MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι απαγορεύσεις, τα «αγκάθια» και… η κρυφή αισιοδοξία. Σε τελική ευθεία για το Σχέδιο Ακάμα

Advertisement

Sponsored by exness

Στην τελική ευθεία για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα – Οι απαγορεύσεις και τα σημεία «αγκάθια» από την Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης – «Η περιοχή δε θα γίνει Αγία Νάπα» – 3 καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Μετά το οργιώδες παρασκήνιο, τις πιέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα εισέρχεται στην τελική του ευθεία. Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση της γνωμάτευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος με την έκδοση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ωστόσο με την έκδοση της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες των διαφωνούντων αφήνοντας τους ωστόσο ικανοποιημένους καθώς φαίνεται ότι η Περιβαλλοντική Αρχή δεν επηρεάστηκε από τις παρασκηνιακές πιέσεις.

Advertisement

Η πολυσέλιδη Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης αφορά τις περιοχές υψηλής οικολογικής ευαισθησίας, όπως είναι για παράδειγμα αυτές που είναι ενταγμένες στο σχέδιο Natura 2000 και αποτελεί, σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτωρ στη Μηχανική Περιβάλλοντος Ορέστη Μάτσα, ίσως το σημαντικότερο μέρος της γνωμάτευσης ΣΜΠΕ που θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα θα αφορά γενικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον σωρευτικά και για όλες τις περιοχές, εντός κι εκτός του Δικτύου Natura 2000.

«Σε γενικές γραμμές η συνολική εικόνα της έκθεσης είναι θετική. Η Περιβαλλοντική Αρχή άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν επηρεάστηκε από τις πιέσεις που της ασκήθηκαν. Υπάρχουν και στη νέα έκθεση μία σειρά από επισημάνσεις αλλά και κάποιες ακόμη αδυναμίες».

Η Cyprus Times ζήτησε από τον κύριο Μάτσα να αναλύσει τα σημαντικότερα σημεία της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και να εξηγήσει ποια «αγκάθια» παραμένουν στο Τοπικό Σχέδιο.

Η επέκταση λατομικής ζώνης και το «όχι» σε εξειδικευμένες αναπτύξεις

«Στην έκθεση αξιολογήθηκε η επέκταση της λατομικής ζώνης στην Ανδρολύκου όπως προνοεί το Σχέδιο. Η Περιβαλλοντική Αρχή αν και με ορισμένους περιορισμούς και υπό προϋποθέσεις, δυστυχώς, ενέκρινε τη λειτουργία της. Η αξιολόγηση αυτή έγινε σε λάθος βάση. Ενώ γειτνιάζει με τρία φαράγγια η νέα ζώνη, αξιολογήθηκε μόνο ως προς την επίπτωση που θα έχει στο Φαράγγι του Πετράτη», σημείωσε.

Χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως τέθηκε μία σειρά απαγορεύσεων σε ότι αφορά τις εξειδικευμένες αναπτύξεις σε περιοχές της Ίνειας και της Δρούσειας, που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 ή γειτνιάζουν με αυτές και επηρεάζονται άμεσα. «Απαγορεύεται, για παράδειγμα, η χωροθέτηση χώρων στάθμευσης και αναψυκτηρίων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, η χωροθέτηση περιβαλλοντικών κέντρων ενημέρωσης, τα οινοποιεία, τα τυροκομία, τα συσκευαστήρια φρούτων. Όλα αυτά πρέπει να αναθεωρηθούν στο υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο».

Τα επισκέψιμα αγροκτήματα, σημείωσε, μπήκαν στο Σχέδιο με τον μανδύα του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού. «Με βάση, όμως, τις πρόνοιες επρόκειτο για οικοδομές πλησιέστερες σε ξενοδοχεία παρά σε αγροκτήματα, καθώς προνοούσαν εγκαταστάσεις 1000 τετραγωνικών μέτρων».

Οι «εναλλακτικές επιλογές» που προβληματίζουν

Αν και ζητήθηκε η κατάργηση των εξειδικευμένων αναπτύξεων στις περιοχές, προτάθηκαν εναλλακτικές επιλογές/τοποθεσίες στις συγκεκριμένες κοινότητες ώστε να χωροθετηθούν αυτές οι αναπτύξεις.

«Εκτιμώ ότι αυτό είναι προβληματικό καθώς οι εναλλακτικές τοποθεσίες που προτείνει δε θα περάσουν από ειδική οικολογική αξιολόγηση. Επομένως δε μπορείς να ξέρεις αν και πώς επηρεάζουν. Θα έπρεπε πρώτα να αξιολογηθούν και μετά να δοθούν ως επιλογές».

Οι λύσεις για τις ιδιωτικές περιουσίες

Σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνει ο κύριος Μάτσας, η Έκθεση της Οικολογικής Αξιολόγησης συμφωνεί ότι είναι αδικαιολόγητη η επέκταση των τουριστικών και οικιστικών ζωνών των κοινοτήτων του Ακάμα καθώς δεν έχουν υποστεί κορεσμό οι υφιστάμενες. «Ζητείται μείωση των οικιστικών ή τουριστικών ζωνών, ανάλογα σε κάθε κοινότητα. Θα ήταν καταστροφική η επέκταση των πολεοδομικών ζωνών έξω από τους οικιστικούς πυρήνες των κοινοτήτων. Επίσης καταστροφική θα είναι και η πολιτική απελευθέρωσης της μεμονωμένης κατοικίας μέχρι και 500 μέτρα περιμετρικά των κοινοτήτων. Η μεμονωμένη κατοικία είναι αποδεκτό ότι είναι καταστροφική για την ύπαιθρο και οποιοδήποτε φυσικό τοπίο. Κι αυτό διότι οπουδήποτε χτίζεις μεμονωμένη κατοικία πρέπει να γίνουν δρόμοι, να γίνουν οι ανάλογες διαδικασίες για παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος κτλ.».

Όσον αφορά τις ιδιωτικές περιουσίες, σημείωσε, ότι πρέπει με κάποιο να αποζημιωθούν οι κάτοχοι τους. «Η ιδανική λύση είναι ένας συνδυασμός των εργαλείων που έχει το κράτος. Για παράδειγμα, οι περίκλειστες περιοχές που είναι μέσα στη χερσόνησο του Ακάμα πρέπει να δεσμευτούν από το κράτος, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους, με βάση τη σημερινή τους αξία και τη σημερινή αναπτυξιακή προοπτική τους και να ενταχθούν στο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ιδιωτικής γης, θα πρέπει, ανά περίπτωση, να εξετάζει το κράτος και είτε να κάνει μεταφορά συντελεστή δόμησης σε άλλες περιοχές που επιτρέπεται η ανάπτυξη είτε ανταλλαγή γης».

Τα «αγκάθια» και η παραβίαση των ευρωπαϊκών οδηγιών

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση, την οποία ετοίμασαν το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, άφησε ικανοποιημένους τους διαφωνούντες, υπάρχουν και κάποια αγκάθια τα οποία παραμένουν.

Ο κύριος Μάτσας τα απαρίθμησε σε τρία:

  1. «Η έγκριση της επέκτασης της λατομικής ζώνης,
  2. Η τουριστική ζώνη στην Ίνεια, η οποία μπορεί να περιορίστηκε αλλά θα επιφέρει επιπτώσεις είτε στις περιοχές τροφοληψίας των διαφορών ειδών της περιοχής, είτε λόγω φωτορύπανσης στις περιοχές φωλεοποίησης των χελώνων στη συγκεκριμένη παράκτια ζώνη και
  3. Η συμπερίληψη της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας στις παραθαλάσσιες Τουριστικές Ζώνες Νέου Χωριού, όπως είναι σήμερα στο Τοπικό Σχέδιο. Θα έχει επιπτώσεις στα είδη της ακτής, κυρίως στις χελώνες και τις φώκιες».

