MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Οι σχεδιασμοί μας στρέφονται στην ενίσχυση της ανοσίας συγκεκριμένων ομάδων» λέει ο Υπ. Υγείας

Advertisement

Sponsored by exness

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα στην Ημερίδα με τίτλο «Η Υγεία στην Εποχή της Πανδημίας» – «Βρεθήκαμε στη δύνη μιας υγειονομικής κρίσης που αναπόφευκτα έπληξε όλους τους κλάδους της οικονομίας και συντάραξε την κοινωνική συνοχή»

Advertisement

Βρεθήκαμε στη δύνη μιας υγειονομικής κρίσης που αναπόφευκτα έπληξε όλους τους κλάδους της οικονομίας και συντάραξε την κοινωνική συνοχή, επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας στην Ημερίδα με τίτλο «Η Υγεία στην Εποχή της Πανδημίας».

Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε επίσης πως: «το Υπουργείο Υγείας επένδυσε στην προστασία και την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Ήταν σημαντικό να θωρακιστούν τα νοσηλευτήρια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση που αργότερα δέχθηκαν λόγω της επιβάρυνσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραμάτισε το νεοσύστατο Γενικό Σύστημα Υγείας».

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας:

Με μεγάλο ενδιαφέρον αποδέχθηκα την πρόσκληση για να παραστώ στη σημερινή ημερίδα, που θα καταπιαστεί με το πολύ καίριο θέμα της πανδημίας και τις αλλαγές που αυτή έφερε ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας.

Βρεθήκαμε στη δύνη μιας υγειονομικής κρίσης που αναπόφευκτα έπληξε όλους τους κλάδους της οικονομίας και συντάραξε την κοινωνική συνοχή. Πιο επιτακτικά από ποτέ, η Δημόσια Υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο και χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες τομές για προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Όπως λέγεται συχνά, μια κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για βελτίωση. Στην περίπτωση αυτή, οι πλείστες χώρες είχαν τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν τον τομέα της Δημόσιας Υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους.

Ειδικότερα στην Κύπρο, κατέστη σαφές από την αρχή της πανδημίας ότι χρειαζόταν να δοθεί βαρύτητα στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν χρειάστηκε η χώρα μας να αντιμετωπίσει μια τέτοιας κλίμακας επιδημία. Πολύ γρήγορα, στραφήκαμε στους ειδικούς επιστήμονες για τις διάφορες πτυχές που άπτονται της πανδημίας. Δόθηκε έμφαση στη στελέχωση καίριων πόστων με καταρτισμένα άτομα που βοήθησαν στην σωστή οργάνωση των διαφόρων ομάδων για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, ενδυναμώσαμε το κομμάτι της επιτήρησης με την εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων διενέργειας τεστ συγκεκριμένα σε πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και στον ευρύτερο πληθυσμό. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε και να ιχνηλατούμε έγκαιρα τα θετικά περιστατικά, εμποδίζοντας κατά το δυνατό την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας επένδυσε στην προστασία και την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Ήταν σημαντικό να θωρακιστούν τα νοσηλευτήρια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση που αργότερα δέχθηκαν λόγω της επιβάρυνσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραμάτισε το νεοσύστατο Γενικό Σύστημα Υγείας. Ο καθορισμός διαδικασιών, υπό την ομπρέλα του ΓεΣΥ, συνέτεινε στην υπό τις περιστάσεις καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, κατατάσσοντας την Κύπρο στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες.

Με την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων, εξοπλίσαμε τους επαγγελματίες υγείας στα νοσηλευτήρια, ενισχύοντας παράλληλα τους Θαλάμους COVID και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δημιουργήσαμε τα Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας και τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, εμπλέκοντας ταυτόχρονα και τους Προσωπικούς Ιατρούς, που ανέλαβαν την ευθύνη για τη διαχείριση των θετικών περιστατικών-δικαιούχων τους.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω επαναλαμβάνοντας τα όσα έχουν ήδη γίνει τους τελευταίους 20 μήνες. Έγιναν πολλές ενέργειες, άλλες ήταν περισσότερο αποδοτικές, άλλες λιγότερο. Εξάλλου, η διαχείριση της πανδημίας είναι μια διαρκής προσπάθεια που μεταβάλλεται στη βάση της εξέλιξης του ίδιου του ιού, αλλά και των δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς από νέες μελέτες της επιστημονικής κοινότητας παγκόσμια.

