MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Όλα ανοιχτά για τις προεδρίες… Άρχισε η σύσκεψη των αρχηγών

Advertisement

Sponsored by exness

Συζητήσεις επί συζητήσεων για τις προεδρίες των Επιτροπών – Παζάρια ενόψει της καθοριστικής συνεδρίασης που ξεκίνησε πριν από λίγο – Ποιοι θέλουν να πάνε, που…

Advertisement

Στον απόηχο των συνεννοήσεων για τη ψηφοφορία εκλογής νέου Προέδρου της Βουλής, συνεχίζονται τα παρασκηνιακά… παζάρια των κομμάτων για τις προεδρίες των 16 κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή δύο ατόμων από κάθε κόμμα.

Υπενθυμίζουμε πως όπως αποφασίστηκε ο ΔΗΣΥ θα λάβει 6 προεδρίες, το ΑΚΕΛ 5, το ΔΗΚΟ 3 και από 1 προεδρία θα λάβουν η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών. Από δύο αντιπροεδρίες συμφώνησαν να λάβουν η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ.

Η διαδικασία…

Με βάση τα συμφωνηθέντα, η διαδικασία διεκδίκησης θα εξελιχθεί σε τρεις γύρους. Στους πρώτους δύο θα συμμετέχουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Θα διεκδικήσουν προεδρίες επιτροπών με σειρά εκλογικής δύναμης. Στον τρίτο γύρο θα μπουν στη διαδικασία διεκδίκησης ΕΔΕΚ και Συμμαχία.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν ως στόχο την έγκριση της σύστασης των επιτροπών την ερχόμενη Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Aσκήσεις επί χάρτου

Στα κομματικά επιτελεία γίνεται μια προσπάθεια για το ξεκαθάρισμα ως προς το ποιες προεδρίες επιτροπών θα διεκδικήσουν και ποιοι θα είναι βουλευτές που θα προταθούν για τις εν λόγω θέσεις.

Οι μεγαλύτερες «μάχες» φαίνεται ότι διεξάγονται για τις προεδρίες των επιτροπών οικονομικών, ελέγχου, εξωτερικών, υγείας και εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΗΣΥ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την προεδρία της επιτροπής οικονομικών. Κάτι που ωστόσο δεν βλέπει με θετικό μάτι το ΔΗΚΟ, το οποίο προέδρευε της επιτροπής με Παπαδόπουλο και Βότση (αναπληρωτής) τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο, το κυβερνών κόμμα φέρεται να διεκδικεί και την προεδρία των επιτροπών ελέγχου. Κάτι με το οποίο διαφωνεί το ΑΚΕΛ, με βασικό επιχείρημα ότι της εν λόγω επιτροπής θα πρέπει να προεδρεύει βουλευτής της αντιπολίτευσης. 

Προεδρίες από πλευράς ΔΗΣΥ φέρονται να διεκδικούν οι Μάριος Μαυρίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Ζαχαρίας Χαζαρίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Κώστας Κωνσταντίνου.

Το ΑΚΕΛ θέλει να διατηρήσει την προεδρία της επιτροπής εσωτερικών, την οποία «καλοβλέπει» και το ΔΗΚΟ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει επίσης να διατηρήσει τις προεδρίες των επιτροπών εργασίας, προσφύγων και αγνοουμένων, περιβάλλοντος και γεωργίας.

Από πλευράς ΑΚΕΛ προεδρίες διεκδικούν οι Ελένη Μαύρου, Ανδρέας Φακοντής, Αδάμος Αδάμου, Σκεύη Κουκουμά και Άντρος Καυκαλιάς.

«Μάχη» και για την επιτροπή υγείας, την προεδρία της οποίας διεκδικούν και τα τρία μεγάλα κόμματα. Παρόμοιο σκηνικό στήνεται και για την παιδείας, ενώ για την προεδρία της θεσμών το τοπίο παραμένει θολό.

Συμμαχία και Γιώργος Λιλλήκας, διεκδικούν την προεδρία της επιτροπής εξωτερικών.

Σε ότι αφορά την επιτροπή άμυνας, οι βασικοί μνηστήρες είναι ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ. Πρόθεση για την ανάληψη της αντιπροεδρίας της επιτροπής έχει εκφράσει το ΕΛΑΜ.

Τέλος, οι Οικολόγοι θα διεκδικήσουν την αντιπροεδρία της επιτροπής περιβάλλοντος, προτείνοντας τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Τη δεύτερη αντιπροεδρία θα λάβει ο Γιώργος Περδίκης, χωρίς να ξεκαθαρίζεται για την ώρα ποια επιτροπή θα είναι αυτή.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network