MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι προτάσεις ΠτΔ για παιδεία. «Με καλή θέληση… συμφωνία»

Advertisement

Sponsored by exness

Αισιόδοξη η Κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με εκπαιδευτικές οργανώσεις – Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση – Τι προνοεί η νέα πρόταση – Αξιολογούν την κυβερνητική πρόταση οι εκπαιδευτικοί την Παρασκευή

Advertisement

Αν και το θρίλερ στην εκπαίδευση πήρε παράταση φαίνεται ότι κάτι καλό βγήκε από τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας και κρίσιμης συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε αναθεωρημένες προτάσεις από αυτές που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης.

Τι προνοεί η νέα πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, την οποία κατέχει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όσον αφορά τον βιολογικό παράγοντα, αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί με προσαύξηση σε κάθε επηρεαζόμενο.

Αναφορικά με τον παράγοντα αρχαιότητας, σημειώνεται ότι όσον αφορά τους Β. Διευθυντές περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο ως εξής: Από τις 12 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 13 διδακτικές περιόδους, από τις 10 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 12 διδακτικές περιόδου και από τις 8 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 9 διδακτικές περιόδους.

Αναφορικά με τον υπεύθυνο τμήματος, στην πρόταση αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μιας περιόδου, των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Θα εξασφαλισθεί τρόπος ούτως ώστε να μεταφερθούν κάποιες των αρμοδιοτήτων του Υπεύθυνου Τμήματος στην εκάστοτε Γραμματεία του σχολείου.

Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους, αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τον βιολογικό παράγοντα για τους νεοεισερχόμενους και θα ακολουθήσει διάλογος επί του θέματος.

Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) θα παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε οργάνωσης και συμπληρωματικά θα δοθεί κρατική χορηγία ύψους €100.000 στην ΟΛΤΕΚ, €175.000 στην ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 στην ΠΟΕΔ.

Σημειώνεται ότι με τις προτάσεις, το ένα τρίτο της εξοικονόμησης που προέρχεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διατίθεται άμεσα προς όφελος των εκπαιδευτικών.

Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι ταυτόχρονα, θα υπάρξει άμεση έναρξη διαλόγου με τακτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του, επί των ακόλουθων:

Συνολικός εξορθολογισμός του συστήματος απαλλαγών, με στόχο την ενσωμάτωση των απαλλαγών στο νέο σύστημα αξιολόγησης, σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και μαθητών, ταμείο Προνοίας νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, Ασφάλεια και Υγεία στα Σχολεία, Υλικοτεχνική υποδομή, ανεγέρσεις- αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, επιπλέον επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, ενίσχυση προγράμματος πρόληψης ουσιών, πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ(Δράσεις κοινωνικής ένταξης), ομάδα άμεσης παρέμβασης (για παραβατικότητα),  Ειδική εκπαίδευση άτομα ΑΜΕΑ (με αναπηρίες), Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης (με ειδικές ικανότητες), στήριξη αναλφάβητων (ενισχυτική διδασκαλία), παιχνιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις και γραμματειακό προσωπικό στην προδημοτική.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, το υπόλοιπο της εξοικονόμησης (2/3), θα διατεθεί για την πρόσθετη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων όπως τα πιο πάνω.

Αναφέρεται, τέλος, ότι σε περίπτωση αποδοχής του συνόλου των πιο πάνω, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει για χρονική διάρκεια έξι μηνών ειδική διευθέτηση για τη δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης στην εκπαιδευτική υπηρεσία από το 58ο έτος για τη Δημοτική Εκπαίδευση και από την το 60ο έτος για τη Μέση Εκπαίδευση, χωρίς την εφαρμογή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.

Αισιόδοξη η Κυβέρνηση μετά τη σημερινή συνάντηση

Η πρόταση που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις απαντά σε ανησυχίες και ζητήματα που έχουν εγείρει οι εκπαιδευτικοί, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με καλή θέληση μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςμε τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων», η οποία, όπως πρόσθεσε «διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα»

Κατά τη διάρκεια της ανέφερε ο κύριος Προδρόμου αναπτύχθηκαν οι κατευθύνσεις και οι προσανατολισμοί όπως και η γενική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής, ακούστηκαν, όπως είπε, οι σκέψεις και οι εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στις οργανώσεις μια συνολική πρόταση για τη φετινή σχολική χρονιά, το 2018-2019.

Εξέφρασε δε την πίστη ότι με καλή θέληση θα μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία, εφόσον, όπως εξήγησε, «αυτή η πρόταση συναντά και απαντά σε ανησυχίες και ζητήματα που έχουν εγείρει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντά και το ζητούμενο του να προχωρήσουμε με την πολιτική φιλοσοφία της Κυβέρνησης».