Ο λόγος, όπως σημείωσε, που στην έκθεση υπάρχουν αυτές οι επισημάνσεις είναι επειδή με το προτεινόμενο Σχέδιο παραβιάζονται Ευρωπαϊκές οδηγίες. «Αν υλοποιηθούν, στο άμεσο μέλλον, η Κύπρος θα βρεθεί υπόλογη έναντι του ενωσιακού δικαίου με προοπτική να της επιβληθούν ακόμα και πρόστιμα, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν άλλον από τον φορολογούμενο πολίτη. Ήδη υπάρχουν τρεις διαδικασίες παράβασης εναντίον της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Ακάμα, οι οποίες αφορούν τον ανεπαρκή καθορισμό των ορίων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, την ανεπαρκή υποβολή δεκάδων έργων και σχεδίων σε Δέουσα Εκτίμηση επιπτώσεων και τη μη θέσπιση του αναγκαίου καθεστώτος προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Το παράδοξο της μη δημοσιοποίησης

Ο κύριος Μάτσας τοποθετήθηκε και στα όσα είχαν προηγηθεί με το αίτημα της Βουλής να της δοθεί το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα και την άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών και της Πολεοδομίας.

«Υπάρχει το εξής παράδοξο ενώ ζητείται η δημοσιοποίηση του, αρνούνται επικαλούμενοι μία νομοθεσία του Περί Χωροταξίας και Πολεοδομίας Νόμου. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, που αφορά ζητήματα που επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον, υπάρχει η Σύμβαση του Άαρχους, η οποία ενσωματώνεται, με αντίστοιχη νομοθεσία, στο ενωσιακό και αντίστοιχα στο Εθνικό Δίκαιο. Η Σύμβαση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για περιβαλλοντικά ζητήματα, δικαιούνται τα επηρεαζόμενα και τα αρμόδια τμήματα αλλά και οι πολίτες να διευκολύνονται ως προς την πρόσβασή τους στην πληροφόρηση πρόσβαση στην πληροφόρηση».

«Η περιοχή δε θα γίνει Αγία Νάπα» – 3 καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τόνισε, ωστόσο, πως το σημαντικό είναι ότι η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής είναι νομικά δεσμευτική. «Οι πρόνοιες της πρέπει να υιοθετηθούν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο. Όταν εκδοθεί το Τοπικό Σχέδιο, που σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί δημόσια, αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί εάν υιοθετήθηκαν ή όχι οι πρόνοιες της γνωμάτευσης. Αν όχι, θα υπάρξουν και πάλι κινητοποιήσεις και αντιδράσεις. Δεν πρόκειται να συναινέσει η κοινωνία σε κάτι τέτοιο».

Ξεκαθάρισε ότι όσοι διαφωνούν δε σημαίνει ότι δεν επιθυμούν την ανάπτυξη των επηρεαζόμενων κοινοτήτων. «Εννοείται ότι θέλουμε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ευημερούν και γι’ αυτό δε θέλουμε να υποβαθμίσουμε εκείνο τον φυσικό πλούτο που έχουν στην περιοχή τους. Εξάλλου είναι προς όφελος τους η ανάπτυξη να γίνει στους πυρήνες των κοινοτήτων. Όταν οδηγείς τον τουρίστα ή τον τοπικό επισκέπτη μέσα στο Εθνικό Δάσος, σημαίνει ότι θα είναι πιο λίγες οι πιθανότητες να επιστρέψει στο χωριό για να καταναλώσει ή να διανυκτερεύσει. Χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη στις κοινότητες. Η περιοχή δε μπορεί να γίνει Αγία Νάπα. Ο Ακάμας δε μπορεί να γεμίσει ξενοδοχεία. Είτε μας αρέσει είτε όχι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε  ευρωπαϊκές νομοθεσίες».

Ήδη, όπως συμπλήρωσε, τρεις κυπριακές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχουν και σκέψεις να κινηθούν νομικά εναντίον της Κυβέρνησης για να ανατρέψουν τη διαδικασία υλοποίησής του, σε περίπτωση που δεν αναθεωρηθεί εκ βάθρων του.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, δικαιολογημένο το ντόρο που έφερε μαζί του το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα καθώς πρόκειται για μία έκταση μόλις 2% της Κύπρου, η οποία φιλοξενεί το 50% των ειδών της βιοποικιλότητας, δηλαδή της χλωρίδας και της πανίδας και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal