MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Διήρκησε πάνω από τρεις ώρες

Advertisement

Sponsored by exness

Πάνω από τρεις ώρες η αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών – Τι προηγήθηκε σήμερα

Advertisement

Περισσότερο από τρεις ώρες κράτησε η αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ιδέες Γκουτέρες, το περιουσιακό αλλά και πτυχές που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε χωριστές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες.

Μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε:

«Το κλίμα ήταν καλύτερο πάντως από το αποτέλεσμα. Έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση για σωρεία θεμάτων. Η συμφωνία ήταν να συνεχίσουν οι διαπραγματευτές να ‘ανιχνεύουν’ πως μπορούν να επιτευχθούν συγκλήσεις και θα γίνει μία επανεκτίμηση της όλης πορείας στις 17 του μήνα [..] Οφείλω να πω ότι το κλίμα ήταν καλό αλλά δεν είναι αρκετό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε πως «δεν αποκλείουμε καμία νέα Γενεύη αλλά το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Εσπεν Μπαρθ Ειντε, με τον τελευταίο να κάνει έκκληση για μείωση της έντασης από τις δύο πλευρές. Παράλληλα επανέλαβε τη σθεναρή αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να συμβάλει όσο μπορεί ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Ο κ. Έιντε συναντήθηκε επίσης και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Έιντε, ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του, ο Πρόεδρος είπε «καλά κάνει, ο καθένας να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και αυτή είναι και η δική μας θέση. Αλλά εν πάση περίπτωση αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση των συμμετοχόντων».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος είπε ότι με «φιλικό τρόπο θέλω να απαντήσω στον κ. Ακιντζί ότι εάν επρόκειτο να καταγραφεί η καλή θέληση των Ε/κ, διότι τα κεφάλαια που έχουμε συζητήσει, εκτός από το εδαφικό όπου έγινε μια προσέγγιση, στα υπόλοιπα είναι η ε/κ πλευρά που συνέβαλε στο να υπάρξει πρόοδος. Συνεπώς θα χρειάζονταν πολλές πολλές σελίδες για τη δική μας καλή θέληση, και άλλες τόσες για τα παράλογα που προβάλλονται και που έχουν ξεπεραστεί και που παραμένουν όμως».

Επίσης σήμερα, από το βήμα της 56ης Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες, παραμένουν προβλήματα τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους, είτε επηρεάζουν με κάποιες τελευταίες θέσεις κάποια ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργούν αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, «μια ανησυχία ως προς την πρώτη μέρα μετά τη λύση».

Συνάντηση Έιντε – Ακιντζί

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Έιντε δήλωσε ότι είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα αλλά και για τη στρατηγική εικόνα, όπως και με τον κ. Αναστασιάδη το πρωί.

«Γιατί ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος με αργό ρυθμό, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε επίσης ένα δύσκολο περιβάλλον γύρω από τις συνομιλίες. Αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση στις δυο κοινότητες αλλά επίσης και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή. Και πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος να χαθεί», ανέφερε.

Σημείωσε πως ενημέρωσε και τους δυο ηγέτες για τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των ΗΕ, την ηγεσία των ΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και άλλους, σημειώνοντας πως είναι όλοι πολύ υποστηρικτικοί, αλλά και πολύ ανήσυχοι για τον κίνδυνο που υπάρχει σε σχέση με τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως όλα όσα επιτεύχθηκαν δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω της κρίσης που μπορεί να υπάρξει και να καταστήσει αδύνατο το να συνεχίσουν. Είπε πως αυτό αποτελεί ένα ρίσκο και πως δεν θα ήταν ειλικρινής εάν δεν το μοιραζόταν με τον ΓΓ των ΗΕ, το Συμβούλιο, και τα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network