Κάνοντας έναν απολογισμό και φτάνοντας στο σήμερα, έχουμε ενώπιον μας τα εξής δεδομένα και προκλήσεις που καλούμαστε, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσουμε:

Βρισκόμαστε πια 10 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών και παρά τη δυσπιστία που παρατηρείται από μερίδα συμπολιτών μας για τα εμβόλια, τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: με τους πλήρως εμβολιασμένους να έχουν αγγίξει το 78%, τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και τους νοσηλευόμενους να μειώνονται, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι αυταπόδεικτη.

Παρόλα αυτά, ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και μεταλλάσσεται. Το στέλεχος Δέλτα επικρατεί και στην Κύπρο από τον Ιούνιο και έπειτα, επηρεάζοντας τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και πλήττοντας κατά κύριο λόγο τους νέους σε ηλικία και τους ανεμβολίαστους. Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με έντονη την πίεση στα νοσοκομεία μας. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους, καθημερινά ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25% είναι χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. Άλλο ένα τραγικότερο στοιχείο του καλοκαιριού που μας πέρασε, ήταν το ρεκόρ θανάτων που καταγράφηκε τον Αύγουστο, πολλοί εκ των οποίων θα αποφεύγονταν εάν τα άτομα εκείνα είχαν επιλέξει τον εμβολιασμό. Στην παρούσα φάση, τα εγκεκριμένα εμβόλια που χορηγούνται και στην Κύπρο, έχουν υψηλό ποσοστό προστασίας στις παραλλαγές που έχουν ανιχνευθεί. Η επιστημονική κοινότητα, όμως, κρούει τον κώδωνα: χωρίς την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο ιός θα συνεχίζει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται, με αυξημένο ρίσκο, κάποια στιγμή τα εμβόλια να μην ανταποκρίνονται σε ένα πιο ισχυρό στέλεχος.

Παράλληλα με τα εμβόλια, σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έγκριση φαρμακευτικών θεραπειών που θα χορηγούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και αναμένεται να συμβάλουν επικουρικά στην προστασία που δίνουν τα εμβόλια. Ως κράτος μέλος, συμμετέχουμε στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προμήθεια των θεραπευτικών σχημάτων μόλις αυτά αξιολογηθούν ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα είμαστε σε εγρήγορση για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας στους συμπολίτες μας που νόσησαν με τον ιό και εξακολουθούν να βιώνουν τις επιπτώσεις του σε ιατρικό και κοινωνικο-ψυχολογικό επίπεδο. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας οι ασθενείς post-COVID ξεπερνούν τις 30,000 και χρειάζονται στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα πρώτο βήμα που θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες είναι η λειτουργία των κλινικών post-COVID, όπου τα άτομα που νόσησαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, θα λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική, ψυχολογική και άλλη βοήθεια.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και η μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Φελλά, και θα αφορά τις κοινωνικο-ψυχολογικές συνέπειες που αφήνει η νόσος. Με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, θα μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε τις ενέργειές μας βάσει των πραγματικών αναγκών.

Κυρίες και Κύριοι,

Βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν τον χειμώνα. Οι σχεδιασμοί μας αυτή τη στιγμή στρέφονται στην ενίσχυση της ανοσίας συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που εμβολιάστηκαν στην 1η φάση της Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου. Επικεντρωνόμαστε στους ηλικιωμένους, τους επαγγελματίες υγείας και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, που μετά το πέρας κάποιου χρονικού διαστήματος παρουσιάζουν χαμηλή ανοσοαπόκριση. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι τον φετινό χειμώνα, η νόσος COVID-19 θα συνυπάρχει με τις άλλες εποχικές λοιμώξεις, εξού και κρίνεται αναγκαίος ο ενισχυτικό εμβολιασμός κατά της COVID.

Αγαπητοί φίλοι,

Εργαζόμαστε προσηλωμένα και με επιμονή για να προφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα όσα απρόβλεπτα μάς επιφυλάσσει η πανδημία.

Θα ήθελα καταληκτικά να συγχαρώ τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύνδεσμο και την Top Kinisis για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι σημερινές τοποθετήσεις θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες και θα προσθέσουν στην έως τώρα γνώση μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην ημερίδα σας. Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση στη συνέχεια.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ

ShootandGoal