MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι αποκαρδιωτικοί αριθμοί και τι θα καθορίσει την επόμενη μέρα

Advertisement

Sponsored by exness

Ο «μαύρος» κατάλογος των θυμάτων της πανδημίας μεγαλώνει – Αποκαρδιωτικοί οι αριθμοί στην Κύπρο – Η ανησυχία της Αμμοχώστου και η επόμενη μέρα – Τι είναι αυτό που θα καθορίσει τις αποφάσεις είτε αυτό μεταφράζεται σε χαλάρωση είτε σε αυστηροποίηση σύμφωνα με τον Πέτρο Καραγιάννη

Αποκαρδιωτικοί οι αριθμοί που αποτυπώνουν τη διασπορά του ιού στην Κύπρο. Η καθημερινή ανακοίνωση συμπολιτών μας που χάνουν τη μάχη με τη νόσο Covid-19 θλιβερή και συνάμα άκρως ανησυχητική για το τι μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας 17 ακόμα ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι 13 είναι διασωληνωμένοι, άλλοι 2 βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 4 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Advertisement

Δυστυχώς ο «μαύρος» κατάλογος των θυμάτων της πανδημίας μεγαλώνει στις ελεύθερες περιοχές, με τρεις συνανθρώπους μας να αφήνουν την τελευταία τους πνοή και να μετράμε πλέον 57 νεκρούς από τη νόσο Covid-19.

Συναγερμός για την Αμμόχωστο

Κι ενώ η ανησυχία εντείνεται, οι αριθμοί από την Εθνική Αναφορά σήμαναν ακόμη έναν συναγερμό, αυτή τη φορά στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Η Αμμόχωστος βρίσκεται πλέον στη χειρότερη θέση από όλες τις επαρχίες, δεδομένου ότι τις τελευταίες 14 μέρες έχει τα περισσότερα κρούσματα κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής αναφοράς, από τις 17 έως τις 30 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 3064 θετικά περιστατικά. Με το εύρος της διασποράς να εντοπίζεται στην Αμμόχωστο με 266 περιστατικά που μεταφράζονται σε 551 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Δεν τίθεται θέμα τοπικού lockdown τη δεδομένη στιγμή στην Αμμόχωστο, δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας. «Αυτό είναι το άθροισμά των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών δεν θα πάμε μέτρα στην Αμμόχωστο επιπλέον αυτή τη στιγμή» είπε.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λεμεσός με 374 θετικά περιστατικά, ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Ενώ ανοδική πορεία έχει και η Λευκωσία με 371 περιστατικά κορωνοϊού, με την Πάφο να παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, με τα κρούσματα κατά αναλογία πληθυσμού να ανέρχονται στα 143.

Η επόμενη μέρα και η «μάχη» για τα Χριστούγεννα

Ερωτηθείς από τη Cyprus Times ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης εάν η αύξηση κρουσμάτων στη Λευκωσία επηρεάσει την απόφαση για χαλάρωση ή όχι των μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών, αναφέρει ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς να δούμε αντίκτυπο στα κρούσματα λόγω των πιο αυστηρών μέτρων που επεκτάθηκαν και στη Λευκωσία και στις άλλες περιοχές, διότι αυτά τα μέτρα έχει μόνο 4 ημέρες που μπήκαν».

Κληθείς να απαντήσει εάν το κατά πόσον θα πάμε ή όχι σε αποκλιμάκωση των μέτρων είναι κάτι που θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή ο Δρ. Καραγιάννης απαντά θετικά. «Ακριβώς, όπως και στη Λεμεσό, βλέπαμε μια τάση προς τα κάτω και χαλάρωσαν τα μέτρα, έτσι μπορεί να συμβεί και με τις άλλες επαρχίες. Αυτή την στιγμή βλέπουμε ακόμη πιο έντονη πτώση στην περίπτωση της Λεμεσού και έχει σχεδόν 3 εβδομάδες, επομένως στη Λεμεσό πήρε 3 εβδομάδες να δούμε να αποδίδουν εκείνα τα μέτρα. Αυτό θα συμβεί και τώρα με τη Λευκωσία».

Ο Δρ. Καραγιάννης ερωτήθηκε τι είναι αυτό που θα καθορίσει τις αποφάσεις, είτε αυτό μεταφράζεται σε χαλάρωση είτε σε αυστηροποίηση. «Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισδοχές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και ο αριθμός των θανάτων. Εδώ και 3-4 ημέρες βλέπουμε θανάτους κάθε ημέρα, για παράδειγμα τρεις θανάτους. Είχαμε από τον περασμένο Απρίλιο να δούμε κάτι τέτοιο» λέει.

Κληθείς να απαντήσει εάν υφίσταται σενάριο χαλάρωσης μέτρων με 300 κρούσματα ημερησίως λέει «Αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα που θα έχουμε όχι μόνο από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και από την τάση. Μπορεί να έχουμε τα πολλά κρούσματα, αλλά το R0 να είναι πεσμένο. Άρα δεν είναι ένας ο παράγοντας που θα διαδραματίσει ρόλο, αλλά πολλοί παράγοντες μαζί» καταλήγει ο Δρ. Καραγιάννης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network