει την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, θα μπορεί να υπηρετήσει ένα μηχανισμό αξιολόγησης που θα είναι δίκαιος και αντικειμενικός και θα μπορεί να συνδράμει στη δημιουργία ενός συστήματος απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι απαγορευτικό για τις μαζικές μετατάξεις και θα μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα”.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι έγινε μια αρχή, προσθέτοντας ότι “το πακέτο που έχουμε μπροστά μας δεν μπορεί να αποτελεί μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας”, αλλά “εκσυχρονισμό κάποιων λειτουργιών της”.

Είπε ότι “η δημιουργία ενός λειτουργικού, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους το οποίο θα παράγει έσοδα για την πολιτεία και εισοδήματα για τους πολίτες εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζητούμενο”, προσθέτοντας ότι το Κίνημα θα αναμένει στη συνέχεια από την Κυβέρνηση, “συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια θα φέρει ενώπιον της Βουλής νομοσχέδια που θα βοηθούν στην πραγματική μεταρρύθμιση η οποία μπορεί να γίνει μόνο με την αναδόμηση των υπουργείων και των λειτουργιών τους, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου που θα πατάξουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή που υπάρχει σήμερα στους κόλπους της κρατικής μηχανής”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network