Σημείωσε δε ότι νοουμένου ότι «στη συνέχεια θα έχουμε αμέσως εντατικό διάλογο, συνολικά, και για τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος και για ένα σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν, όπως είναι το ταμείο προνοίας των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία, η υλικοτεχνική υποδομή – κτηριακές εγκαταστάσεις και όλες οι άλλες ανάγκες για αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων- η επιπλέον επιμόρφωση για την οποίαν υπάρχει ανάγκη, η ενίσχυση σημαντικών προγραμμάτων στα σχολεία, όπως είναι το πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ή το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς της παραβατικότητας, ΄όπως είναι το ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, η στήριξη των αναλφάβητων παιδιών με ενισχυτική διδασκαλία, οι παιγνιδότοποι στην προδημοτική εκπαίδευση, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και μια σειρά άλλων θεμάτων. Γίνεται λόγος για ένα διάλογο με τακτή προθεσμία ο οποίος θα καταλήξει και θα ενισχύσει σφαιρικά το δημόσιο σχολείο.».

Εξάλλου ανέφερε ότι «η φιλοσοφία της κυβερνητικής προσέγγισης είναι ότι θέλουμε να ενισχύσουμε το έργο των εκπαιδευτικών στο σχολείο, να στηρίξουμε τα παιδιά στην προσπάθεια τους για μάθηση και ταυτόχρονα να βρεθούν οι τρόποι ώστε τα αποτελέσματα του σχολείου μας να είναι αντίστοιχα της προσπάθειας σε χρηματοδότηση και άλλως πως, που είναι έτοιμη να κάνει η Πολιτεία. Αυτή τη στιγμή η συνολική πρόταση είναι στα χέρια των ηγετών των εκπαιδευτικών οργανώσεων».

Επανέλαβε την ελπίδα ότι τις επόμενες ώρες και μέρες θα γίνει αποδεκτή η πρόταση και από ‘κει και πέρα θα ξεκινήσει ο συνολικός διάλογος για να δοθούν οριστικές λύσεις.

Ο κύριος Προδρόμου εξήγησε ότι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν ειδικά την επόμενη σχολική χρονιά, 2018-2019 ενώ συμπλήρωσε ότι γενικότερες αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά στη διαδικασία του διαλόγου σε συνεργασία και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς.

Τέλος αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 το απόγευμα ο Υπουργός Παιδείας με τους οργανωμένους γονείς, τους οποίους πρόκειται στη συνέχεια να συναντήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι από την πλευρά της Κυβέρνησης, όπως είπε, θεωρούμε ότι βασικοί συντελεστές και συνεργάτες είναι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς.

Αξιολογούν την κυβερνητική πρόταση οι εκπαιδευτικοί την Παρασκευή

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έχοντας πλέον στα χέρια τους τις αναθεωρημένες προτάσεις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συνεδριάζουν ξεχωριστά και εκτάκτως ώστε να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν τις επόμενες τους κινήσεις.

Συνέρχονται αύριο το πρωί, σε ξεχωριστές συνεδρίες, τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ για να αξιολογήσουν την πρόταση που τους επιδόθηκε στη σημερινή κοινή τους συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη.

Η ΠΟΕΔ θα συνέλθει στις 08:30, ενώ ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ γύρω στις 09:00.

Δηλώσεις Προέδρου ΠΟΕΔ μετά τη συνάντηση

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, είπε ότι είχαν μια  πολύωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά αρκετά θέματα.

«Το αποτέλεσμα της όλης συνάντησης ήταν να έχουμε στα χέρια μας τώρα μια πρόταση την οποία εμείς καθηκόντως θα μεταβιβάσουμε στα συλλογικά μας σώματα και αναλόγως θα καθορίσουμε τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα εξετάσουμε την συγκεκριμένη πρόταση το αμέσως επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπωσδήποτε οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν κατά το δυνατό με απώτερο σκοπό να έχουμε μια απάντηση και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις από κοινού όσο το δυνατό το συντομότερο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα γίνει κανονικά η πορεία της 28ης Αυγούστου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αυτή την στιγμή «εμείς εκείνο που έχουμε να μεταφέρουμε είναι την πρόταση στα συλλογικά μας σώματα,τα οποία ακόμα δεν την έχουν πάρει καν».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η κάθε οργάνωση θα την εξετάσει ξεχωριστά, και η διαδικασία θα είναι ότι έκαναν όλο το τελευταίο διάστημα.

«Θα γίνουν και συνεδρίες αν χρειαστεί και των Διοικητικών Συμβουλίων. Αυτά είναι θέματα διαδικαστικά. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τη συζήτηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη πρόταση», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal