MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι κόκκινες γραμμές, τα «καρφιά» και οι αλληλοκατηγορίες για πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ

Advertisement

Sponsored by exness

Δηλώσεις Διευθυντή ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου στη Cyprus Times – Απαντά στους ισχυρισμούς Σιζόπουλου και σχολιάζει την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή – «Άλλοι ήθελαν πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ» – Αναμένει τελική απάντηση Γενικού Εισαγγελέα ο ΟΑΥ

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Οι αναταραχές που άρχισαν από την περασμένη βδομάδα στο μέτωπο της υγείας συνεχίζονται σταθερά, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να καταθέτει πρόταση νόμου στη Βουλή που να επιτρέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων στο ΓεΣΥ από γιατρούς που βρίσκονται εκτός Συστήματος και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να αντικρούει από τη μια τις «βολές» του προέδρου της ΕΔΕΚ και από την άλλη να καταβάλει προσπάθειες να κλείσει το ανοιχτό ζήτημα που προκύπτει μετά την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Advertisement

Μιλώντας στη Cyprus Times για την πρόταση νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζει πως: «ο Οργανισμός δεν συμφωνεί με αυτή την εισήγηση. Θεωρεί ότι είναι επικίνδυνη, θα δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις εκτός Συστήματος».

«Διότι», εξηγεί, «σήμερα ναι μεν είναι περίπου 200 οι γιατροί που είναι εκτός ΓεΣΥ αλλά το Σύστημα είναι δυναμικό και η συμπεριφορά διαφοροποιείται ανάλογα με τις δυναμικές που υπάρχουν. Εάν δημιουργήσουμε δυναμικές που να φεύγουν εκτός συστήματος, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κίνδυνος να βγουν γιατροί από το Σύστημα και μετά κατά συνέπεια θα μειωθούν οι επιλογές των δικαιούχων».

Σημειώνει δε, πως «από την άλλη, δεν μπορεί να λέμε από την μια ότι θέλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους για να κτυπήσουμε τις καταχρήσεις και από την άλλη να επιτρέψουμε σε γιατρούς που δεν μπορούμε να τους ελέγχουμε, ούτε κάποια συμβατική υποχρέωση μαζί μας, να συμμετέχουν στο ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Ερωτηθείς κατά πόσο η συγκεκριμένη πρόταση νόμου εναντιώνεται στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε θετικά και σημείωσε πως «ταρακουνάει τα θεμέλια του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, η οποία μέσω γραπτής της ανακοίνωσης ξεκαθαρίζει πως τάσσεται κατά της πρότασης νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ. «Αυτή τη στιγμή, εντελώς απροκάλυπτα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέθεσε πρόταση νόμου, η οποία στόχο έχει στην ουσία, να ξηλώσει το ΓεΣΥ αφού, μεταξύ άλλων θα οδηγήσει ειδικούς γιατρούς σε μαζική φυγή από το Σύστημα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΟΣΑΚ.

«Άλλοι είναι που ήθελαν το πολυασφαλιστικό»

Απ’ εκεί και πέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΕΔΕΚ και του πρόεδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου, ότι ο ΟΑΥ εισήγαγε το πολυασφαλιστικό από την πίσω πόρτα με το να αφήνει γιατρούς που είναι εκτός ΓεΣΥ να ασκούν υπηρεσίες σε νοσηλευτήρια που είναι εντός του Συστήματος. Ο διευθυντής του ΟΑΥ απάντησε πως: «είναι εκτός θέματος. Συζητούμε μια πρόταση, με το να προσπαθεί να μας ασκήσει πίεση για ένα άλλο θέμα, νομίζω ούτε σοφό είναι αλλά ούτε μας συγκινεί.»

«Τι σχέση έχει το να επιτρέψεις στους γιατρούς που δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ να συνταγοργαφούν εντός Συστήματος, με το αν επιτρέψαμε σε γιατρούς να λειτουργούν σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ;», διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει καμία σχέηση».

«Τώρα θυμήθηκε να μας κατηγορήσει; Δεν κάναμε πολυασφαλιστικό, είναι μονοασφαλιστικό. Νομίζω άλλοι είναι που ήθελαν το πολυασφαλιστικό, εμείς θέλαμε μονοασφαλιστικό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπακωνστνατίνου εξήγησε επίσης πως προασπίζονται και εφαρμόζουν το μονοασφαλιστικό «απλώς εκεί έγινε μια ρύθμιση με την οποία επιτράπηκε σ’ αυτούς τους γιατρούς να μην εκδιωχθούν από τα νοσηλευτήρια τους». «Ό,τι δουλειά κάνουν είναι εκτός ΓεΣΥ. Δεν είναι εντός του ΓεΣΥ η δουλεία που κάνουν», ξεκαθάρισε.

Εν αναμονή απάντησης Γενικού Εισαγγελέα

Απ’ εκεί και πέρα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναμένει τελική απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα σε ό,τι αφορά την γνωμάτευση του πως «η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα πρέπει να παρέχεται μέσω του Συστήματος διά συμβεβλημένου με το Σύστημα ιατρού μόνον. Σε περίπτωση, που η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας παρέχεται σε δικαιούχο από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο διά μη συμβεβλημένου ιατρού, εξυπακούεται ότι το συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα αμείβεται από τον δικαιούχο, ενέργεια που παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 31(5) του Νόμου, και συνεπώς μη επιτρεπτή».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, ο ΟΑΥ αφού εξέτασε την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, του απέστειλε στοιχεία με τα οποία του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού εκτιμά ότι δεν παραβιάζεται η νομοθεσία του ΓεΣΥ.

Ωστόσο, εάν ο Γενικό Εισαγγελέας εμμένει ότι υπάρχει κάποιο νομικό πρόβλημα και μετά την εξέταση των πιο πάνω στοιχείων, ο ΟΑΥ αναμένεται πως θα επιλύσει το ζήτημα με κανονιστική διάταξη.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή από τον ΟΑΥ ανέφερε στη Cyprus Times, πως το εν λόγω ζήτημα δεν αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα, αφού είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γιατρών που βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ και ασκούν τα ιατρικά τους καθήκοντα σε νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network