MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Κυπρίων και η νούμερο 1 χώρα επιλογής. Ο Πρόεδρος του ACTA στη CT

Advertisement

Sponsored by exness

Αρχίζουν ξανά τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό – Κάνουν διευθετήσεις και κρατήσεις και ετοιμάζονται για καλοκαιρινές διακοπές – Ποια είναι η νούμερο ένα χώρα προτίμησής – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι θα ταξιδέψουν – Όσα ανέφερε στη Cyprus Times, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και οι περισσότεροι Κύπριοι ξεκίνησαν ήδη να προγραμματίζουν πού θα τους βρει ο Ιούλιος και Αύγουστος….

Advertisement

Μετά από αρκετούς μήνες «λουκέτου» σε αιθέρες, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, η βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα, στην Κύπρο και κάποιες χώρες του εξωτερικού, επιτρέπει στους πολίτες να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.

Τα αεροδρόμια «αναπνέουν» ξανά, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες, ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατηγοριοποίηση, οι περιορισμοί και τα μέτρα παραμένουν κάπως πιο αυστηρά.

Οι ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Κυπρίων για το φετινό καλοκαίρι

Μιλώντας στη Cyprus Times ο Βασίλης Σταματάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ΑCTA), αναφέρει ποιες είναι, μέχρι στιγμής, οι ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Κυπρίων και τι πρέπει να προσέξουν όσοι επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους εκτός Κύπρου.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των Κυπρίων στα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με τον Βασίλη Σταματάρη, αυτές επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τα ελληνικά νησιά ενώ το ενδιαφέρον των πολιτών, ειδικά των πιο νεαρών, φαίνεται να παραμένει ίδιο όπως και προηγούμενες χρονιές.

«Φαίνεται ότι οι περισσότεροι Κύπριοι επιλέγουν την Ελλάδα με πολλές επιλογές όπως τα Επτάνησα, την Κρήτη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και όχι μόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι φαίνεται να πρόκειται για μία επιλογή που εναπόκειται στο ζήτημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετά υψηλή ζήτηση βρίσκονται και οι «συνηθισμένες» επιλογές, των νεότερων σε ηλικία ατόμων, όπως είναι η Πράγα και η Βουδαπέστη.

Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για κρουαζιέρες

Πέραν, ωστόσο, από τα αεροπορικά ταξίδια, ανοδικά κινούνται και οι κρουαζιέρες καθώς δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια ξεκινούν τις διαδρομές τους από τη Λεμεσό, με ελκυστικά πακέτα και πλούσια προγράμματα.

«Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και πάλι η Ελλάδα, με τους περισσότερους Κύπριους να επιλέγουν κρουαζιέρες που αφορούν την περιήγηση σε ελληνικά νησιά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σταματάρη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν όλα τα μέτρα και προϋποθέσεις που έχει η κάθε χώρα για τους τουρίστες της.

«Καλό θα ήταν όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρα τους εξωτερικού και μέχρι να κατασταλάξει το ζήτημα με το πράσινο διαβατήριο, οι πολίτες να συμβουλεύονται τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για τις διακοπές τους», λέει.

Τι ισχύει για όσους θα ταξιδέψουν από Κύπρο σε Ελλάδα

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή Βεβαίωση νόσησης ή Ψηφιακό Πιστοποιητικό 

Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις ακόλουθες:

1) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους,

2) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα,

3) εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία,

4) επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύναται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test ή PCR) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19.

Ειδικά, οι μόνιμοι κάτοικοι Μαυροβουνίου θα εισέρχονται στην Ελλάδα υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης), για είσοδο στη Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από έξι (6) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών (rapid test)

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test). Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις (10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.

Οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού σε νησιωτικούς προορισμούς 

Όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

γ) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και να το πιστοποιούν με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

δ) να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network